Didactisch meesterschap

7-daagse leergang voor zeer ervaren gedragstrainers

Ben je al meer dan 10 jaar trainer en ben je op zoek verdieping? Dan is de leergang Didactisch Meesterschap misschien iets voor jou. Want in deze 7-daagse opleiding ga je met nieuwe ogen naar je vak kijken.

Didactisch Meesterschap iets voor mij?

  • Geef je al zeker 10 jaar vaardigheidstrainingen en werk je veel met praktische oefeningen en rollenspellen?
  • Weet je vanuit die ervaring al behoorlijk goed wat wel en niet werkt, maar wil je graag meer ondergrond onder je manier van trainen?
  • Heb je soms deelnemers die niet instappen en de waarde van de training niet inzien?
  • Of heb je juist hele enthousiaste groepen maar vraag je je af of ze wel voldoende toepassen in de praktijk?
  • Heb je een HBO- of WO-opleiding en heb je al andere opleidingen gevolgd om goed te worden in je vak?
  • Heb je zin om zelf weer eens intensief te gaan leren, in een groep met zeer ervaren vakgenoten?

Als je je in deze vragen herkent, past de leergang Didactisch Meesterschap misschien bij jou.

Omdat ik een gecertificeerd trainer wil zijn, ben ik deze opleiding gaan doen. Dat was een lang gekoesterde wens, maar was het na 10 jaar trainingservaring niet een beetje mosterd na de maaltijd? Zou het niet twee vingers in de neus zijn en achteroverleunen? Arrogant? Ja, best wel. Misplaatst? Ja echt wel! Ik ben uitgedaagd en gemotiveerd om gebaande paden te verlaten en nieuw gedrag aan te leren. Ik ben anders  gaan kijken naar het trainersvak, naar mijn eigen stijl van trainen. En ik heb ik aan den lijve ondervonden hoeveel leerplezier deze methodiek in mijn eigen trainingen brengt. De situaties en deelnemers waar ik vroeger buikpijn van kreeg, begeleid ik nu heel anders en dat levert positieve uitkomsten op.
– Lionne Hietberg Vakopleiding train de trainer

Voor zeer ervaren communicatietrainers

De opleiding Didactisch meesterschap is bedoeld voor communicatietrainers met 10+ jaar ervaring. Je wilt deelnemers bijvoorbeeld leren hoe ze klantgericht reageren, leidinggeven of presenteren, maar hebt daar weinig of geen ervaring in. Rollenspellen zijn daarbij een essentiële werkvorm.

Geef je trainingen over meer inhoudelijk onderwerpen en gebruik je weinig of geen rollenspellen? Dan is de opleiding Van deskundige naar trainer waarschijnlijk beter geschikt. Ben je wel een communicatietrainer, maar heb je minder dan 10 jaar ervaring? Kijk dan eens bij de vakopleiding train de trainer of bij de opleiding Excellent trainen.

Kom je er niet uit welke opleiding bij je past? Bekijk dan deze keuzehulp of bel met Peter Baggen op 06 543 08 229.

Wat levert de leergang Didactisch Meesterschap op?

Met de leergang Didactisch Meesterschap krijg je meer structuur in je training. Je snapt wat er gebeurt in de hoofden van je deelnemers en je kunt daar gericht op interveniëren. Daardoor krijg je de deelnemers gemakkelijker mee, bereik je meer resultaat en train je relaxter.

Meer focus

Hoe krijg je meer focus in je training? Dat begint in het gesprek met de opdrachtgever. Met het diagnosemodel maak je scherp óf er überhaupt een trainingsvraag is en wat de focus van de training zal zijn. Daardoor kun je een doelgericht programma ontwerpen.

Ik had al 15  jaar ervaring als trainer. Wat ik bij Karin heb geleerd, is te focussen in mijn trainingen. Ik kan de pijn bloot leggen en van daaruit gaan mijn deelnemers leren. De opleiding zit goed in elkaar en je kunt het geleerde direct toepassen in acquisitiegesprekken, de voorbereiding en de uitvoering van je trainingen.
– Carol Lamers Vakopleiding train de trainer

Meer vaart en diepgang

Hoe langer je traint, hoe voller je rugzak met inhoud en werkvormen. Maar welke kies je? In de leergang Didactisch Meesterschap leer je doelgericht ontwerpen. Je leert door te dringen tot de kern – kill your darlings – en onderscheid te maken tussen ontdekkende en intrainende werkvormen. Daardoor breng je meer vaart en diepgang in je training.

