Maatwerktraining

Werken je samen met een team van trainers en wil je een sprong maken in je professionele ontwikkeling? Wij kunnen je helpen. Na een traject bij ons train je (nog) beter en relaxter. Bovendien werken jullie gemakkelijker samen, omdat jullie dezelfde taal spreken.

Sinds 2010 speelt Karin de Galan met haar School voor Training een belangrijke rol bij onze interne opleiding. We vragen haar regelmatig om ons een paar dagen te trainen, zodat we nog beter worden in ons vak. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden, vertellen we onze deelnemers wel eens. En dat geldt natuurlijk ook voor onszelf.
Toch heb ik elk jaar een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘Ik heb al 20 jaar trainerservaring. Ik heb al zoveel serieuze trainersopleidingen gevolgd en ook een aantal gegeven. Is dit de tijd en het geld wel waard?’ En elk jaar weer is het antwoord ronduit: ja. Wat de School voor Training ons leert, is bijzonder praktisch en toepasbaar. Onze visie op trainen is erdoor aangescherpt en onze manier van trainen is erop vooruit gegaan, zodat we nog meer resultaat behalen. En elk jaar als we een opfrisser doen, zijn al onze trainers enthousiast, omdat we weer wat nieuws hebben geleerd.
- Jan Willen van den Brink, Dreamfactory

Wat kun je bij ons halen?

Effectief ontwerpen

Een goed ontwerp is de basis van een geslaagde training. Maar goed ontwerpen is een vak apart. Hoe kom je tot effectieve werkvormen, hoe beperk je je uitleg tot wat echt nodig is? Onze methode geeft houvast. Je kunt deelnemers motiveren met de juiste werkvormen, ook diegene die je sceptisch aankijkt: ‘Wat heb jij mij nou te leren? Ik doe dit al 20 jaar.’ Door de stapsgewijze opbouw werkt je doelgericht aan ‘kunnen’. En met praktijkopdrachten zorg je voor transfer. Kortom, met een goed ontwerp train je relaxter: je weet dat de deelnemers mee gaan en dat iedereen actief wordt.

Leerprocessen begeleiden

Hoe krijg je een groep effectief aan het leren? Onze methode geeft je inzicht in hoe mensen leren en praktische handvatten om dat proces te begeleiden. Hoe open je een training zodat de deelnemers mensen meteen op het puntje van hun stoel zitten? Hoe begeleid je een rollenspel zodat iedereen leert? Hoe krijg je subgroepen effectief aan het werk?

Transfer

Het doel van elke training is dat de deelnemers hun gedrag veranderen in de praktijk. Veel mensen zijn daar sceptisch over, maar het kan wel degelijk. Wij leren je hoe je trajecten zo opzet en begeleidt dat je daadwerkelijke resultaat hebt. Daarmee zijn je deelnemers blij, je opdrachtgever is tevreden en voor jezelf is het ook erg bevredigend.

Groepprocessen begeleiden

Groepen kunnen lastig en onvoorspelbaar zijn. Soms komt er een vraag of kritische opmerking, hebben de deelnemers geen zin of komen ze te laat. Maar inzicht in het groepsproces maakt weerstand veel grijpbaarder. Je snapt wat er gebeurt en krijgt de tools om ermee om te gaan. Hierdoor krijg je autoriteit en gaan deelnemers veilig aan de slag.

Autoriteit pakken in het voortraject

Hoe ontdek je in het gesprek met de opdrachtgevers of er echt een trainingsvraag? En hoe maak je die scherp? Soms willen opdrachtgevers een heleboel in heel korte tijd. Met het fundament dat je bij ons krijgt, kun je je opstellen als deskundig en gelijkwaardige partner. Je kunt de opdrachtgever laten inzien wat nodig is voor echt resultaat.

Onderscheid maken tussen rollen

Veel trainers zijn ook procesbegeleider. In die rol begeleid je teams bij het bespreekbaar maken van het groepsproces of bij het nemen van beslissingen. Dat heeft een andere doel dan een training en vereist andere interventies en competenties. Als procesbegeleider richt je je op beter samenwerken of samen plannen maken. Als trainer richt je je op leren. Meer duidelijkheid hebben over je trainersrol helpt je om die twee rollen niet met elkaar te verwarren en effectief te sturen.

Jaren geleden hebben we met al onze trainers een vijfdaagse in company opleiding gevolgd bij Karin de Galan. Ik ken niemand anders die ons zo goed heeft geleerd om didactisch onderbouwd te trainen. Daarom gebruiken we haar methode steevast in al onze trainingen. Verder is Karin vaste gast op ons Leerlab waar ze ons de wetenschappelijke onderbouwing van haar methode heeft geleerd. Dat helpt ons om nog beter programma’s te ontwerpen, vaardigheden in te trainen en hulpmiddelen te ontwikkelen. En het helpt ons om opdrachtgevers te overtuigen van het nut om in elke training een onderdeel op te nemen voor de transfer van het geleerde.
- Tica Peeman, VIS Trainingen

Hoe gaan we te werk?

Om een maatwerktraining helemaal op maat te maken, zetten we gewoonlijk de volgende stappen.

1. Telefonische kennismaking

De kennismaking vindt altijd telefonisch plaats met Karin de Galan. Karin onderzoekt wat jullie te leren hebben en of onze aanpak daarbij aansluit. Als jullie ja zeggen tegen de samenwerking zoekt Karin de trainer die het best bij jullie past.

