Assertiviteit 2.0

Training voor trainers

In Nederland worden veel trainingen gegeven over assertiviteit. Deelnemers leren dan hoe ze grenzen kunnen stellen en anderen kunnen aanspreken. In trainingen over assertiviteit ligt de nadruk op het zenden van de boodschap: hoe geef je goed feedback, hoe spreek je vanuit jezelf? Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Net zo belangrijk is hoe je de reactie van de ander opvangt.

Assertiviteit 2.0: goed zenden én de reactie opvangen

Wanneer je nee zegt op een vraag, vindt de ander dat zelden prettig en kan hij boos worden of zwijgend zitten mokken. Als je daar niets mee doet, raakt de relatie verstoord. En dat kan ook gebeuren wanneer je iemand aanspreekt. Dan kan de ander in de verdediging schieten of reageren met een verwijt (‘Maar dat doe je zelf ook!’). Als je daar niet goed op reageert, komt je boodschap niet binnen.

In deze training leer je werken met de principes van Assertiviteit 2.0. Karin de Galan heeft de bestaande inzichten over assertiviteit verdiept en legt veel meer nadruk op het repareren van de relatie. Hierdoor eindigen gesprekken in een prettigere sfeer en wordt de drempel kleiner om iemand nog eens aan te spreken of je grens te stellen. Je leert niet alleen hoe je dit kan doen, maar ook waarom het zo werkt.

Heerlijke dag, om zo weer wijzer en vaardiger te worden over assertiviteit. Ik geef veel trainingen over dit onderwerp en voor mij was dit echt een aanvulling op wat ik al wist. Het is assertiviteit en dan 2.0.
– Marian van Riel Vakopleiding train de trainer

Wanneer je de training Assertiviteit 2.0 volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 20 PE-punten.

Doelgroep

De training Assertiviteit 2.0 is bedoeld voor soft skills trainers: trainers die hun deelnemers communicatievaardigheden bijbrengen, bijvoorbeeld over klantgericht werken, presenteren of leidinggeven. We gaan ervan uit dat je minstens HBO werk- en denkniveau hebt.

Karin is een hele goede trainer. Ze heeft een ijzersterk didactisch model, goed thuis in de materie, nagedacht over de essentie en een hele prettige en open houding. Ik werk zelf al heel lang als trainer en ben af en toe graag in haar klas voor mijn eigen inspiratie.
– Tsjitske Dijkstra Vakopleiding train de trainer

Inhoud en materiaal

Na afloop van de training Assertiviteit 2.0 ben je veel scherper in de inhoud. Je snapt wat de essentie is van assertief gedrag. Hierdoor kun je veel beter de theorie uitleggen, feedback geven en oefeningen begeleiden.

Verder krijg je een map tjokvol trainingsmateriaal: uitdelers, checklisten en heel veel praktische werkvormen. Daarmee bouw je gemakkelijk een eigen training.

Veel inzichten opgedaan, goed ingetraind en direct toepasbaar in de praktijk (en direct dezelfde dag in mijn eigen training verwerkt en de volgende dag in de praktijk gebracht met een superresultaat). Super waardevol!
– Cindy Bakker Vakopleiding train de trainer

Programma

In de training Assertiviteit 2.0 gaan we aan de slag met de twee belangrijkste thema’s uit assertiviteitstrainingen: een verzoek weigeren en iemand aanspreken op zijn gedrag. Je leert hoe je je boodschap overeind houdt én aan de relatie werkt.

Door het werken met eigen casuïstiek heb je er echt wat aan voor je eigen training/coaching en het versterken van je eigen assertiviteit. Een aanrader.
– Nicole van Diepen Vakopleiding train de trainer

Nee zeggen zonder ruzie te krijgen

Je baas vraagt je om een klus over te nemen van een zieke collega, maar je hebt het zelf al heel erg druk. Of je hebt een vriendin al drie keer afgewimpeld en nu vraagt ze of je eindelijk met haar wilt afspreken. In het werk en het dagelijks leven zijn er voortdurend momenten dat je iets gevraagd wordt wat je liever niet wilt doen. Hoe maak je dat duidelijk zonder dat je ruzie krijgt of voelt dat de ander ervan baalt?

Je gaat leren hoe je helder kunt opkomen voor wat je wilt en tegelijkertijd voor een goede verstandhouding kan zorgen. Hierdoor eindig je het gesprek vrijwel altijd met wederzijds begrip.

  • Helder zeggen wat je wilt
  • Wat gebeurt er na de ‘nee’?
  • Van verontwaardiging naar acceptatie

Veel geleerd over hoe je assertief kunt zijn met maximale zorg voor de relatie. En dat niet alleen, ook hoe we via de glijbaan en trap-methodiek van de Galan deze vaardigheden weer over kunnen dragen aan anderen.
– Jacomien Biemond Vakopleiding train de trainer

Iemand aanspreken op zijn gedrag

Je collega geeft een slechte presentatie en is daarna heel erg blij dat het erop zit. Zeg je er wat van? Een klant komt telkens op het laatste moment met extra werk en een onrealistische deadline. Wat doe je ermee?

Soms doen mensen dingen die jou direct of indirect schaden. Het is fijn als je ze daarop kunt aanspreken. Binnen veel organisaties is dat ook de norm: ‘Hier spreken we elkaar aan’. Maar in de praktijk is dat heel lastig, want mensen zijn maar zelden blij met ongevraagde feedback. Ze kunnen dan gaan mokken, je negeren, zich terugtrekken of ruziemaken. Maar dat hoeft niet, want als je doorhebt wat er gebeurt met mensen die kritiek krijgen, kun je goed reageren en de lucht klaren.

  • Iemand aanspreken zonder lading
  • Zelfrechtvaardiging als logische reactie & hoe daarmee om te gaan
  • Het verschil tussen feedback geven en iemand aanspreken

Zeer praktische training, inhoudelijk sterk en zeer helder overgebracht. Ik heb nu een dieper inzicht in het thema en concrete handvaten waarmee ik dagelijks aan de slag kan.
– An op de Beeck Vakopleiding train de trainer

Groepsgrootte

Bij de training Assertiviteit 2.0 zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers met 1 trainer.

Studiebelasting

De training Assertiviteit 2.0 duurt 1 dag. Van te voren lees je de theorie door. De totale studielast bedraagt 8 uur.

Wanneer je de training Assertiviteit 2.0 volgt, levert je dat PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 20 PE-punten.

Zowel de opbouw als de inhoud van de training sluiten naadloos aan bij de verwachtingen die deelnemers vandaag hebben bij assertiviteit. Ik kan deze training aan iedereen aanbevelen. Het zijn heel goed geïnvesteerde euro’s.
– Ann Verlinden Vakopleiding train de trainer

Prijs

Meedoen aan de training Assertiviteit 2.0 kost € 495. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en dekt alle kosten. Wanneer je meedoet of meedeed aan de vakopleiding Train de trainer of de opleiding Didactisch meesterschap betaal je € 395 voor de training Assertiviteit 2.0.