Groepsprocessen voor trainers

Wanneer het niet lekker loopt in je training, voelt dat knap beroerd. Een groep die stilvalt, niet aan de slag gaat in subgroepjes of je aanvalt (‘Zo werkt het bij ons niet!’). Een deelnemer die al bij de start duidelijk maakt dat het voor haar niet hoeft (‘Schiet nou maar op, dan wordt het vanzelf 5 uur’ of ‘Hoeveel ervaring heb je eigenlijk?’). Iemand waaraan anderen zich lijken te ergeren – en jijzelf eigenlijk ook. Wat doe je ermee?

Groepsprocessen voor trainers

Als trainer heb je een speciale verantwoordelijkheid voor de groep: je wilt die veilig en prettig hebben, zodat de deelnemers en jij ontspannen kunnen werken. In de training Groepsprocessen voor trainers ga je snappen hoe trainingsgroepen werken en leer je omgaan met 4 veel voorkomende hobbels in het groepsproces. Je ontdekt wat je eerste, instinctieve reactie is en leert hoe je beter kunt interveniëren. Daardoor bouw je aan een veilige prettige groep, waarin je zelf ook op je gemak bent.

Wanneer je de training Groepsprocessen voor trainers volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 40 PE-punten.

Doelgroep

De training Groepsprocessen voor trainers is bedoeld voor communicatietrainers en voor hard skills trainers. De training is niet bedoeld voor procesbegeleiders of managers. De interventies die je leert zijn specifiek afgestemd op het werk in trainingsgroepen en zorgen ervoor dat deelnemers kunnen leren. We gaan ervan uit dat je minstens HBO werk- en denkniveau hebt.

Opbrengst

Na de training Groepsprocessen voor trainers heb je veel meer zelfvertrouwen in het managen van de groep. Je kunt lastig gedrag van je deelnemers bijsturen. Daardoor train je ontspannen en in contact met de groep.

Programma Groepsprocessen voor trainers

Het programma van de training Groepsprocessen voor trainers bestaat uit de volgende onderdelen.

Geweldige training voor zowel beginnende als ervaren trainers. Goede afwisseling van werkvormen. Mooi om te zien hoe veel van de theorie door de trainster ook al zelf in de training werd toegepast. Dus echt walk your talk.

– Marion Reijerink Vakopleiding train de trainer

Autoriteit opbouwen: my castle, my rules!

Je wilt starten, maar twee deelnemers zitten steeds te smoezen. Of iemand kijkt steeds op zijn telefoon terwijl jij je introductie geeft. Wat doe je ermee? Negeren, tot de orde roepen? Voor je het weet ben je de juf of meester – niet echt een fijne start van de training. Als je het goed aanpakt verstevig je juist je eigen positie én het contact met de groep.

 • Autoriteit opbouwen
 • Werken met je hart bij de deelnemer
 • Staan voor je normen en je programma
 • Wat doe je met een deelnemer die er zit omdat ‘het moet van de baas’?

Mijn belangrijkste inzicht was: eerst mijn aannames loslaten en mij echt verdiepen in de ander, om daarna toch uit te komen waar ik oorspronkelijk naar toe wilde. Maar nu met behoud van de relatie met deelnemers.

– Marc SchwenckeVakopleiding train de trainer

Omgaan met lastige vragen en eigenwijze deelnemers

Je hebt een helder verhaal, maar een deelnemer is het niet met je eens: ‘Dat werkt zo niet!’ Of: ‘Ik heb altijd geleerd dat het anders zit!’ Als je niet uitkijkt, krijg je een woordenstrijd met deze deelnemer en kijkt de rest toe. Je krijgt een gelijkwaardige verhouding als je de ja-maar ombuigt in een groepsdiscussie. Dan zorgt de weerstand juist voor verdieping en wordt het iets om samen van te leren. Je pakt de autoriteit weer terug door je eigen mening pas aan het eind te geven.

 • Van trainer naar procesbegeleider en weer terug
 • Advocaat van de duivel spelen
 • Informele leiders voorkomen en je autoriteit overeind houden

Een must voor iedere trainer omdat je zoveel effectiever leert omgaan met weerstand. Bovendien geeft het je vertrouwen waardoor je weerstand verwelkomt er niet onbewust voor wegduikt. Heb het al met succes weten toe te passen!

Carla Maessen Vakopleiding train de trainer

Zwarte schapen: lastige deelnemers bijsturen

Een deelnemer die steeds te laat komt, die geen feedback geeft of juist veel te veel, te vaak antwoord geeft of helemaal nooit… Je krijgt er kromme tenen van. Maar hoe spreek je zo iemand aan en waarom is dat belangrijk?

 • Omgaan met een zwart schaap
 • Confronterend coachen: hard op de boodschap, zacht voor de relatie
 • Professionele liefde voelen

Karin de Galan is als trainer een mooi voorbeeld, ze laat deelnemers op ontspannen en positieve wijze leren. Meeveren met weerstand in de groep door oprecht geïnteresseerd te zijn. Dankjewel voor deze ervaring!

– Simone Spanjaard Vakopleiding train de trainer

Killing the leader

Het is de horrorervaring van elke trainer: een hele groep die vindt dat je iets fout hebt gedaan. Je voelt dat er iets fout zit doordat je het contact verliest en met buikpijn voor de groep staat. Maar wat doe je eraan? Doorzwoegen tot 5 uur wordt? De aanpak van ‘killing the leader’ geeft je houvast om kritiek bespreekbaar te maken en er goed doorheen te komen.

 • Vijf stappen van killing the leader
 • Oprecht excuus maken
 • Je kop buigen én leiding houden in het proces

Leeromgeving plus map

Bij de training Groepsprocessen voor trainers zit een elektronische leeromgeving met uitlegfilmpjes, toepassingsvragen en voorbeelden uit echte trainingen. Je ziet bijvoorbeeld hoe Karin een lastige deelnemer aanspreekt op zijn gedrag. Samen met de training maakt de elektronische leeromgeving het veel makkelijker om het geleerde vast te houden en toe te passen in de praktijk. Ook krijg je een reader mee naar huis met achtergrondteksten en checklisten.

Groepsgrootte

Bij de training Groepsprocessen voor trainers zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers met 1 trainer.

Heel fijn dat ik zelf mocht ervaren hoe het mis kan gaan en hoe je het goed kunt doen. De veiligheid die Karin biedt en de humor die ook een grote rol speelt, maakt dat ik goed tot leren kwam.

– Marion Kemeling Vakopleiding train de trainer

Studiebelasting

De training Groepsprocessen voor trainers duurt 2 dagen. Van tevoren lees je de theorie en tussendoor bekijk je opnames op de elektronische leeromgeving. Achteraf ga je aan het werk met de leeromgeving. De totale studielast bedraagt 20 uur.

Wanneer je de training Groepsprocessen voor trainers volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 40 PE-punten.

Prijs

Meedoen aan de training Groepsprocessen voor trainers kost € 925. Dit bedrag is vrijgesteld van btw en dekt alle kosten.