Didactisch meesterschap

online leergang voor zeer ervaren gedragstrainers

Je bent communicatietrainer, zit al zeker 10 jaar in het vak, bent specialist en hebt een eigen klantenkring opgebouwd. Je werkt lekker met groepen en deelnemers zijn eigenlijk altijd tevreden. Maar zelf wil je er meer uithalen: verdieping, iemand die met je meekijkt, weer eens lekker leren, nieuwe inspiratie.

Voor trainers zoals jij starten we komend najaar een leergang Didactisch meesterschap die grotendeels online plaatsvindt. Daarin leer je hoe je online én in het zaaltje de didactische punten op de i zet. Je volgt de leergang met vakgenoten: ervaren en gedreven om te leren.

Didactisch Meesterschap iets voor mij?

 • Geef je al zeker 10 jaar vaardigheidstrainingen en werk je veel met praktische oefeningen en rollenspellen?
 • Weet je vanuit die ervaring al behoorlijk goed wat wel en niet werkt, maar wil je graag meer ondergrond onder je manier van trainen?
 • Of doe je langzamerhand teveel op de automatische piloot, te vaak hetzelfde en wil je wel eens wat anders, feedback op hoe je het doet, jezelf aanscherpen?
 • Heb je soms deelnemers die niet instappen en de waarde van de training niet inzien?
 • Of heb je juist hele enthousiaste groepen maar vraag je je af of ze wel voldoende toepassen in de praktijk?
 • Heb je zin om zelf weer eens intensief te gaan leren, in een groep met zeer ervaren communicatietrainers?

Als je je in deze vragen herkent, past de leergang Didactisch Meesterschap misschien bij jou.

Omdat ik een gecertificeerd trainer wil zijn, ben ik deze opleiding gaan doen. Dat was een lang gekoesterde wens, maar was het na 10 jaar trainingservaring niet een beetje mosterd na de maaltijd? Zou het niet twee vingers in de neus zijn en achteroverleunen? Arrogant? Ja, best wel. Misplaatst? Ja echt wel! Ik ben uitgedaagd en gemotiveerd om gebaande paden te verlaten en nieuw gedrag aan te leren. Ik ben anders  gaan kijken naar het trainersvak, naar mijn eigen stijl van trainen. En ik heb ik aan den lijve ondervonden hoeveel leerplezier deze methodiek in mijn eigen trainingen brengt. De situaties en deelnemers waar ik vroeger buikpijn van kreeg, begeleid ik nu heel anders en dat levert positieve uitkomsten op.
– Lionne Hietberg Vakopleiding train de trainer

Twijfel je of de leergang Didactisch Meesterschap bij je past? Bel dan met Peter Baggen op 06 543 08 229.

Wat levert de leergang Didactisch Meesterschap op?

Met de leergang Didactisch Meesterschap krijg je meer structuur in je training. Je snapt wat er gebeurt in de hoofden van je deelnemers en je kunt daar gericht op interveniëren. Daardoor krijg je de deelnemers gemakkelijker mee, bereik je meer resultaat en train je relaxter.

Meer focus

Hoe krijg je meer focus in je training? Dat begint in het gesprek met de opdrachtgever. Met het diagnosemodel maak je scherp óf er überhaupt een trainingsvraag is en wat de focus van de training zal zijn. Daardoor kun je een doelgericht programma ontwerpen.

Inhoudelijk boeiend en zelfs na 25 jaar trainen een push in mijn ontwikkeling als trainer. Het werken met Karin en een groep van zeer ervaren trainers was een feest van inspiratie, herkenning en uitdaging. Het heeft de ontwikkeling van de trainingen en leergangen van Locus training, coaching en advies naar een hoger didactisch peil gebracht en daarmee geholpen de transitie van “face to face” naar online trainen het afgelopen jaar kwalitatief goed vorm te geven.
– Peter Moors Vakopleiding train de trainer

Meer vaart en diepgang

Hoe langer je traint, hoe voller je rugzak met inhoud en werkvormen. Maar welke kies je? In de leergang Didactisch Meesterschap leer je doelgericht ontwerpen. Je leert door te dringen tot de kern – kill your darlings – en onderscheid te maken tussen ontdekkende en intrainende werkvormen. Daardoor breng je meer vaart en diepgang in je training.

Wat mij betreft dé verdiepende opleiding voor doorgewinterde trainers. De methode van Karin de Galan is didactisch sterk onderbouwd en tot in detail uitgewerkt. Ze biedt letterlijk de punten op de i om je programma’s en uitvoering naar het volgende niveau te tillen. In mijn ogen is dit ook de enige methode die vrijwel 1-op-1 te vertalen is naar online trainingen. Een absolute aanrader dus!
– Harry StoffelenVakopleiding train de trainer

Intrinsiek gemotiveerde deelnemers

Je traint het lekkerst wanneer alle deelnemers instappen. Maar soms zitten ze er verplicht bij of zien de zin van je programma niet in. Hoe krijg je ze dan toch mee? De ‘glijbaan’ geeft je een set werkvormen die deelnemers laten ontdekken what’s in it for them. Daardoor heb je iedereen vóór de koffiepauze mee.

Persoonlijk heb ik geleerd om echt met je aandacht bij de deelnemers te zijn. Dankzij deze opleiding weet ik dat ik alle situaties aan kan. Het is nu nog leuker om trainer te zijn!
– Serge van Rooij Vakopleiding train de trainer

Meer resultaat

Er is veel scepsis over trainingen en dat is ook begrijpelijk. Want te vaak gaan deelnemers na een training weer over tot de orde van de dag. Maar daar heb je als trainer wel invloed op. In de leergang Didactisch Meesterschap leer je hoe je deelnemers systematisch laat bouwen aan vaardigheden, zodat hun vertrouwen in eigen kunnen groeit.

Wat een fantastische training! Al had ik al 20 jaar ervaring als trainer, ik heb een hoop bijgeleerd. Karin weet je te prikkelen om het geleerde ook echt in de praktijk te brengen. Mijn trainingen zijn effectiever dan ooit!
– Geesje Tomassen Vakopleiding train de trainer

Actieve deelnemers

Deelnemers leren het meest wanneer ze zelfstandig oefenen. Maar hoe krijg je dan voldoende niveau? De ‘trap’ geeft je handvaten om deelnemers succesvol aan de slag te laten gaan in subgroepen. Zo leren ze meer en hoeft jij ook minder hard te werken.

Een opleiding die echt iets toevoegt, ook al heb je jarenlange ervaring. Ik heb veel geleerd en ook dingen afgeleerd. Ik ontwerp nu al mijn trainingen via het didactisch model van Karin. Deelnemers komen veel sneller in de leerstand. En… het is heerlijk met ervaren mensen te leren en te oefenen.
– Heleen van Houten Vakopleiding train de trainer

Evidence-informed trainen

Veel van de interventies die we gebruiken, zijn uitgebreid getest door wetenschappers. Tijdens de leergang leer je waarom die interventies zo goed werken en hoe ze het leren van deelnemers precies ondersteunen. Daardoor sta je sterker in je schoenen. Je gaat beter snappen wat wel en niet werkt en kunt opdrachtgevers beter uitleggen wat er allemaal nodig is om echt resultaat te bereiken.

Deze opleiding is een absolute aanrader voor ervaren trainers die zoeken naar verdieping en ontwikkeling. En ze is ook echt wat waard. Een tijdje geleden hoefde ik bij een sollicitatie geen proeftraining te geven. ‘Want je bent opgeleid door Karin de Galan, dus dat geloof ik wel.’
– Elke WissVakopleiding train de trainer

Nieuwe inspiratie

Je gaat met nieuwe ogen naar je vak kijken en ziet nieuwe manieren om deelnemers te laten leren. Daardoor worden trainingen (nog) leuker, kosten ze minder energie en krijg je meer resultaat.

Wanneer je, zoals ik, ervaren verkopers en leidinggevenden traint dan vertel je ze aan het begin van je training dat je ze niet gaat leren verkopen of leidinggeven. Je gaat samen met ze kijken waar het scherper, anders en misschien wel beter kan. Dat is ook precies wat je aangereikt krijgt tijdens de leergang Didactisch Meesterschap van Karin de Galan. Jezelf weer aanscherpen aan een goed werkend didactisch model, je eigen ‘darlings killen’ en weer met een frisse blik naar bestaande en nieuwe trainingen kijken.
– Willem van der VegteVakopleiding train de trainer

Erkend diploma

Heb je alle trainingsdagen gevolgd, alle opdrachten gemaakt, de leeromgeving goed gebruikt en de kennistoets gehaald? Dan krijg je een erkend diploma van de Stichting Post HBO. Daarmee kun je voor de dag komen. Het diploma geeft je een vrijstelling voor de audit ‘docent’ bij het CRKBO en maakt dat je gemakkelijker lid kunt worden van de Nobtra, de beroepsvereniging voor trainers. Je mag bovendien het logo ‘Gediplomeerd Karin de Galan trainer’ voeren. Dat is een interessant signaal naar opdrachtgevers, want die vragen steeds vaker om een trainer die opgeleid is door ons.

Hoe ziet de leergang Didactisch Meesterschap eruit?

Hieronder vatten we de leergang Didactisch Meesterschap samen in 5 steekwoorden.

1. Grondige intake

We starten altijd met een persoonlijke intake. Samen gaan we na of de opleiding past bij je leerwensen. Als dat zo is, ben je meer dan welkom.

Goed om eens geheel buiten mijn eigen comfortzone te trainen. Met meer dan 10 jaar ervaring binnen het trainersvak heb ik na het volgen van deze opleiding echt inzicht gekregen in wat al goed gaat en nog steeds beter kan.
– Eugene Bos Vakopleiding train de trainer

2. Compacte kern

De kern van de leergang Didactisch Meesterschap bestaat uit 15 bijeenkomsten: 10 keer online training en 5 keer in het zaaltje. Daarin neem je telkens een ander aspect van het trainerschap onder de loep. Op de online dagen heb je training van 9.30 tot 13.00 uur. Daarna neem je een lange pauze en van 15.00 tot 17.00 uur werk je dingen uit of oefen je verder. Op de dagen in het zaaltje heb je training van 9.30 tot 13.00 uur. Na de lunch oefen je zelfstandig verder tot 15.30 uur en de volgende avond is er een online Q&A-sessie. Op deze manier zorgen we ervoor dat je de stof van de ochtenden snel en goed kunt toepassen in je eigen trainingen.

