Luisteren Samenvatten Doorvragen

Training voor trainers

‘Nu heb ik mijn deelnemers al 10 keer het onderscheid geleerd tussen open en gesloten vragen en ze kunnen het nog niet!’ Voor veel deelnemers blijft Luisteren Samenvatten Doorvragen lastig. Ze hebben al vaak geoefend met ‘open vragen’ stellen, maar geconfronteerd met die lastige klant slaan ze toch dicht. Moet je er voor de 11e keer mee aan de slag…

Luisteren Samenvatten Doorvragen

In veel communicatietrainingen is het belangrijk dat de deelnemers goed leren luisteren: verkopers naar hun klanten, leidinggevenden naar hun medewerkers, jobcoaches naar hun cliënten. Daarom is Luisteren, Samenvatten, Doorvragen een belangrijk onderdeel van communicatiemodellen. Maar voor veel deelnemers blijft het ook een lastige vaardigheid. Zelfs al ze al vaak geoefend hebben met ‘open vragen stellen’ slaan ze als het erop aan komt toch dicht. Bovendien denken ze vaak dat ze al prima luisteren, waardoor ze niet echt gemotiveerd zijn om te oefenen. Of ze zien de zin er niet van in: ‘Ik wil juist zorgen dat hij naar mij luistert!’

In de eendaagse train de trainer Luisteren Samenvatten Doorvragen leer je hoe je start met een echte casus, zodat deelnemers de noodzaak van goed luisteren ervaren. Zo krijgen ze ook een spiegel voorgehouden: goed luisteren is nog niet zo makkelijk! Daarna leggen we de vaardigheid uiteen in drie deelvaardigheden. Die maken het gemakkelijker om echt te leren luisteren.

Ik dacht dat ik al aardig goed was in LSD maar heb deze dag ontdekt dat en vooral hoe het beter kan en ook ervaren wat dit oplevert. Het is best een hele kunst  je eigen agenda echt te laten vallen terwijl je naar de ander luistert.
– Marijke van Dusseldorp Vakopleiding train de trainer

Wanneer je de training Luisteren Samenvatten Doorvragen volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 20 PE-punten.

Doelgroep

De training Luisteren Samenvatten Doorvragen is bedoeld voor soft skills trainers: trainers die hun deelnemers communicatievaardigheden bijbrengen, bijvoorbeeld over klantgericht werken, presenteren of leidinggeven. We gaan ervan uit dat je minstens HBO werk- en denkniveau hebt.

Inhoud en materiaal

Na afloop van de training Luisteren Samenvatten Doorvragen heb je veel meer handvatten om je deelnemers daadwerkelijk beter te leren luisteren. Je bent scherper in de inhoud en hebt een aantal effectieve werkvormen ervaren. Hierdoor kun je je deelnemers beter begeleiden.

Verder krijg je een map tjokvol trainingsmateriaal: uitdelers, checklisten en heel veel praktische werkvormen. Daarmee bouw je gemakkelijk een eigen training.

Ik ben vooral erg enthousiast over de map met oefeningen die je mee krijgt waar je er een aantal zelf van ervaren hebt gedurende de trainingsdag. In de map zit ook theorie waarmee je de theorie achter de oefeningen concreet kunt uitleggen.
– Claudia van der Pol Vakopleiding train de trainer

Programma

Het programma van de training Luisteren Samenvatten Doorvragen bestaat uit de volgende onderdelen.

Aandacht geven: kies de 2e positie

Als je genoeg tijd en geen belang hebt bij een gesprek hebt, lukt het vaak wel om met je aandacht bij de ander te zijn. Maar het wordt lastiger als je haast hebt of een bepaalde richting op wilt. Hoe kap je je schoonmoeder af, wat doe je als je zorgvuldig kritiek geeft en je collega gaat ja-maren? Je zult zien dat je effectiever bent en tijd wint als het je lukt om de ander oprecht aandacht te geven.
• De 1e en 2e positie herkennen
• De paradox: je komt beter binnen als je oprecht ontvangt
• Controle durven loslaten

Karin heeft ons met humor en vaart door de dag geleid. Mijn eye opener was de negatieve impact van het vermengen van luisteren en zenden. Hier ga ik mee aan de slag.
– Jorien Kooijman Vakopleiding train de trainer

