Didactisch meesterschap

online leergang voor zeer ervaren gedragstrainers

Je bent communicatietrainer, zit al zeker 10 jaar in het vak, bent specialist en hebt een eigen klantenkring opgebouwd. Je werkt lekker met groepen en deelnemers zijn eigenlijk altijd tevreden. Maar zelf wil je er meer uithalen: verdieping, iemand die met je meekijkt, weer eens lekker leren, nieuwe inspiratie. En die wens speelt des te meer nu je ook online traint of wilt gaan trainen. Want online kun je minder vertrouwen op het gemak waarmee je voor de groep staat, op het contact dat je maakt, op werken in het hier-en-nu.

Voor trainers zoals jij starten we komend najaar een leergang Didactisch meesterschap die grotendeels online plaatsvindt. Daarin leer je hoe je online én in het zaaltje de didactische punten op de i zet. Je volgt de leergang met vakgenoten: ervaren en gedreven om te leren.

Didactisch Meesterschap iets voor mij?

 • Geef je al zeker 10 jaar vaardigheidstrainingen en werk je veel met praktische oefeningen en rollenspellen?
 • Weet je vanuit die ervaring al behoorlijk goed wat wel en niet werkt, maar wil je graag meer ondergrond onder je manier van trainen?
 • Heb je soms deelnemers die niet instappen en de waarde van de training niet inzien?
 • Of heb je juist hele enthousiaste groepen maar vraag je je af of ze wel voldoende toepassen in de praktijk?
 • Heb je een HBO- of WO-opleiding en heb je al andere opleidingen gevolgd om goed te worden in je vak?
 • Heb je zin om zelf weer eens intensief te gaan leren, in een groep met zeer ervaren vakgenoten?

Als je je in deze vragen herkent, past de leergang Didactisch Meesterschap misschien bij jou.

Omdat ik een gecertificeerd trainer wil zijn, ben ik deze opleiding gaan doen. Dat was een lang gekoesterde wens, maar was het na 10 jaar trainingservaring niet een beetje mosterd na de maaltijd? Zou het niet twee vingers in de neus zijn en achteroverleunen? Arrogant? Ja, best wel. Misplaatst? Ja echt wel! Ik ben uitgedaagd en gemotiveerd om gebaande paden te verlaten en nieuw gedrag aan te leren. Ik ben anders  gaan kijken naar het trainersvak, naar mijn eigen stijl van trainen. En ik heb ik aan den lijve ondervonden hoeveel leerplezier deze methodiek in mijn eigen trainingen brengt. De situaties en deelnemers waar ik vroeger buikpijn van kreeg, begeleid ik nu heel anders en dat levert positieve uitkomsten op.
– Lionne Hietberg Vakopleiding train de trainer

Kom je er niet uit welke opleiding bij je past? Bekijk dan deze keuzehulp of bel met Peter Baggen op 06 543 08 229.

Wat levert de leergang Didactisch Meesterschap op?

Met de leergang Didactisch Meesterschap krijg je meer structuur in je training, zowel online als in het zaaltje. Je snapt wat er gebeurt in de hoofden van je deelnemers en je kunt daar gericht op interveniëren. Daardoor krijg je de deelnemers gemakkelijker mee, bereik je meer resultaat en train je relaxter.

Meer focus

Hoe krijg je meer focus in je training? Dat begint in het gesprek met de opdrachtgever. Met het diagnosemodel maak je scherp óf er überhaupt een trainingsvraag is en wat de focus van de training zal zijn. Daardoor kun je een doelgericht programma ontwerpen.

Ik had al 15  jaar ervaring als trainer. Wat ik bij Karin heb geleerd, is te focussen in mijn trainingen. Ik kan de pijn bloot leggen en van daaruit gaan mijn deelnemers leren. De opleiding zit goed in elkaar en je kunt het geleerde direct toepassen in acquisitiegesprekken, de voorbereiding en de uitvoering van je trainingen.
– Carol Lamers Vakopleiding train de trainer

Meer vaart en diepgang

Hoe langer je traint, hoe voller je rugzak met inhoud en werkvormen. Maar welke kies je? In de leergang Didactisch Meesterschap leer je doelgericht ontwerpen. Je leert door te dringen tot de kern – kill your darlings – en onderscheid te maken tussen ontdekkende en intrainende werkvormen. Daardoor breng je meer vaart en diepgang in je training.

Wat mij betreft dé verdiepende opleiding voor doorgewinterde trainers. De methode van Karin de Galan is didactisch sterk onderbouwd en tot in detail uitgewerkt. Ze biedt letterlijk de punten op de i om je programma’s en uitvoering naar het volgende niveau te tillen. In mijn ogen is dit ook de enige methode die vrijwel 1-op-1 te vertalen is naar online trainingen. Een absolute aanrader dus!
– Harry StoffelenVakopleiding train de trainer

Intrinsiek gemotiveerde deelnemers

Je traint het lekkerst wanneer alle deelnemers instappen. Maar soms zitten ze er verplicht bij of zien de zin van je programma niet in. Hoe krijg je ze dan toch mee? De ‘glijbaan’ geeft je een set werkvormen die deelnemers laten ontdekken what’s in it for them. Daardoor heb je iedereen vóór de koffiepauze mee.

Persoonlijk heb ik geleerd om echt met je aandacht bij de deelnemers te zijn. Dankzij deze opleiding weet ik dat ik alle situaties aan kan. Het is nu nog leuker om trainer te zijn!
– Serge van Rooij Vakopleiding train de trainer

Meer resultaat

Er is veel scepsis over trainingen en dat is ook begrijpelijk. Want te vaak gaan deelnemers na een training weer over tot de orde van de dag. Maar daar heb je als trainer wel invloed op. In de leergang Didactisch Meesterschap leer je hoe je deelnemers systematisch laat bouwen aan vaardigheden, zodat hun vertrouwen in eigen kunnen groeit.

Wat een fantastische training! Al had ik al 20 jaar ervaring als trainer, ik heb een hoop bijgeleerd. Karin weet je te prikkelen om het geleerde ook echt in de praktijk te brengen. Mijn trainingen zijn effectiever dan ooit!
– Geesje Tomassen Vakopleiding train de trainer

Actieve deelnemers

Deelnemers leren het meest wanneer ze zelfstandig oefenen. Maar hoe krijg je dan voldoende niveau? De ‘trap’ geeft je handvaten om deelnemers succesvol aan de slag te laten gaan in subgroepen. Zo leren ze meer en hoeft jij ook minder hard te werken.

De opleiding heeft me onder andere opgeleverd om veel beter mijn energie te gebruiken. Ik was vaak heel moe van trainingen. Nu weet ik hoe ik de deelnemers laat ‘kauwen’ op de stof en hoe ik een deelnemer die er geen zin in heeft, meekrijg.
– Els Van den Brempt Vakopleiding train de trainer

Evidence-informed trainen

Veel van de interventies die we gebruiken, zijn uitgebreid getest door wetenschappers. Tijdens de leergang leer je waarom die interventies zo goed werken en hoe ze het leren van deelnemers precies ondersteunen. Daardoor sta je sterker in je schoenen. Je gaat beter snappen wat wel en niet werkt en kunt opdrachtgevers beter uitleggen wat er allemaal nodig is om echt resultaat te bereiken.

Deze opleiding is een absolute aanrader voor ervaren trainers die zoeken naar verdieping en ontwikkeling. En ze is ook echt wat waard. Een tijdje geleden hoefde ik bij een sollicitatie geen proeftraining te geven. ‘Want je bent opgeleid door Karin de Galan, dus dat geloof ik wel.’
– Elke wissVakopleiding train de trainer

Nieuwe inspiratie

Je gaat met nieuwe ogen naar je vak kijken en ziet nieuwe manieren om deelnemers te laten leren. Daardoor worden trainingen (nog) leuker, kosten ze minder energie en krijg je meer resultaat.

Wanneer je, zoals ik, ervaren verkopers en leidinggevenden traint dan vertel je ze aan het begin van je training dat je ze niet gaat leren verkopen of leidinggeven. Je gaat samen met ze kijken waar het scherper, anders en misschien wel beter kan. Dat is ook precies wat je aangereikt krijgt tijdens de leergang Didactisch Meesterschap van Karin de Galan. Jezelf weer aanscherpen aan een goed werkend didactisch model, je eigen ‘darlings killen’ en weer met een frisse blik naar bestaande en nieuwe trainingen kijken.
– Willen van der VegteVakopleiding train de trainer

Erkend diploma

Heb je alle trainingsdagen gevolgd, alle opdrachten gemaakt, de leeromgeving goed gebruikt en de kennistoets gehaald? Dan krijg je een erkend diploma van de Stichting Post HBO. Daarmee kun je voor de dag komen. Het diploma geeft bovendien je een vrijstelling voor de audit ‘docent’ bij het CRKBO.

