Humor maakt je training licht

Humor maakt je training lichtIk volg voor de eerste keer een spinningles. Er is een fiets te weinig, dus de instructeur staat de zijne af aan de eenentwintigste deelnemer. De grappen vliegen meteen in het rond. De instructeur, man van begin zestig, vrijwel kaal met een buikje, zegt tegen een net zo oude vrouw: ‘Ik kan ook bij je achterop komen zitten, maar je vindt me te dik.’ Haar buurman: ‘Nou, je hoeft in ieder geval niet meer naar Specsavers.’

De instructeur loopt rond, geeft aanwijzingen (‘Ik zou hem iets lichter zetten’) checkt bij mij als nieuweling (‘Hoe gaat het?’) en maakt voortdurend grapjes. Ik vind het pokkenzwaar. Dan komt het voorlaatste nummer. Hij gaat bij de muziek staan en bij het refrein begint iedereen mee te zingen. ‘Hee, jee, ho.’ En dan draait hij de muziek dicht terwijl iedereen scandeert: ‘Ik wil seks met die kale.’ Iedereen heeft een brede grijns.

Aan het eind ben ik kapot en happy. Want het is heerlijk om intensief te sporten en het is helemaal leuk als de sfeer zo goed is. Net als het zwaar is, sleept een grapje me er weer doorheen.

Humor maakt je training licht

Zo is het ook bij onze trainingen. Die zijn best zwaar voor deelnemers: luisteren naar een uitleg, feedback krijgen, nieuwe inhoud eigen maken. Hun hoofd werkt hard en het lijf zit vaak stil. Even lachen ontspant en verbindt dan. In het TVOO-artikel ‘Humor maakt je training licht‘ geef ik 4 tips hoe je humor toepast in je training.

Plaats een reactie