Matchen: van de buitenkant naar de binnenkant

Luisteren is iets anders dan knikken en hummen. Dat merk je als je praat met een dominant persoon: als je dan je mond houdt, lijk je bijna te verdwijnen in het gesprek. En hoe kun je oprecht luisteren als iemand er depressief bijzit en er bijna niks uitkomt? Matchen is de eerste stap. Door iemand zo goed mogelijk na te doen op verschillende kanalen, voelen beide partijen echt contact. Je werkt van buiten naar binnen: wanneer je iemands houding overneemt, zijn stemtaal nadoet en zijn inhoud matcht, ga je voelen hoe het is om de ander te zijn.
• Stemtaal, lichaamstaal en inhoud matchen
• Je voorkeurskanaal
• Van buiten naar binnen werken

Na meer dan vijftien jaar trainerservaring wilde ik weer eens terug naar de basics: LSD. Maar zou ik gezien mijn ervaring nieuwe kennis en ervaring opdoen? Ja dus! Te gek! Ik heb gezien hoe ik LSD-theorie nog korter, bondiger en met meer didactiek op deelnemers over kan brengen.
– Marte RuinenVakopleiding train de trainer

Samenvatten en invullen: ‘Ja, je begrijpt me!’

‘Niet invullen voor een ander’ is een gouden regel bij goed luisteren. En dat klopt ook: wanneer je jouw verhaal op de ander legt en het gesprek overneemt, ben je niet meer aan het luisteren. Maar als je goéd invult, is dat juist een enorme versneller in het gesprek. Dan hebben de ander én jij het gevoel dat je hem echt begrijpt. Goed invullen werkt beter dan platitudes als ‘ik snap dat je boos bent.’
• Samenvatten op 3 niveaus: inhoud, gevoel en gedachtes
• Durven invullen
• Wat doe je als je ‘fout’ hebt samengevat?

De heldere theorie wordt in een veilige leeromgeving steeds met elkaar geoefend waardoor de effecten van een andere benadering c.q. aanpak direct merkbaar worden.
– Lydia Plucker Vakopleiding train de trainer

Komma-sukkel-vragen en andere valkuilen

‘Maar heb je wel gezegd dat je het er niet mee eens bent?’ Als we een probleem horen, is het nog niet zo gemakkelijk om goed door te vragen. Voordat je het weet, suggereer je een oplossing of stel je een komma-sukkel-vraag: een vraag waarachter je ‘sukkel’ kunt denken en waarmee je zegt dat iemand het niet handig aanpakt. Het is handig om de valkuil-vragen te herkennen. Voor veel deelnemers zijn ze veel herkenbaarder dan het onderscheid tussen ‘open en gesloten vragen’.
• Komma-sukkel-vragen en andere valkuilen
• Vragen stellen vanuit de 2e positie

Wat een prachtige training. De basis van het communiceren, in heldere taal, praktische oefeningen.  Top!
– Hans van Reeuwijk Vakopleiding train de trainer

Integratie

We gaan elkaar trainen in de lastigste gesprekken: hoe krijg je die timide deelnemer aan de praat of je expressieve zus afgekapt? Je gaat oefenen met oprecht aandacht geven en ervaren hoe waanzinnig effectief dat is.
• Met eigen situaties aan de slag
• Elkaar trainen op Luisteren Samenvatten Doorvragen

Heel veel handvatten gehad die ik kan gebruiken om echt te gaan luisteren. En dat het werkt bleek wel toen ik het toepaste in een gesprek met mijn puber!
– Karin van Geloven Vakopleiding train de trainer

Groepsgrootte

Bij de training Luisteren Samenvatten Doorvragen zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers met 1 trainer.

Studiebelasting

De training Luisteren Samenvatten Doorvragen duurt 1 dag. Van te voren lees je de theorie door. De totale studielast bedraagt 8 uur.

Wanneer je de training Luisteren Samenvatten Doorvragen volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 20 PE-punten.

Een oergoede training en eigenlijk een must voor iedere trainer. De didactische opbouw van de training is heel goed en laat je zien en ervaren hoe je traint vanuit de wens en behoefte van de deelnemers en hoe je ze uitnodigt tot leren.
– Elke Wiss Vakopleiding train de trainer

Prijs

Meedoen aan de training Luisteren Samenvatten Doorvragen kost € 495. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en dekt alle kosten. Wanneer je meedoet of meedeed aan de vakopleiding Train de trainer of de opleiding Didactisch meesterschap betaal je € 395 voor de training Luisteren Samenvatten Doorvragen.