Roos van Leary

Training voor trainers

De dominante baas die klaagt over weinig initiatief van zijn medewerkers; de telefoonmedewerker die niet weet hoe te reageren op een besluiteloze klant; de trainer die baalt van zijn kritische groep. De roos van Leary helpt om vervelende patronen te doorbreken. Het mooie van de roos van Leary is dat deelnemers gaan snappen hoe ze een vervelend patroon in stand houden. En dat ze kunnen oefenen om de ander uit zijn patroon te halen met ‘tegengesteld interveniëren’. Je kunt het model gebruiken in veel trainingen.

Roos van Leary

De roos van Leary is een geweldig model om communicatiepatronen te herkennen en te doorbreken. Het is een mooie toevoeging als deelnemers geen zin meer hebben in wéér een training Luisteren Samenvatten Doorvragen en jij ziet dat ze echt nog wel wat te leren hebben in het omgaan met eigenwijze medewerkers of lastige klanten. Met de roos van Leary kijken deelnemers weer fris naar hun eigen gedrag en krijgen ze handvatten om anders te reageren en daardoor een patroon te doorbreken.

De roos van Leary het is ook een complex model. Een patroon herkennen lukt deelnemers vaak nog wel, maar dat daadwerkelijk doorbreken, blijkt vaak een stap te ver. Terwijl daar nu juist de meerwaarde in zit. In onze training leer je hoe je dat bereikt. Al voor de koffie is helder hoe de roos van Leary helpt om patronen te herkennen. Met effectieve werkvormen leer je vervolgens stap voor stap hoe je die patronen  doorbreekt. Aan het eind van de training oefen je met elkaar hoe je reageert op dominante leidinggevenden, passieve cliënten of opstandige pubers.

Inspirerende inzichtelijke training met een praktisch toepasbare inhoud! Na deze training kun je deelnemers helpen om een moeilijk gesprek te keren in een succesvol gesprek.
– Verina Lim Vakopleiding train de trainer

Wanneer je de training Roos van Leary volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 20 PE-punten.

Doelgroep

De training Roos van Leary bedoeld voor soft skills trainers: trainers die hun deelnemers communicatievaardigheden bijbrengen, bijvoorbeeld over klantgericht werken, presenteren of leidinggeven. We gaan ervan uit dat je minstens HBO werk- en denkniveau hebt.

Inhoud en materiaal

Na deze training snap je het model beter en heb je concrete handvatten hoe je dit je deelnemers veel makkelijker kunt aanleren. Doordat je zelf hebt ervaren hoe wij starten vanuit een praktijkcasus, kun je dat ook uitproberen met je eigen groepen. Met onze opbouw ervaar je hoe je stap voor stap dit complexe model inzichtelijk kan maken.

Verder krijg je een map tjokvol trainingsmateriaal: uitdelers, checklisten en heel veel praktische werkvormen. Daarmee bouw je gemakkelijk een eigen training.

Heldere uitleg en heel goed materiaal met allerlei opdrachten om zelf als trainer mee aan de slag te gaan met je groepen. De openheid waarmee Karin dit materiaal ter beschikking stelt in Word vind ik bijzonder en een voorbeeld.
– Romy de Rijk Vakopleiding train de trainer

Programma

Het programma van de training Roos van Leary bestaat uit de volgende onderdelen.

Haal iemand uit zijn patroon: eigen gedrag variëren

Een collega heeft voortdurend kritiek op je; een medewerker is juist heel stil; een klant ratelt maar door zonder dat je haar kan stoppen… Bij sommige mensen voel je hoe je in een patroon belandt dat niet prettig en niet effectief is. De ander doet ‘raar’ en je zit zelf ook vast in een automatische reactie: terug kritiek hebben, veel gaan praten of juist heel stil worden. Je stapt uit zo’n patroon door gericht je eigen gedrag te veranderen. Door iets contra-intuïtiefs te doen krijg je de ander in beweging.

  • Je intuïtieve reactie
  • Variëren in positie: van onder/boven en samen/tegen

De posities herkennen & ermee spelen

De roos van Leary onderscheidt verschillende posities in communicatie: onder of boven, samen of tegen. Het is handig om die posities te herkennen en om ermee te kunnen spelen, zodat je ze gericht kunt inzetten. Hoe onderscheid je ‘samen’ van ‘tegen’-gedrag en wat is het verschil tussen ‘boven’ en ‘onder’?

  • De kracht van lichaams- en stemtaal
  • Kwaliteiten en kenmerken van elke positie
  • Variëren in energie

Je kunt deelnemers van je training helpen moeilijke gesprekken te voeren of lastige samenwerking vlot te trekken!! Veel handvatten en oefeningen die je kunt gebruiken!!
– Rianne Vlugt Vakopleiding train de trainer

De patronen: gedrag roept gedrag op

Elk gesprek is anders en toch gebeurt er veel hetzelfde. Met de roos van Leary herken je wetmatigheden in communicatie: als de een leidt, gaat de ander volgen; als de een tegenspreekt, gaat de ander ja-maren. Wanneer je deze wetmatigheden herkent, ben je minder verrast door reacties van anderen, omdat je je eigen aandeel gaat zien.

  • Gedrag roept gedrag op: de wetmatigheden van de roos van Leary
  • Het verschil tussen intentie en effect: de ontvanger bepaalt

Tegengesteld interveniëren: bewust het gedrag van de ander beïnvloeden

Hoe krijg je een klant met twijfels in actie? Hoe kun je je kritische collega laten dimmen? Met tegengesteld interveniëren zet je je kennis van de roos van Leary bewust in: je verandert je eigen gedrag en krijgt daarmee de ander uit zijn patroon.

  • Analyse van het patroon en bewust kiezen van ander gedrag
  • Op de grond uitspelen van patronen
  • Volhouden van je nieuwe gedrag

Wie de Roos goed wil leren kennen om deze vervolgens te kunnen toepassen in trainingen en coaching, is bij de School voor Training aan het goede adres.
– Marian Beeren Vakopleiding train de trainer

Groepsgrootte

Bij de training Roos van Leary zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers met 1 trainer.

Studiebelasting

De training Roos van Leary duurt 1 dag of 2 dagdelen. Van te voren lees je de theorie door. De totale studielast bedraagt 8 uur.

Wanneer je de training Roos van Leary volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 20 PE-punten.

Prijs

Meedoen aan de training Roos van Leary kost € 495. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en dekt alle kosten. Wanneer je meedoet of meedeed aan de vakopleiding Train de trainer of de opleiding Didactisch meesterschap betaal je € 395 voor de training Roos van Leary.