Nieuwsflash: trainen werkt!

Grote kans dat je het afgelopen jaar een blog of artikel gelezen hebt dat ongeveer zo begint. ‘Elk jaar geven organisaties grote bedragen uit aan opleiding en training. In Nederland alleen al gaat het om meer dan 3 miljard euro per jaar. Maar wat levert die investering eigenlijk op? Deskundigen schatten dat medewerkers in hun werk hooguit 20% gebruiken van de kennis die ze opdoen in trainingen. Dat kan toch niet waar zijn!?’ En dan gaat het verder met tips over wat je allemaal kunt doen om dit probleem op te lossen.

Wat ons intrigeert, is dat zulke verhalen al meer dan 30 jaar de ronde doen – niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. En al die tijd zijn de investeringen in opleiding en training alleen maar gestegen. Dat kan twee dingen betekenen. Of organisaties weten niet wat ze doen en verspillen elk jaar miljarden aan zinloze trainingen. Of de verhalen over de zinloosheid van trainen zijn eenzijdig en overdreven.

Om te ontdekken of trainen echt geen zin heeft, analyseerden vijf wetenschappers vorig jaar 335 studies naar het rendement van leiderschapstrainingen. In het TVOO-artikel Nieuwsflash: trainen werkt! vatten we de uitkomsten van hun analyse samen. Spoiler alert: trainen heeft wel degelijk effect, maar alleen als je het goed aanpakt.

2 gedachten over “Nieuwsflash: trainen werkt!”

  1. Een mooi artikel Karin. Hartelijk dank voor het werk dat jij en Peter hiervoor gedaan hebben, en ook dank voor het delen. Zolang ook PowerPointmonologen trainingen genoemd worden, zullen er altijd kritische geluiden blijven komen over het rendement van trainingen. En terecht. Onderzoeken als deze kunnen ons helpen om van trainen echt een vak te maken.

    Beantwoorden
  2. Dit is een artikel waar ik wat mee kan. Dank je Karin. Ik ben het helemaal eens met Arie: stop PowerPointmonologen en hoorcolleges als training. Trainen is een prachtig en echt vak, waarin je als trainer elke training weer veel in investeert (voorbereiding, planning, werkvormen, je doelgroep etc.). Maar wat is het ook genieten en geeft het een energie als je ziet dat mensen stappen zetten en leren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie