Trainersvaardigheden voor Experts

Van deskundige naar trainer

Je bent deskundig in de inhoud van je vak en je geeft er trainingen over of je wilt dat gaan doen. Maar hoe doe je dat zo dat mensen ook écht leren? Als inhoudsdeskundige weet je veel en wil je vaak van alles behandelen in korte tijd. Voor je het weet, ben je zelf steeds aan het woord en leren je deelnemers tóch weinig. Dus hoe zorg je ervoor dat je de belangrijkste theorie behandelt, zonder de groep te overvoeren? Welke oefeningen kies je zodat je deelnemers actief aan het werk gaan met de stof en ze alles ook echt kunnen toepassen na je training in hun eigen praktijk?

In de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts leer je in 6 maanden hoe je selecteert wat er echt in je training moet zitten en wat je weglaat. Je leert hoe je je deelnemers motiveert voor jouw onderwerp en hoe je ze gericht laat oefenen met opdrachten die werken. Zodat ze geboeid zijn en ze hun werk beter kunnen doen na jouw training. En jij met plezier je vakkennis overdraagt aan anderen.

Past de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts bij jou?

De opleiding Trainersvaardigheden voor Experts is bedoeld voor vakmensen; trainers met een inhoudelijke expertise die hun kennis willen overdragen. Je bent bijvoorbeeld HR-professional en leert anderen sollicitatiebrieven schrijven. Of je bent ervaren in projectmanagement en wil anderen leren een goed projectvoorstel te schrijven. Of je bent super-user van een softwarepakket en moet nieuwe (functioneel) gebruikers trainen.

Geef je trainingen die meer gericht zijn op communicatievaardigheden? Dan is de vakopleiding train de trainer beter geschikt. Afhankelijk van je ervaring kun je dan kiezen uit twee opleidingen voor communicatietrainers: de vakopleiding Train de trainer of de opleiding Didactisch Meesterschap.

In korte tijd echt een heleboel trainingsvaardigheden geleerd. Voel me nu een ‘deskundige’ trainer en het lukt me direct om mijn deelnemers te bereiken en mijn kennis over te brengen.
– Yvonne de Kort Vakopleiding train de trainer

HBO+ niveau

De opleiding Trainersvaardigheden voor Experts wordt gegeven op HBO+ niveau. We gaan ervan uit dat je bij de start HBO denk- en werkniveau hebt.

Hoe ziet de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts eruit?

De opleiding Trainersvaardigheden voor Experts is een combinatie van 6,5 praktische trainingsdagen met 6 maanden intensieve persoonlijke begeleiding. De tijdsinvestering voor de opleiding is 100 uur: 52 uur voor de trainingsdagen plus 48 uur voor de zelfstudie-opdrachten met persoonlijke begeleiding. Hieronder vatten we de bijzonderheden van de opleiding samen in 7 punten.

1. Een praktisch en evidence-based fundament

In de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts leer je werken met de methode van Karin de Galan. Dat is een methode die zich ruimschoots bewezen heeft in de praktijk én die wetenschappelijk onderbouwd is.

Ondanks mijn 20 jaar ervaring heb ik als therapeut/coach nieuwe en meer didactische vaardigheden geleerd. De methode is erg toegankelijk en praktisch. Makkelijk toe te passen en zeer breed inzetbaar.
– Marjo Vliegen Vakopleiding train de trainer

2. Persoonlijke intake

Je start met een persoonlijke telefonische intake. Daarin kijk je samen met Marleen of Daan wat je wilt leren en of de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts bij je past. Als jullie van beide kanten ja zeggen, weet je dus zeker dat je goed zit.

3. Blended opzet op locatie én online

Je krijgt in totaal 6,5 dagen training. Alle technieken die je leert, kun je zowel online gebruiken als in het zaaltje. Omdat het essentieel is dat je als trainer beide varianten beheerst, is de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts blended. Concreet krijg je 4 hele dagen training op locatie, 3 dagdelen online training en 2 dagdelen masterclass via Zoom.

Je leert elke keer nieuwe aanpakken en technieken om je training te ontwerpen en goed uit te voeren. De trainers zetten de nodige theorie kort op een rij en besteden het grootste deel van de tijd aan oefenen en feedback daarop. Je oefent met je eigen trainingsinhoud, zodat de stap naar je eigen praktijk klein is.

