Opleidingen voor trainers

 • Gecertificeerde opleidingen waarmee je echt resultaat boekt
 • Vakkundige en bevlogen trainers - we practice what we preach
 • Elke bijeenkomst nieuwe inzichten en handvatten - meteen toepasbaar
 • Intensieve begeleiding, veel en zorgvuldige feedback op hoe jíj het doet
 • Veilig, leerzaam en inspirerend

Veelgestelde vragen

Ben ik een gedragstrainer of een inhoudelijk trainer?

Je bent gedragstrainer wanneer je deelnemers communicatievaardigheden leert. In de training laat je ze oefenen met gesprekken, bijvoorbeeld gesprekken met klanten, met medewerkers, met cliënten. Je oefent deze vaardigheden altijd op tegenspelers. Daarom zijn rollenspellen een cruciaal onderdeel van al onze opleidingen voor gedragstrainers.

Je bent inhoudelijk trainer wanneer je deelnemers andere onderwerpen leert. Dat kan van alles zijn: hoe maak je een bedrijfsplan, hoe stel je een goede e-mail op, hoe werk je met een computerprogramma of een planningsinstrument, hoe maak je een lesplan, hoe belast je je rug zo min mogelijk wanneer je zware dozen tilt? Je oefent deze vaardigheden op papier, op computers of met materialen, maar niet op tegenspelers.

GedragstrainerInhoudelijk trainer
Communicatievaardigheden zoals:
 • klantgerichte communicatie
 • verkopen
 • aanspreken
 • leidinggeven
 • interculturele communicatie
Inhoudelijke onderwerpen zoals:
 • projectplannen maken
 • sollicitatiebrieven schrijven
 • computerprogramma
 • timemanagement
 • begrotingen maken
Oefeningen met tegenspelers = rollenspellenOefeningen op papier, computers of met materialen

Dat weten wij op voorhand ook niet. Je kunt alvast een indruk krijgen door ons e-book te lezen of door de Introductiedag te bezoeken, zodat je ons aan het werk ziet. Verder bespreken we dit graag met je in een vrijblijvend intakegesprek. Je kunt rekenen op een eerlijk advies, want het is niet in ons belang dat er iemand in de groep zit die eigenlijk niet past. Ongeveer een kwart van de geïnteresseerden met wie we een intake doen, verwijzen we door naar collega-opleiders.

In onze opleiding bekijken we heel precies wat je als trainer kunt doen om de deelnemers te laten leren. Daarvoor geven we je handvatten die zo concreet en precies mogelijk zijn. Als je die voor het eerst toepast, kan dat technisch aanvoelen. Voorheen werkte je op je intuïtie en nu ben je bezig om te bedenken welke vraag je gaat stellen.

In het begin heb je daardoor misschien minder contact met je deelnemers en voel je je minder vrij. Maar als je de techniek eenmaal beheerst, merk je dat je daardoor juist meer ruimte krijgt voor contact. Onze hele aanpak is er juist op gericht om aan te sluiten bij de ervaringen en de praktijk van je deelnemers. Zo trainen we zelf ook: laagdrempelig, persoonlijk, ‘gewone mensen’.

In onze boeken lees je inderdaad veel over het vak van trainen. Daarmee kom je veel te weten, maar weten is nog geen kunnen of doen. Want hoe vraag je door op die vage opdrachtgever? Hoe maak je een ontwerp voor een onderdeel waarmee je zelf worstelt? En hoe stop je een oefening precies op tijd? Dat leer je pas echt wanneer je het zelf oefent, daar feedback op krijgt en weer verder oefent. Net zo lang tot het lukt. Die ervaring doe je alleen op tijdens de opleiding. Een boek kan dat niet vervangen.

Zeker, in onze meerdaagse trainingen krijg je een aantal trainersvaardigheden onder de knie. Die kun je de volgende dag meteen toepassen, maar het is geen vergelijk met een opleiding. Na een tweedaagse training sta je er weer alleen voor en in de praktijk zal er weer veel verwateren, omdat het toch lastiger is dan het lijkt. In een opleiding begeleiden we je gedurende langere tijd. We geven je feedback op je ontwerpen en op hoe je traint, je oefent in je oefengroep, we herhalen de belangrijkste stappen in de minitrainingen. Hierdoor worden alle trainersvaardigheden echt van jezelf.

Dat hangt ervan af. Wil je heel goed worden in inhoudelijke trainingen én in communicatietrainingen? Dan kun je het best de opleiding train de trainer volgen. Want dat is de bredere opleiding waarmee je zowel inhoudelijke als communicatievaardigheden kunt trainen.

Geef je vooral inhoudelijke trainingen en train je maar af en toe communicatievaardigheden? Volg dan de trainersopleiding Van deskundige naar trainer in combinatie met de driedaagse training Rollenspellen met resultaat. Daarmee haal je niet het niveau van de opleiding train de trainer. Maar door de combinatie met de tweedaagse training kom je al een heel eind.