Didactisch meesterschap

Intensieve opleiding voor zeer ervaren trainers

Ben je al meer dan 10 jaar trainer en ben je op zoek verdieping? Dan is de opleiding Didactisch meesterschap misschien iets voor jou. Want in deze 7-daagse opleiding ga je met nieuwe ogen naar je vak kijken.

Didactisch meesterschap iets voor mij?

  • Geef je al zeker 10 jaar vaardigheidstrainingen en werk je veel met praktische oefeningen en rollenspellen?
  • Weet je vanuit die ervaring al behoorlijk goed wat wel en niet werkt, maar wil je graag meer ondergrond onder je manier van trainen?
  • Heb je soms deelnemers die niet instappen en de waarde van de training niet inzien?
  • Of heb je juist hele enthousiaste groepen maar vraag je je af of ze wel voldoende toepassen in de praktijk?
  • Heb je een HBO- of WO-opleiding en heb je al andere opleidingen gevolgd om goed te worden in je vak?
  • Heb je zin om zelf weer eens intensief te gaan leren, in een groep met zeer ervaren vakgenoten?

Als je je in deze vragen herkent, past de opleiding Didactisch Meesterschap misschien bij jou. Hieronder lees je wat de opleiding biedt en hoe die eruit ziet.

Sinds 2010 speelt Karin de Galan met haar School voor Training een belangrijke rol bij onze interne opleiding. We vragen haar regelmatig om ons een paar dagen te trainen, zodat we nog beter worden in ons vak. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden, vertellen we onze deelnemers wel eens. En dat geldt natuurlijk ook voor onszelf.

Toch heb ik elk jaar een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘Ik heb al 20 jaar trainerservaring. Ik heb al zoveel serieuze trainersopleidingen gevolgd en ook een aantal gegeven. Is dit de tijd en het geld wel waard?’

En elk jaar weer is het antwoord ronduit: ja. Wat de School voor Training ons leert, is bijzonder praktisch en toepasbaar. Onze visie op trainen is erdoor aangescherpt en onze manier van trainen is erop vooruit gegaan, zodat we nog meer resultaat behalen. En elk jaar als we een opfrisser doen, zijn al onze trainers enthousiast, omdat we weer wat nieuws hebben geleerd.

Ik beveel Karin de Galan met haar School voor Training dus van harte aan voor alle ervaren én nieuwe trainers die hun vak serieus nemen.

– Jan Willen van den Brink (20 jaar ervaring), Dreamfactory

Meer focus, diepgang en inspiratie

Met de opleiding Didactisch meesterschap krijg je meer structuur in je training. Je snapt wat er gebeurt in de hoofden van je deelnemers en je kunt daar gericht op interveniëren. Daardoor krijg je de deelnemers gemakkelijker mee, bereik je meer resultaat en train je relaxter.

Meer focus

Hoe krijg je meer focus in je training? Dat begint in het gesprek met de opdrachtgever. Met het diagnosemodel maak je scherp óf er überhaupt een trainingsvraag is en wat de focus van de training zal zijn. Daardoor kun je een doelgericht programma ontwerpen.

Ik had al 15  jaar ervaring als trainer. Wat ik bij Karin heb geleerd, is te focussen in mijn trainingen. Ik kan de pijn bloot leggen en van daaruit gaan mijn deelnemers leren. De opleiding zit goed in elkaar en je kunt het geleerde direct toepassen in acquisitiegesprekken, de voorbereiding en de uitvoering van je trainingen.
– Carol Lamers (15 jaar ervaring) over de opleiding train de trainer

Meer vaart en diepgang

Hoe langer je traint, hoe voller je rugzak met inhoud en werkvormen. Maar welke kies je? In de opleiding Didactisch meesterschap leer je doelgericht ontwerpen. Je leert door te dringen tot de kern – kill your darlings – en onderscheid te maken tussen ontdekkende en intrainende werkvormen. Zo krijg je meer vaart en diepgang in je training.

Intrinsiek gemotiveerde deelnemers

Je traint het lekkerst wanneer alle deelnemers instappen. Maar soms zitten ze er verplicht bij of zien de zin van je programma niet in. Hoe krijg je ze dan toch mee? De ‘glijbaan’ geeft je een set werkvormen die deelnemers laten ontdekken what’s in it for them. Daardoor heb je iedereen vóór de koffiepauze mee.

Persoonlijk heb ik geleerd om echt met je aandacht bij de deelnemers te zijn. Dankzij deze opleiding weet ik dat ik alle situaties aan kan. Het is nu nog leuker om trainer te zijn!
– Serge van Rooij (13 jaar ervaring) over de opleiding train de trainer

Meer resultaat

Er is veel scepsis over trainingen en terecht. Want te vaak gaan deelnemers na een training weer over tot de orde van de dag. Maar daar heb je als trainer wel invloed op. In de opleiding Didactisch meesterschap leer je hoe je deelnemers systematisch laat bouwen aan vaardigheden, zodat hun vertrouwen in eigen kunnen groeit.

Actieve deelnemers

Deelnemers leren het meest wanneer ze zelfstandig oefenen. Maar hoe krijg je dan voldoende niveau? De ‘trap’ geeft je handvaten om deelnemers succesvol aan de slag te laten gaan in subgroepen. Zo leren ze meer en hoeft jij ook minder hard te werken.

De opleiding heeft me onder andere opgeleverd om veel beter mijn energie te gebruiken. Ik was vaak heel moe van trainingen. Nu weet ik hoe ik de deelnemers laat ‘kauwen’ op de stof en hoe ik een deelnemer die er geen zin in heeft, meekrijg.
– Els Van den Brempt (20 jaar ervaring) over de opleiding train de trainer

Nieuwe inspiratie

Je gaat met nieuwe ogen naar je vak kijken en ziet nieuwe manieren om deelnemers te laten leren. Hierdoor worden trainingen (nog) leuker, kosten ze minder energie en krijg je meer resultaat.

Na 20 jaar ervaring in het vak, kreeg ik de gelegenheid om deze opleiding te volgen. En ondanks al mijn ervaring heb ik enorm veel geleerd over het ontwerpen en geven van trainingen en het geleerde gebruik ik sindsdien dagelijks. De opleiding is uitstekend opgebouwd en wordt op bijzonder goede en inspirerende wijze gegeven. Een absolute aanrader!
– Simone Keijsers (20 jaar ervaring) over de opleiding train de trainer

Hoe ziet de opleiding Didactisch meesterschap eruit?

Hieronder vatten we de opleiding Didactisch meesterschap samen in 6 steekwoorden. Wil je meer weten over het programma? Dat kun je hier downloaden.

1. Grondige intake

We starten altijd met een persoonlijke intake. Samen gaan we na of de opleiding past bij je leerwensen. Als dat zo is, ben je meer dan welkom.

Goed om eens geheel buiten mijn eigen comfortzone te trainen. Met meer dan 10 jaar ervaring binnen het trainersvak heb ik na het volgen van deze opleiding echt inzicht gekregen in wat al goed gaat en nog steeds beter kan.
– Eugene Bos (10 jaar ervaring) over de opleiding train de trainer

2. Kern: zeven intensieve dagen

De kern van de opleiding Didactisch meesterschap bestaat uit 7 intensieve dagen training. Daarin nemen we telkens een ander aspect van het trainerschap onder de loep.

3. Zes keer supervisie

Tijdens de opleiding krijg je 3 keer schriftelijk feedback op een eigen ontwerp voor een training en 3 keer telefonische feedback op een video van een eigen training. De supervisie kan ook in een twee- of drietallen – dan kom jullie bij elkaar in Wageningen.

Een leerzame opleiding waar veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling. Kritisch kijken waar sta ik en wat kan ik anders doen. Dit naast alle handvatten die je krijgt aangereikt in korte tijd, maakte het voor mij een zeer leerzame boeiende opleiding.
– Conny Wessels (12 jaar ervaring) over de opleiding train de trainer

4. Transfer centraal

Alles wat we doen in de opleiding Didactisch meesterschap is gericht op toepassing. Wat je vandaag leert, kun je morgen toepassen in je eigen trainingen.

5. Zeer ervaren mede-deelnemers

Je mede-deelnemers zijn allemaal zeer ervaren trainers (minstens 10 jaar ervaring). Net als jij zijn ze super gemotiveerd om meer uit hun trainerschap te halen en de puntjes op de i te zetten.

Ik heb een jaar lang een héél goed voorbeeld voor mijn neus gehad en kunnen ervaren wat een goede trainer met je doet als deelnemer. Karin weet een warme en samenhorige sfeer te creëren, waar iedereen elkaar professioneel van feedback voorziet en men zorg heeft voor elkaars leerproces.
– Jonna van de Kam (10 jaar ervaring) over de opleiding train de trainer

6. Unieke leeromgeving

Een beeld zegt meer dan honderd woorden. Daarom krijg je tijdens de opleiding toegang tot onze leeromgeving tjokvol voorbeelden uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg van de theorie.

Wil je het programma van de opleiding Didactisch meesterschap nog eens rustig nalezen? Je kunt het hier downloaden.

Praktische informatie

Meedoen aan de opleiding Didactisch meesterschap kost €3725. Er komt geen btw bovenop de prijs, want daarvan zijn we vrijgesteld. Alle reguliere kosten zijn inbegrepen in de prijs: begeleiding, zaalhuur, lunch en studiemateriaal. Als je de boeken die we gebruiken nog niet hebt, koop en betaal je die zelf.

Met z’n tweeën meedoen?

Je kunt de opleiding Didactisch meesterschap ook samen met een collega volgen. Je kunt elkaar dan stimuleren om de vertaling naar je eigen praktijk te maken.

Door deze praktijkgerichte opleiding heeft het trainersvak voor mij een nieuwe dimensie gekregen.
– Karin Keehnen (10 jaar ervaring als trainer) over de opleiding train de trainer

Intake plannen

Om erachter te komen wat de opleiding Didactisch meesterschap je kan opleveren, hebben we een telefonisch intakegesprek. Daarin bespreken we hoe je nu werkt, waar je mogelijk tegenaan loopt en bekijken we of meedoen zinvol is. Stuur een mailtje naar info@schoolvoortraining.nl en Karin de Galan neemt contact met je op om een telefonische intake te plannen.