Train de trainer

Dé vakopleiding voor medior en startende communicatietrainers

Je bent net begonnen als trainer of wilt dat gaan doen. Je vindt trainen een geweldig vak, maar ook lastig. Want hoe bouw je een training het best op, hoe ga je om met lastige reacties van deelnemers en hoe deal je met je eigen spanning? Onze train de trainer biedt houvast.

Train de trainer voor medior en startende communicatietrainers

De vakopleiding train de trainer is bedoeld voor communicatietrainers met 0 tot 5 jaar ervaring. Je wilt deelnemers bijvoorbeeld leren hoe ze klantgericht reageren, leidinggeven of presenteren, maar hebt daar weinig of geen ervaring in.

  • Heb je een inhoudelijke expertise – LinkedIn-profielen maken, projectmanagement, omgaan met een softwarepakket – en wil je die overdragen op anderen? Dan ben je waarschijnlijk meer op je plaats in de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts.
  • Geef je wel communicatietrainingen, maar sta je al langer dan 5 jaar voor de groep? Kijk dan eens bij de opleiding Didactisch meesterschap. Die is speciaal bedoeld voor senior communicatietrainers.
  • Kom je er niet uit welke opleiding bij je past? Bel dan met Peter Baggen op 06 543 08 229.

Toen ik begon aan de opleiding aan de School voor Training had ik al wel wat ervaring als trainer. De vakopleiding maakt echter dat ik nu echt trainer ben. Een heel goed besluit om deze gaan opleiding te doen.
– Kirsten Regtrop Vakopleiding train de trainer

HBO+ niveau

De vakopleiding train de trainer wordt gegeven op HBO+ niveau. We gaan ervan uit dat je bij de start HBO denk- en werkniveau hebt.

Met de boeken van Karin de Galan kom je echt een heel eind. Maar de vertaalslag naar de praktijk wordt pas gemaakt met deze opleiding.
– Ferry Barendregt Vakopleiding train de trainer

Meteen de folder bekijken?

Train de trainerWil je meteen de uitgebreide folder bekijken over de vakopleiding train de trainer met het competentieprofiel, het programma en veel meer? Download die hier.

Wat levert de vakopleiding train de trainer op?

Met de vakopleiding train de trainer leg je een stevige basis onder je vak. Wanneer je nog niet zo lang traint, kan het voelen dat je doet alsof. ‘Ze denken wel dat ik trainer ben, maar ik doe maar wat!’ Na afloop van de vakopleiding is die onzekerheid weg en sta je stevig in je schoenen. Je weet welke verantwoordelijkheden je hebt, neemt de leiding op spannende momenten en houdt het groepsproces in de gaten. Je staat ontspannen voor de groep en bént echt een trainer.

Alle vaardigheden die je nodig hebt om met vertrouwen te kunnen werken als trainer komt aan bod. Naast de vaardigheden die je leert, groei je ook persoonlijk en wordt je indirect/direct uitgedaagd op waarin je als persoon nog winst kan boeken als het gaat om effectief trainen.
– Robin van Reenen Vakopleiding train de trainer

Tijdens de vakopleiding leer je alle vaardigheden die je nodig hebt als communicatietrainer. De vakopleiding is een compleet pakket voor de medior en startende communicatietrainer.

Vage vragen concreet maken

Met het diagnoseschema maak je vage vragen van opdrachtgevers moeiteloos concreet. Zo ontwerp je programma’s waarmee iedereen blij is. Je hebt geen deelnemers meer die iets anders willen dan de opdrachtgever dacht.

Door de opleiding ben ik nu in staat om professionele intakes te doen bij opdrachtgevers en heel gericht trainingen te ontwerpen, praktijkgericht en direct toepasbaar voor mijn deelnemers. Echt een aanrader.
– Kevin de Haas Vakopleiding train de trainer

Sneller en beter ontwerpen

Trainingen ontwerpen kan een hele puzzel zijn. Want welke werkvormen kies je en hoe zet je die achter elkaar? In onze vakopleiding train de trainer leer je doelgericht werken aan ‘willen’ en ‘kunnen’. Daardoor ontwerp je gemakkelijker en krijg je betere trainingen.