Intrinsiek gemotiveerde deelnemers

Je traint het lekkerst wanneer alle deelnemers instappen. Maar soms zitten ze er verplicht bij of zien de zin van je programma niet in. Hoe krijg je ze dan toch mee? De ‘glijbaan’ geeft je een set werkvormen die deelnemers laten ontdekken what’s in it for them. Daardoor heb je iedereen vóór de koffiepauze mee.

Persoonlijk heb ik geleerd om echt met je aandacht bij de deelnemers te zijn. Dankzij deze opleiding weet ik dat ik alle situaties aan kan. Het is nu nog leuker om trainer te zijn!
– Serge van Rooij Vakopleiding train de trainer

Meer resultaat

Er is veel scepsis over trainingen en dat is ook begrijpelijk. Want te vaak gaan deelnemers na een training weer over tot de orde van de dag. Maar daar heb je als trainer wel invloed op. In de leergang Didactisch Meesterschap leer je hoe je deelnemers systematisch laat bouwen aan vaardigheden, zodat hun vertrouwen in eigen kunnen groeit.

Actieve deelnemers

Deelnemers leren het meest wanneer ze zelfstandig oefenen. Maar hoe krijg je dan voldoende niveau? De ‘trap’ geeft je handvaten om deelnemers succesvol aan de slag te laten gaan in subgroepen. Zo leren ze meer en hoeft jij ook minder hard te werken.

De opleiding heeft me onder andere opgeleverd om veel beter mijn energie te gebruiken. Ik was vaak heel moe van trainingen. Nu weet ik hoe ik de deelnemers laat ‘kauwen’ op de stof en hoe ik een deelnemer die er geen zin in heeft, meekrijg.
– Els Van den Brempt Vakopleiding train de trainer

Nieuwe inspiratie

Je gaat met nieuwe ogen naar je vak kijken en ziet nieuwe manieren om deelnemers te laten leren. Daardoor worden trainingen (nog) leuker, kosten ze minder energie en krijg je meer resultaat.

Na 20 jaar ervaring in het vak, kreeg ik de gelegenheid om deze opleiding te volgen. En ondanks al mijn ervaring heb ik enorm veel geleerd over het ontwerpen en geven van trainingen en het geleerde gebruik ik sindsdien dagelijks. De opleiding is uitstekend opgebouwd en wordt op bijzonder goede en inspirerende wijze gegeven. Een absolute aanrader!
– Simone Keijsers Vakopleiding train de trainer

Erkend diploma

Heb je alle trainingsdagen gevolgd, alle opdrachten gemaakt, de leeromgeving goed gebruikt en de kennistoets gehaald? Dan krijg je een erkend diploma van de Stichting Post HBO. Daarmee kun je voor de dag komen. Het diploma geeft bovendien je een vrijstelling voor de audit ‘docent’ bij het CRKBO.

Hoe ziet de leergang Didactisch Meesterschap eruit?

Hieronder vatten we de leergang Didactisch Meesterschap samen in 7 steekwoorden. Wil je meer weten over het programma? Dat kun je hier downloaden.

1. Grondige intake

We starten altijd met een persoonlijke intake. Samen gaan we na of de opleiding past bij je leerwensen. Als dat zo is, ben je meer dan welkom.

Goed om eens geheel buiten mijn eigen comfortzone te trainen. Met meer dan 10 jaar ervaring binnen het trainersvak heb ik na het volgen van deze opleiding echt inzicht gekregen in wat al goed gaat en nog steeds beter kan.
– Eugene Bos Vakopleiding train de trainer

2. Compacte kern: zeven intensieve dagen

De kern van de leergang Didactisch Meesterschap bestaat uit 7 intensieve dagen training. Daarin neem je telkens een ander aspect van het trainerschap onder de loep.