2. Intake

De trainer komt langs voor een intake. We duiken in jullie trainingen en materiaal om een goede beeld te krijgen van jullie praktijk. In het gesprek gaan we samen na wat jullie precies te leren hebben. Na de intake bevestigt de trainer de afspraken op papier.

3. Programma op maat

We maken een programma op maat. Daarbij kiezen we samen de onderwerpen die er het meest toe doen. In een maatwerktraining werken jullie altijd met je eigen materiaal.

4. Een compleet traject

De maatwerktrainingen die wij verzorgen, bestaan altijd uit meerdere onderdelen.

  • Een aantal trainingsdagen waarin de deelnemers elke keer nieuwe vaardigheden en technieken leren. We leggen de theorie kort uit en besteden veel tijd aan oefenen.
  • Praktijkopdrachten om de deelnemers te helpen de stof toe te passen in de praktijk. Ze maken de praktijkopdrachten tussen de trainingsdagen door en krijgen feedback van de trainer.
  • Eeen elektronische leeromgeving op maat om de transfer extra te ondersteunen. De deelnemers bekijken voorbeeldfilmpjes van trainersvaardigheden en maken verdiepingsopdrachten. Hier lees je hoe dat helpt bij de transfer van het geleerde.

Met deze aanpak garanderen we dat de deelnemers de stof daadwerkelijk gaan toepassen in de praktijk. Dit betekent ook dat we geen losse dagen of dagdelen aanbieden.

Wat kost een maatwerktraining?

Wat een maatwerktraining kost, hangt af van het programma. Je kunt uitgaan van de volgende bouwstenen.
• Intakegesprek: €400
• Ontwerp en uitvoering: €2400 per dag
• Praktijkopdrachten: afhankelijk van de opdracht €75 tot €200 per opdracht per persoon
• Leeromgeving op maat: €100 per persoon met een minimum van €1000

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je onze antwoorden op veelgestelde vragen over maatwerk. Klik op de vraag en het antwoord verschijnt. Zit jouw vraag er niet bij? Bel ons dan op 06 543 08 229

Door de jaren heen hebben we heel verschillende teams van trainers getraind. We hebben onder meer gewerkt voor Dreamfactory, Vis trainingen, Edin, Dialogue, Jumbo, KLM, de Kindertelefoon, het Anne Frank Huis, JOP, FNV-formaat, het UWV, de gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam.

Ja. De stof die we bieden, is ook voor ervaren trainers nieuw, terwijl starters er meteen een goede basis mee leggen. Zij kunnen dus prima samen in de training. Het is wel belangrijk dat alle trainers de mogelijkheid hebben om de stof tijdens het traject toe te passen in de praktijk.

Dat is een goed idee, want zo haal je structureel kwaliteit in huis. Wij hebben dat eerder gedaan bij onder meer de Kindertelefoon en FNV-formaat. Eén persoon uit de organisatie volgt de opleiding train de trainer. Na afloopt geven we de trainer nog een tijdje coaching, terwijl hij of zij intern collega’s opleidt.

Dat hangt ervan af. Als jullie maar weinig trainen en vooral inhoudelijke kennis overdragen, kom je al een heel eind met een traject van 3 dagen. Maar als jullie minstens een dag per week trainen en bovendien communicatievaardigheden intrainen, is vaak een langer traject nodig. Dan moet je eerder denken aan een traject tussen de 5 en 10 dagen.

Wanneer dat de start is van een traject, kan dat zeker. Maar we verzorgen geen losse bijeenkomsten van 1 of 2 dagdelen. Met onze maatwerktrainingen willen we namelijk resultaat boeken in de praktijk. En dat kan alleen als we de transfer kunnen stimuleren en bewaken. Daarom trainen we minimaal 2 dagen met tussentijdse opdrachten.

Karin is beperkt te boeken voor lezingen voor grote groepen. Karins lezingen zijn altijd op maat gemaakt voor jullie organisatie en interactief van opzet. Voor lezingen hanteren we een minimumaantal deelnemers van 75 personen. Je kunt een lezing ‘los’ boeken of gebruiken om te onderzoeken of er animo bestaat binnen de organisatie voor een langer traject. De kosten zijn €2500 per lezing.

Ja, natuurlijk kan dat. Je kunt ons bellen op 06 543 08 229 en dan bespreken we over de telefoon wat je wilt en wat wij kunnen bieden. Je kunt ook met een of meer trainers naar onze introductiedag komen. Hier krijg je in korte tijd goed zicht op onze aanpak. Lees hier meer over de introductiedag »

We stellen pas een offerte op nadat we beiden voor elkaar gekozen hebben. Wel kunnen we in een telefoongesprek verkennen wat jullie willen en een globaal mondeling aanbod doen met bijbehorende prijs. Omdat we heel transparant zijn in onze inhoud - zie onder meer onze brochure Trainen met de methode van Karin de Galan - hopen we jullie zo genoeg houvast te geven om te beslissen of je voor ons kiest.

Wij zijn het enige bureau in Nederland dat volledig gespecialiseerd is in het trainen van trainers. We hebben een eigen unieke methode ontwikkeld die ontstaan is in de praktijk en enorm goed werkt. Lees hier meer over de methode van Karin de Galan »

Bij maatwerktrainingen maken we de programma's altijd op maat. Maar de bouwstenen zijn gebaseerd gebaseerd op onze eigen methode. Daarover lees je meer in dit gratis e-book.