Een goede trainer weet niet alles

Je geeft voor de eerste keer training over een nieuw onderwerp. Spannend: nieuwe groep, nieuw programma, nieuwe inhoud. Dan gebeurt waarvoor je bang bent: één van de deelnemers stelt een vraag waarop je geen antwoord weet. Je probeert je eruit te redden door de vraag terug te spelen naar de groep – didactisch zeer verantwoord! Maar de andere deelnemers worden het niet eens. Een paar blijven discussiëren en de rest kijkt vragend naar jou. Of jij maar even wilt zeggen hoe het zit. Maar jij weet het ook niet!

Gedachtes in je hoofd

Wat denk je op zo’n moment? ‘Ik weet het niet! #@$% Dat is toch belachelijk! Ik ben nota bene de trainer – ik moet de antwoorden toch weten!’ De paniek slaat toe en je hebt echt geen idee. Door deze gedachtes ben je al helemaal niet meer in staat om helder te denken, dus het antwoord komt steeds verder van je af te staan.

Ik weet het niet!

Wat is het heerlijk als je in zo’n situatie gewoon ruiterlijk kunt toegeven dat je het niet weet! Dit heeft een paar levensgrote voordelen.

  • Het verlaagt de eisen in de groep. ‘Als de trainer niet alles weet, hoef ik het als deelnemer ook niet voortdurend allemaal te weten.’ Dat is prettig! Deelnemers leren meer als ze fouten durven te maken.
  • Het zet de deelnemers aan het denken. Als de trainer het niet weet, gaan ze proberen om het antwoord zelf te beredeneren.
  • Je maakt de weg vrij om weer na te denken. Met die paniekgedachtes in je hoofd en je pogingen om te verbergen dat je het niet weet, kun je de discussie in de groep niet meer volgen. Maar zodra je gezegd hebt dat je het niet weet, valt er een last van je af en kun je weer helder denken. Waarschijnlijk is de groep hardop verder aan het denken en 9 van de 10 keer ontdek je hoe het ook alweer zit. Dat kan je melden: ‘Nu ik er nog eens over nadenk en de discussie zo hoor, zit het naar mijn idee als volgt in elkaar: …’

Maar wat als ik het nog steeds niet weet?

Dan weet je het niet. Je belooft het op te zoeken en hun het antwoord later te geven.

En wat als mijn autoriteit hierdoor daalt?

Voor de meeste deelnemers zal je in hun achting stijgen. Eerlijk zijn is iets wat veel mensen waarderen. Maar voor sommige mensen kan je autoriteit ook dalen: zij vinden dat een trainer alles hoort te weten. Jammer dan! Als je daarin meegaat en onredelijke eisen aan jezelf stelt, raak je verkrampt en dat gaat ten koste van je trainerschap. Dus alleen al om jezelf vrij te voelen en lekker te werken, is het belangrijk dat je kunt zeggen: ‘Ik weet het niet!’

Perfect bestaat niet

Stuit deze tekst je tegen de borst? Dan ben je misschien te perfectionistisch. Geen onbekend verschijnsel onder trainers: je hebt de neiging om alles te willen weten en mag geen fouten maken van jezelf. Meer hierover lees je in dit blog.

Meer hierover lezen?

Dan is het boek Goed voor de groep een aanrader.

Plaats een reactie