In deze leergang vond ik de fijne mix van kwaliteit, ‘de diepte in achter de komma’ en het plezier om samen met anderen hard te werken een elkaars ontwikkeling. Flinke dosis professionaliteit en scherpe blik van Karin gecombineerd met liefde voor jou als deelnemer, veel lachen en lekker hoog niveau! Geweldig inspirerend, niets dan lof voor Karin en deze opleiding.

– Annet CupédoVakopleiding train de trainer

3. Volop feedback en supervisie

Tijdens de leergang Didactisch Meesterschap krijg je 6 keer schriftelijk feedback op een eigen ontwerp en bespreek je 3 keer een video van een eigen training. De supervisie kan telefonisch, online of op locatie van de trainer. In de supervisie kun je kiezen wat je inbrengt: ontwerpen en video’s van online trainingen of van live trainingen.

Ik heb ontzettend veel geleerd in deze opleiding. Als ervaren trainer gaan al veel dingen goed, maar toch nog heel veel didactische vaardigheden echt verbeterd, aangescherpt en uitgediept. Vooral dat je zelf weer programma’s inlevert en filmpjes van je didactische vaardigheden en daar samen met Karin naar kijkt is ongelooflijk waardevol.

– Mieke van de Pol Vakopleiding train de trainer

4. Zeer ervaren mede-deelnemers

Je mede-deelnemers zijn allemaal zeer ervaren trainers (zeker 10 jaar ervaring). Net als jij zijn ze super gemotiveerd om meer uit hun trainerschap te halen en de puntjes op de i te zetten.

Enorme aanrader voor de ervaren trainer. Ik heb superveel geleerd en pas dat dagelijks toe. Buiten dat: fijne sfeer, tof om met ervaren groep te leren en goed om weer flink uitgedaagd te worden.
– Tica Peeman Vakopleiding train de trainer

5. Bergen uniek materiaal

Tijdens de leergang Didactisch Meesterschap krijg je bergen uniek materiaal dat we speciaal ontwikkeld hebben voor trainers

 • Toegang tot onze elektronische leeromgeving tjokvol opnames uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg van de theorie.
 • Een uitgebreide reader met 25 hoofdstukken die nog niet in boekvorm verschenen zijn.
 • Een checklistenboekje met 50 praktische checklisten voor alle momenten in je trainingen.
 • Een werkvormenboekje met ruim 50 actieve werkvormen in de glijbaan en de trap.

Investering

Meedoen aan de leergang Didactisch meesterschap vraagt een investering van € 4750. Daarvoor krijg je:

 • 7½ intensieve en hoogwaardige trainingsdagen van Karin de Galan.
 • 5 uur individuele begeleiding op je ontwerpen, je verslagen en tussentijdse vragen.
 • 3 persoonlijke supervisiegesprekken over een stuk van je training.
 • Onze reader van met 25 hoofdstukken van Karin de Galan die nergens anders in druk verschenen zijn, toegespitst op de inhoud van de opleiding.
 • Ons eigen werkvormenboek met ruim 50 werkvormen waardoor je heel makkelijk kunt variëren in je training.
 • Ons checklistenboek met 50 checklisten die je houvast geven bij ontwerpen en begeleiden van alle werkvormen.
 • 1 jaar lang toegang tot onze digitale leeromgeving tjokvol voorbeelden uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg over de theorie.
 • Beoordeling van je portfolio en van de kennistoets en aanvragen van het SPHBO-diploma plus inschrijven in het register.
 • 5 dagen verblijf in een trainingsaccommodatie.

We brengen geen btw in rekening, want daarvan zijn we vrijgesteld.

Praktische zaken

Tijdens de opleiding gebruik je drie boeken van Karin de Galan.

 • Trainen, een praktijkgids – vierde editie (Pearson, verschijnt juli 2021).
 • Trainingen ontwerpen – derde editie (Thema 2015).
 • Zo werken rollenspellen echt – eerste editie (Thema 2015).

Je schaft de boeken zelf aan, zodat je ze al voor de opleiding kunt lezen. Je kunt de boeken hier bestellen.

Zin om mee te doen?

Geef je op via de blauwe inschrijfknop aan de zijkant van of onderaan deze pagina. Dan ontvang je van ons een uitnodiging voor een telefonisch intakegesprek. Samen met de trainer bekijk je dan wat je wilt leren en wat de opleiding biedt.

Overweeg je om mee te doen aan de leergang Didactisch meesterschap maar wil je ons eerst aan het werk zien? Kom dan naar naar het Oriëntatiewebinar. Ook daarvoor kun je je opgeven via de blauwe inschrijfknop aan de zijkant van of onderaan deze pagina.