‘Zijn de glijbaan en de trap nu achterhaald?’

Ik krijg een mail van drie hogeschooldocenten. Ze zijn enthousiast over de nieuwe editie van Trainen een praktijkgids, waarin ik het model van Kolb vervangen heb door de veel beter onderbouwde theorie van Bandura. Daarom willen ze dat boek gaan gebruiken in hun onderwijs. Ze zijn ook enthousiast over het e-boekje waarin ik mijn methode uitleg, maar daar hebben ze een vraag bij: ‘Sta je nog achter je methode of is die achterhaald door de wetenschappelijke inzichten die je hebt ontdekt?’

Als ik deze mail lees, ben ik eerst verbaasd. Voor mij is het glashelder dat de glijbaan en trap grotendeels overlappen met de trainingsmethode gebaseerd op het werk van Bandura. Maar later realiseer ik me: ‘Dat vertellen we nergens!’ In de laatste editie van ‘Trainen een praktijkgids’ vind je niets over mijn methode, omdat ik dat niet sjiek vond. En in het e-boekje en de andere boeken over de glijbaan/trap lees je niks over de wetenschap, omdat we daar toen niet mee bezig waren.

Zo lijken het dus twee sporen. Enerzijds onze inzichten uit de wetenschap. Anderzijds de glijbaan/trap die ik ontwikkelde vanuit de praktijk. Maar het mooie is dat ze overlappen en dat je de glijbaan/trap nog beter gaat snappen met de inzichten uit de wetenschap.

Hoe zit dat precies? In onderstaand filmpje leg ik het uit. Daarin vertel ik achtereenvolgens:

  • Waarom we in het wetenschappelijk onderzoek gedoken zijn. (vanaf 0.00)
  • Hoe evidence-based trainen eruitziet. (vanaf 0.55)
  • Welke leerprincipes daarachter zitten: observerend leren, self efficacy en zelfregulatie (vanaf 2.07)
  • Hoe de glijbaan en de trap in dit verhaal passen. (vanaf 9.55)

Veel plezier bij het kijken. En als je dit wilt leren toepassen: in onze opleidingen en trainingen verwerken we uiteraard onze laatste inzichten.

3 gedachten over “‘Zijn de glijbaan en de trap nu achterhaald?’”

  1. Wauw Karin, weer met veel genoegen naar je duidelijke uitleg gekeken.
    Ik merk dat ik direct zin heb om mijn eerst volgende training met jouw tips aan te scherpen. Dank je wel!

    Beantwoorden

Plaats een reactie