Wat een fantastische opleiding! In 8 maanden tijd zoveel geleerd over de opbouw van een training (programma ontwerpen) als het trainen zelf. De opleiding zit zo goed in elkaar dat het mogelijk is om in 8 maanden het trainerschap te leren.
– Karin van Geloven Vakopleiding train de trainer

Iedereen in de leerstand krijgen

Niet alle deelnemers staan meteen te springen om een training. Met de werkvormen in de ‘glijbaan’ krijg je ze toch in de leerstand, zonder dat je daar hard voor hoeft te werken. Je zit zonder buikpijn aan de lunch, omdat je voelt dat iedereen is aangehaakt.

Ik heb geleerd hoe ik deelnemers echt in een leerstand kan krijgen en vanuit daar (met succes) vaardigheden kan aanleren. Een zeer waardevolle opleiding waar ik zo weer opnieuw voor zou kiezen.
– Susanne Spoelstra Vakopleiding train de trainer

Meer succes met rollenspellen

Rollenspellen leveren veel op, maar zijn ook complex. Met de successpiraal krijg je handvatten om de oefenaar, tegenspeler en observanten goed aan te sturen. Daardoor verdwijnt weerstand tegen rollenspellen en sluiten de deelnemers altijd af met een succeservaring.

De opleiding is zeer to the point. Het model van de successpiraal is uiterst praktisch en sluit naadloos aan bij de praktijk.
– Harry Bakker Vakopleiding train de trainer

Trainen met effect

Heeft trainen effect? Als je het goed doet wel. Bij ons leer je hoe je trainingen zo ontwerpt en begeleidt dat de deelnemers de stof echt gaan toepassen in hun praktijk. Daardoor zijn deelnemers en opdrachtgevers uitermate tevreden.

Ruim twee jaar na dato heb ik nog steeds veel profijt van de opleiding: ik gebruik de methode van Karin bijna dagelijks in mijn werk! Ik merk ook dat opdrachtgevers het erg waarderen dat in een offerte precies staat welke methode ik hanteer.
– Marieke Hofman Vakopleiding train de trainer

Weten wat je doet

In een training gebeuren altijd onverwachte dingen. Met de vakopleiding train de trainer krijg je houvast. Je snapt wat er gebeurt in leer- en groepsprocessen en kunt daar adequaat op reageren. Je weet wat je doet en daardoor werk je ontspannen met de groep.

Deze opleiding heeft mij veel meer opgeleverd dan ik had verwacht. Ik sta nu veel rustiger voor een groep, ik heb mijn rugzak gevuld met mooie vaardigheden en ik heb mezelf een model aangeleerd waarmee ik trainingen kan ontwerpen en verzorgen.
– Veysel Tan Vakopleiding train de trainer

Erkend diploma

Train de trainerTrain de trainerHeb je alle trainingsdagen gevolgd, alle opdrachten gemaakt, de leeromgeving goed gebruikt en de kennistoets gehaald? Dan krijg je een erkend diploma van de Stichting Post HBO. Dat geeft je een vrijstelling voor de audit ‘docent’ bij het CRKBO. Je mag bovendien het logo ‘Gediplomeerd Karin de Galan trainer’ voeren. Dat is een interessant signaal naar opdrachtgevers, want die vragen steeds vaker om een trainer die opgeleid is door ons.

Trainen is een serieus vak met enorm veel impact voor bedrijf, trainee en trainer. Daar hoort een professionele opleiding bij. De vakopleiding train de trainer van Karin de Galan is DE opleiding om het vak van trainer te leren, maar vooral toe te passen.
– Eric Reversma Vakopleiding train de trainer

Word versneld Trainer NOBTRA

Train de trainerAls je de vakopleiding train de trainer afgerond hebt, kun je je gemakkelijker aansluiten bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers. Ons diploma geeft je vrijstelling voor 6 van de 9 eisen die de NOBTRA stelt aan de erkenning als Trainer NOBTRA.

Gratis oriëntatiewebinar en folder

Overweeg je om mee te doen aan de vakopleiding train de trainer, maar wil je ons eerst aan het werk zien? Kom dan naar het Oriëntatiewebinar. Daar ontdek je of de opleiding bij je past.

Train de trainerWil je meteen de uitgebreide folder bekijken over de vakopleiding train de trainer met het competentieprofiel, het programma en veel meer? Download die hier.

Hoe ziet de vakopleiding train de trainer eruit?