Tijdens deze opleiding wordt theorie heel concreet toepasbaar gemaakt door oefeningen die betrekking hebben op je eigen praktijk. Er is veel ruimte voor durven, doen en uitproberen!
– Myrthe Maathuis Vakopleiding train de trainer

4. Zes maanden intensieve persoonlijke begeleiding

Na elke trainingsdag van de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts pas je meteen toe wat je hebt geleerd. In een praktische opdracht werk je een onderdeel uit van een eigen training. Daarop krijg je elke keer uitgebreid persoonlijke feedback van één van de trainers. Of je reflecteert op een trainersvaardigheid, waarbij er steeds een trainer is die met je meedenkt. In totaal krijg je 8 keer feedback op een eigen uitwerking. Bovendien zijn de trainers tussendoor bereikbaar voor vragen die je hebt. Dat is fijn als je vastloopt of als je even wilt sparren.

Er is veel direct en persoonlijk contact, waardoor procedures makkelijk en helder verlopen. Met de trainers is persoonlijk contact en advies makkelijk te verkrijgen. Ze staan open voor alle vragen en feedback.
– Marcia Roozeboom Vakopleiding train de trainer

5. Ervaren trainers: Jaco, Marleen en Daan

De opleiding Trainersvaardigheden voor Experts wordt gegeven door Marleen de Bruijn en Daan Rookmaaker. Zij zijn experts in het helpen vertalen van jouw (complexe) inhoud in praktische en leuke trainingen. Je krijgt afwisselend training en feedback van twee van hen, zodat je optimaal profiteert. Bovendien krijg je zo meerdere rolmodellen te zien. Ze trainen allebei met de methode van Karin de Galan én hebben hun eigen stijl. Dat maakt het gemakkelijker om zelf je eigen stijl verder te ontwikkelen.

Zeer leuke en enthousiaste trainers, ze nemen je echt mee in hun verhaal. Laten je actief stoeien met de stof door gerichte oefeningen. Zijn scherp op feedback en zeer alert. Je krijgt als deelnemer het gevoel zeer serieus genomen te worden.
– Gerben Frosters Vakopleiding train de trainer

6. Twee masterclasses

Tijdens de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts geef je twee keer een volledig deel van de training die je ontwerpt; de masterclass. Daarin integreer je wat je tot dan toe geleerd hebt. Tijdens de masterclass werk je in kleinere groepen, zodat je veel persoonlijke aandacht krijgt. Je krijgt persoonlijke feedback en oogst elke keer wat je al beheerst en waaraan je nog kan werken.

De combinatie van praktijk, veel oefenen en theorie maakt dat ik een hoop wijzer ben geworden. De persoonlijke benadering van de trainer is ook heel prettig.
– Dorine Wijnants Vakopleiding train de trainer

7. Een eigen leeromgeving

Je krijgt een heel jaar toegang tot een digitale leeromgeving met voorbeelden en extra uitleg over de theorie. Hierdoor kun je jezelf scherp houden en leer je de vaardigheden nóg beter toepassen.

Wat levert de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts op?

Je maakt je trainingen praktijkgericht

Je kunt meteen de aandacht van de deelnemers trekken en vasthouden. Doordat je concrete situaties uit hun praktijk gebruikt, maak je de stof herkenbaar. Met praktijkopdrachten maak je de vertaalslag van theorie naar concreet handelen.

Een heel inspirerende ‘hands on’ manier van trainen. Inmiddels heb ik getraind in Nederland, Macedonië en Hongarije en overal zijn deelnemers enthousiast en voelen ze zich echt betrokken bij de training. Een echte aanrader!
– Trijntje Kootstra Vakopleiding train de trainer

Je kunt deelnemers motiveren en omgaan met weerstand

Je weet hoe je deelnemers prikkelt en aanzet om actief mee te doen aan de training. Wanneer je weerstand krijgt, weet je hoe je die ombuigt zonder dat je je gedraagt als een juf of meester.

Wat een verschil tussen de eerste dag (‘Hier heb ik echt wat aan!’) en de laatste dag. Een verschil als tussen je eerste en laatste autorijles! Een prachtige opleiding.
– Alex van Gilst Vakopleiding train de trainer

Je ontwerpt snel en effectief

Doordat je snapt hoe mensen leren, kost de voorbereiding je minder tijd. Dankzij een goede start, herkenbare praktijkcases en afwisselende werkvormen bouw je een interactieve en uitdagende training op.