3. Zes keer supervisie

Tijdens de leergang Didactisch Meesterschap krijg je 3 keer schriftelijk feedback op een eigen ontwerp voor een training en 3 keer telefonische feedback op een video van een eigen training. De supervisie kan ook in een twee- of drietallen – dan komen jullie bij elkaar op de locatie van de trainer.

Een leerzame opleiding waar veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling. Kritisch kijken waar sta ik en wat kan ik anders doen. Dit naast alle handvatten die je krijgt aangereikt in korte tijd, maakte het voor mij een zeer leerzame boeiende opleiding.
– Conny Wessels Vakopleiding train de trainer

4. Transfer centraal

Alles wat we doen in de leergang Didactisch Meesterschap is gericht op toepassing. Wat je vandaag leert, kun je morgen toepassen in je eigen trainingen.

5. Zeer ervaren mede-deelnemers

Je mede-deelnemers zijn allemaal zeer ervaren trainers (minstens 10 jaar ervaring). Net als jij zijn ze super gemotiveerd om meer uit hun trainerschap te halen en de puntjes op de i te zetten.

Ik merkte dat alle deelnemers door de minimumeis van tien jaar ervaring snel konden werken, elke dag weer nieuwe, relevante voorbeelden hadden en de geleerde dingen meteen durfden en wilden toepassen. Daardoor groeiden we ook als groep hard. Een aanrader dus voor ervaren trainers.
– Mieke van de Pol Vakopleiding train de trainer

6. Unieke leeromgeving

Een beeld zegt meer dan honderd woorden. Daarom krijg je tijdens de leergang Didactisch Meesterschap toegang tot onze leeromgeving tjokvol voorbeelden uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg van de theorie.

Wil je het programma van de leergang Didactisch Meesterschap nog eens rustig nalezen? Je kunt het hier downloaden.

7. Kennistoets

Je rondt de leergang Didactisch Meesterschap af met een kennistoets. In een uur tijd beantwoord je 10 vragen over de inhoud van de opleiding. Daarmee kun je laten zien dat je de stof goed snapt.

Door deze praktijkgerichte opleiding heeft het trainersvak voor mij een nieuwe dimensie gekregen.
– Karin Keehnen Vakopleiding train de trainer

Certificeren als Karin de Galan trainer

Heb je de leergang Didactisch meesterschap afgerond met een SPHBO-diploma? Dan kun je ook een stap verder gaan en je laten certificeren als Karin de Galan trainer. Daarmee geef je een extra impuls aan je professionele ontwikkeling en aan je zichtbaarheid. Lees meer over certificeren als Karin de Galan trainer.

Praktische informatie

Meedoen aan de leergang Didactisch Meesterschap kost € 3975. Als je wilt, kun je betalen in termijnen – samen spreken we dan een soepele betalingsregeling af. Er komt geen btw bovenop de prijs, want daarvan zijn we vrijgesteld. Alle reguliere kosten zijn inbegrepen in de prijs: begeleiding, zaalhuur, lunch en studiemateriaal.

Een trainingsdag duurt van 9.30 tot 17.00 uur. Een eventuele overnachting regel en betaal je zelf. Tijdens de opleiding gebruik je drie boeken van Karin de Galan. Je schaft de boeken zelf aan, zodat je ze al voor de opleiding kunt lezen.

  • Trainen, een praktijkgids – derde editie (Pearson 2015).
  • Trainingen ontwerpen – derde editie (Thema 2015).
  • Zo werken rollenspellen echt (Thema 2015).

Zin om mee te doen?

Geef je op via de blauwe inschrijfknop aan de zijkant van of onderaan deze pagina. Dan ontvang je van ons een uitnodiging voor een telefonisch intakegesprek. Samen met de trainer bekijk je dan wat je wilt leren en wat de opleiding biedt.

Overweeg je om mee te doen aan de leergang Didactisch meesterschap maar wil je ons eerst aan het werk zien? Kom dan naar de Introductiemiddag. Ook daarvoor kun je je opgeven via de blauwe inschrijfknop aan de zijkant van of onderaan deze pagina.