Hieronder vatten we de vakopleiding train de trainer in 10 steekwoorden samen.

1. Super praktisch en evidence-based

In de vakopleiding train de trainer leer je werken met een methode die super praktisch en evidence-based is. Wil je er meer over weten? Download dan ons e-book of kom naar het Oriëntatiewebinar.

2. Persoonlijke intake

Je start altijd met een persoonlijke intake. Samen met de trainer die de opleiding verzorgt, onderzoek je wat je wilt leren en of de vakopleiding train de trainer bij je past.

3. Kern: 17 bijeenkomsten

Jullie komen 11 hele dagen in een zaaltje samen en 6 ochtenden online.  Tijdens elke bijeenkomst leer je nieuwe vaardigheden en technieken waarmee je naderhand aan de slag gaat.

Een praktische opleiding die zorgt dat je als trainer sterk in je schoenen komt te staan, ook als je minder ervaren bent. Veel wisselende werkvormen, veilige omgeving om te durven doen, goede begeleiding. Confronterend soms, maar altijd leerzaam en met respect.
– Natasja Rentenaar Vakopleiding train de trainer

4. Samen oefenen

Na elke module kom je bij elkaar met je oefengroep. Met z’n vieren oefen je gericht verder met bepaalde vaardigheden, zoals omgaan met weerstand of trainen met de successpiraal.

In de praktijk toepassen van wat je leert. Reflectie en feedback van de docenten en je collega cursisten, bijeenkomsten met je oefengroep. Negen maanden aan het werk met een enorme diversiteit aan collega cursisten. Het zijn voor mij de ingrediënten geweest voor een mooie ontwikkeling als persoon en als trainer.
– Marina Schut Vakopleiding train de trainer

5. Ontwerpopdrachten

Tussen de trainingsdagen door maak je regelmatig ontwerpopdrachten. Op elke ontwerpopdracht krijg je uitgebreid feedback van je trainer.

Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik nu zelf trainingen op maat kan ontwerpen en geven. De methode van Karin de Galan werkt gewoon super.
– Marjanka Aalders Vakopleiding train de trainer

6. Toepassen in de praktijk

Om het vak goed te leren, is het belangrijk dat je al tijdens de vakopleiding train de trainer ervaring opdoet met trainen. Het is mooi als dat tijdens je werk kan. Lukt dat nog niet? Dan kun je ook oefenen op vrienden en collega’s – met een groepje van drie kun je al aan de slag.

Heb je nog geen onderwerpen om in te trainen? Kijk dan eens bij onze trainingsdagen over veelgebruikte communicatiemodellen. Je leert in één dag een veelgebruikt communicatiemodel en krijgt een map met uitdelers, checklisten en heel veel werkvormen. We raden deelnemers vaak aan om de training Assertiviteit 2.0 te volgen omdat die inhoud voor allerlei soorten deelnemers relevant is.

Karin de Galan is een vakvrouw die alles tot in de puntjes heeft geregeld. Op een hele praktische manier brengt zij de theorie zodat ik het geleerde direct heb kunnen toepassen in de praktijk.
– Anja de Kleijn Vakopleiding train de trainer

7. Je trainer als coach

De hoofdtrainer van de opleiding is ook je persoonlijke coach. Hij of zij geeft je feedback op alle opdrachten en beantwoordt tussentijdse vragen.

Zo werkt leren echt! Soms een sprong in ’t diepe wagen, vallen en weer opstaan, nieuwe ervaringen opdoen en je gesteund voelen door een trainer die je uitdaagt en heldere feedback geeft. Ik heb nog nooit zoveel in korte tijd geleerd als hier.
– Angeline Smit Vakopleiding train de trainer

8. Ruimte voor een eigen stijl

Tijdens de vakopleiding train de trainer zie je drie van onze trainers aan het werk, onder wie Karin de Galan. Je zult zien dat we allemaal onze eigen stijl hebben en toch dezelfde methode toepassen. Dat maakt het gemakkelijker om zelf je eigen stijl te ontwikkelen.

Het leuke is dat je een vaste trainer hebt maar tussendoor ook een keer les krijgt van een andere trainer en van Karin zelf. Gewoon om het verschil te ervaren; zelfde methode maar andere trainer.
– Bianca Wassink Vakopleiding train de trainer

9. Persoonlijke leeromgeving

Je krijgt twee jaar toegang tot een digitale leeromgeving tjokvol voorbeelden uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg over de theorie.