Je leert trainingen ontwerpen en geven d.m.v. een zeer goed toepasbaar model. Veel oefenen aan de hand van eigen praktijksituaties. Hierdoor kun je het geleerde meteen toepassen in je eigen trainingen.
– Clementine Schrijnwerkers
Vakopleiding train de trainer

Je maakt een goede diagnose van de leerbehoefte

Met het diagnoseschema stel je scherp vast wat de deelnemers te leren hebben. Daardoor ga je veel gerichter te werk en maak je in trainingen onderscheid tussen need to know en nice to know.

Intensieve en leuke training waarin je veel en goed toepasbare zaken leert om te zorgen dat je deelnemers echt dingen gaan leren en toepassen in de praktijk. Heeft mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt.
– Carla van Wees
Vakopleiding train de trainer

Je staat ontspannen voor de groep

Je laat de deelnemers effectief werken en je snapt hoe je hen hierbij kan ondersteunen. Schakelen in je rol is geen probleem: je gaat van deskundige naar procesbegeleider en weer terug. Lastige situaties brengen je niet meer van je stuk.

Ik heb door de training meer zelfvertrouwen gekregen en ben nu hard bezig om het geleerde toe te passen in Rwanda, Ethiopië en Bolivia. Een training bij de Galan school is echt het investeren waard!
– Hendrien Maat
Vakopleiding train de trainer

Erkend diploma

Trainersvaardigheden voor ExpertsHeb je alle trainingsdagen gevolgd, alle opdrachten gemaakt, de leeromgeving gebruikt en de kennistoets gehaald? Dan krijg je een erkend diploma van de Stichting Post HBO. Daarmee kun je voor de dag komen. Het diploma geeft je bovendien een vrijstelling voor de audit ‘docent’ bij het CRKBO.

Ik kon wat ik leerde meteen toepassen op bestaande trainingen en een nieuwe aanvraag. Bijkomend voordeel is dat ik er veel meer energie uit haal. En de evaluaties van mijn trainingen zijn vooruit gegaan!
– Nicole de Boer
Vakopleiding train de trainer

Word versneld Trainer NOBTRA

Trainersvaardigheden voor ExpertsAls je de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts afgerond hebt, kun je je gemakkelijker aansluiten bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers. Het diploma geeft vrijstelling voor 6 van de 9 eisen die de NOBTRA stelt aan de erkenning als Trainer NOBTRA.

Investering

Meedoen aan de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts vraagt een investering van € 3950. Wat krijg je daarvoor?

  • 6,5 intensieve en hoogwaardige trainingsdagen: 4 trainingsdagen op locatie, 3 dagdelen training online en 2 dagdelen masterclass online.
  • 2 ervaren trainers die met je meedenken.
  • 6 maanden individuele begeleiding op je ontwerpen, je verslagen en je tussentijdse vragen.
  • Een werkvormenboek met ruim 50 werkvormen waardoor je heel makkelijk kunt variëren in je training.
  • Het checklistenboek vol checklisten die je houvast geven bij ontwerpen en begeleiden van alle werkvormen.
  • 1 jaar lang toegang tot een digitale leeromgeving die gevuld is met opnames waarin je ziet hoe de vaardigheden in de praktijk gaan. Ook zie je daarin extra uitleg over de theorie.
  • Beoordeling van je portfolio en van de kennistoets en aanvragen van het SPHBO-diploma plus inschrijven in het register.
  • 4 dagen verblijf in een trainingsaccommodatie met koffie, thee en lekkere lunch. B

Zin om mee te doen?

Sinds 1 januari 2024 wordt de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts verzorgd door De Trainingexperts. De Trainingexperts is een unieke partner van de School voor Training en wordt geleid door Marleen de Bruijn, Jaco Friedrich en Daan Rookmaaker. Marleen, Jaco en Daan werken al jaren voor de School voor Training (of hebben dat gedaan) en zijn gepokt en gemazeld in onze methode. Zij richten zich helemaal op trainers die kennisgerichte, vakinhoudelijke vaardigheden willen overdragen. De School voor Training gaat zich voortaan alleen richten op trainers die communicatievaardigheden willen overdragen.

Klik hier om de site van De Trainingexperts te bezoeken.