Een prachtige digitale leeromgeving met vele voorbeelden, uitleg en filmpjes maakt dat je de stof nog meer eigen kunt maken.
– Mario Willems Vakopleiding train de trainer

10. Minitrainingen als leerversnellers

Halverwege de vakopleiding train de trainer ontwerp en verzorg je een minitraining. Daardoor oogst je wat je al kan en krijgt je leerproces meer focus. Aan het eind van de opleiding geef je een tweede minitraining, nu voor externe gasten. Door hun enthousiaste reacties merk je pas goed hoeveel je de afgelopen negen maanden geleerd hebt.

Deze opleiding was elke cent en nóg meer waard. In mijn dagelijkse praktijk als trainer heb ik iedere dag baat bij de praktische tips die ogenschijnlijk zo simpel zijn, maar cruciaal zijn voor effect bereiken bij je deelnemers.
– Julie Blocq Vakopleiding train de trainer

Studielast

De studielast van de vakopleiding train de trainer bedraagt 320 uur. Dat betekent dat je tijdens de looptijd ongeveer 8 uur per week bezig bent met de opleiding. Soms zal dat wat meer zijn, bijvoorbeeld bij een grote opdracht, soms ook wat minder. Een derde van de uren gaat in de trainingsdagen zitten. De andere uren besteed je aan leeswerk, de leeromgeving, praktijkopdrachten, oefenen en supervisie.

Investering in de train de trainer

Meedoen aan de vakopleiding train de trainer vraagt een investering van € 6400. Wat krijg je daarvoor?

  • 14 intensieve en hoogwaardige trainingsdagen in een groep van maximaal 12 deelnemers.
  • 7,5 uur individuele begeleiding op je ontwerpen, je verslagen en je tussentijdse vragen.
  • 1 supervisiegesprek over een stuk van je training.
  • 1 dag training verzorgd door Karin de Galan zelf.
  • 18 hoofdstukken van Karin de Galan die nergens anders in druk verschijnen, toegespitst op de inhoud van de opleiding.
  • Ons eigen werkvormenboek met ruim 50 werkvormen waardoor je heel makkelijk kunt variëren in je training.
  • Ons checklistenboek met 50 checklisten die je houvast geven bij ontwerpen en begeleiden van alle werkvormen.
  • 2 jaar lang toegang tot onze digitale leeromgeving tjokvol voorbeelden uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg over de theorie.
  • Beoordeling van je portfolio en van de kennistoets en aanvragen van het SPHBO-diploma plus inschrijven in het register.
  • 11 dagen verblijf in een trainingsaccommodatie.

Vrijgesteld van btw, betalingsregeling mogelijk

We brengen geen btw in rekening, want daarvan zijn we vrijgesteld dankzij een registratie bij het CRKBO. Als je wilt, kun je gespreid betalen. Daarvoor maken we een betalingsregeling op maat.

Gratis oriëntatiewebinar en folder

Overweeg je om mee te doen aan de vakopleiding train de trainer, maar wil je ons eerst aan het werk zien? Kom dan naar het Oriëntatiewebinar. Daar ontdek je of de opleiding bij je past.

Train de trainerWil je meteen de uitgebreide folder bekijken over de vakopleiding train de trainer met het competentieprofiel, het programma en veel meer? Download die hier.

Praktische zaken

Een trainingsdag duurt van 9.30 tot 17.00 uur. Een eventuele overnachting regel en betaal je zelf. Tijdens de opleiding gebruik je drie boeken van Karin de Galan.

  • Trainen, een praktijkgids – vierde editie (Pearson, 2021).
  • Trainingen ontwerpen – derde editie (Thema, 2015 of later).
  • Zo werken rollenspellen echt (Thema, 2015 of later).

Je schaft de boeken zelf aan, zodat je ze al voor de opleiding kunt lezen. Je kunt de boeken hier bestellen.

Zin om mee te doen aan de train de trainer?

Geef je op via de inschrijfknop aan de zijkant van deze pagina. Dan ontvang je van ons een uitnodiging voor een telefonisch intakegesprek. Samen met de trainer bekijk je dan wat je wilt leren en wat de opleiding biedt.