Hoe ziet de leergang Didactisch Meesterschap eruit?

Hieronder vatten we de leergang Didactisch Meesterschap samen in 7 steekwoorden. Wil je meer weten over het programma? Dat kun je hier downloaden.

1. Grondige intake

We starten altijd met een persoonlijke intake. Samen gaan we na of de opleiding past bij je leerwensen. Als dat zo is, ben je meer dan welkom.

Goed om eens geheel buiten mijn eigen comfortzone te trainen. Met meer dan 10 jaar ervaring binnen het trainersvak heb ik na het volgen van deze opleiding echt inzicht gekregen in wat al goed gaat en nog steeds beter kan.
– Eugene Bos Vakopleiding train de trainer

2. Compacte kern

De kern van de leergang Didactisch Meesterschap bestaat uit 11 dagdelen online training en 2 dagen live training Daarin neem je telkens een ander aspect van het trainerschap onder de loep. De online trainingen zijn effectief en efficiënt: je hebt geen reistijd en leert elke keer een nieuwe vaardigheid die je meteen kunt toepassen.

3. Zes keer supervisie

Tijdens de leergang Didactisch Meesterschap krijg je 3 keer schriftelijk feedback op een eigen ontwerp en bespreek je 3 keer een video van een eigen training. De supervisie kan telefonisch, online of op locatie van de trainer. In de supervisie kun je kiezen wat je inbrengt: ontwerpen en video’s van online trainingen of van live trainingen.

Een leerzame opleiding waar veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling. Kritisch kijken waar sta ik en wat kan ik anders doen. Dit naast alle handvatten die je krijgt aangereikt in korte tijd, maakte het voor mij een zeer leerzame boeiende opleiding.
– Conny Wessels Vakopleiding train de trainer

4. Twee trainers

In de leergang Didactisch Meesterschap zie je twee trainers aan het werk. Karin verzorgt de 10 dagdelen online en Marleen de Bruijn de 2 dagen in het zaaltje. Je krijgt van beiden supervisie. Op die manier ervaar je aan den lijve dat je als trainer een eigen stijl kunt bewaren wanneer je dezelfde didactiek gebruikt.

5. Zeer ervaren mede-deelnemers

Je mede-deelnemers zijn allemaal zeer ervaren trainers (minstens 10 jaar ervaring). Net als jij zijn ze super gemotiveerd om meer uit hun trainerschap te halen en de puntjes op de i te zetten.

Ik merkte dat alle deelnemers door de minimumeis van tien jaar ervaring snel konden werken, elke dag weer nieuwe, relevante voorbeelden hadden en de geleerde dingen meteen durfden en wilden toepassen. Daardoor groeiden we ook als groep hard. Een aanrader dus voor ervaren trainers.
– Mieke van de Pol Vakopleiding train de trainer

6. Bergen uniek materiaal

Tijdens de leergang Didactisch Meesterschap krijg je bergen uniek materiaal dat we speciaal ontwikkeld hebben voor trainers

 • Toegang tot onze elektronische leeromgeving tjokvol opnames uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg van de theorie.
 • Een uitgebreide reader met stukken die nog niet in boekvorm verschenen zijn. Over de confronterende clinic, autoriteit opbouwen, een deelnemer aanspreken en nog 22 andere hoofdstukken.
 • Een checklistenboekje met 49 praktische checklisten voor alle momenten in je trainingen: vanaf het intakegesprek met de opdrachtgever, het ontwerp, begeleiden van de werkvormen en begeleiden van groepsprocessen.
 • Een werkvormenboekje met actieve werkvormen in de glijbaan en de trap: bordjes wegspelen, legpuzzel, stapstenen en nog 53 andere.
 • De reader ‘Interactief online trainen’ met stap-voor-stap beschrijvingen van werkvormen, tips voor contact, tips om diepgang te krijgen en een lijst met valkuilen waarvoor je online moet oppassen.

Wil je het programma van de leergang Didactisch Meesterschap nog eens rustig nalezen? Je kunt het hier downloaden.

7. Kennistoets

Je rondt de leergang Didactisch Meesterschap af met een kennistoets. In een uur tijd beantwoord je 10 vragen over de inhoud van de opleiding. Daarmee kun je laten zien dat je de stof goed snapt.

Door deze praktijkgerichte opleiding heeft het trainersvak voor mij een nieuwe dimensie gekregen.
– Karin Keehnen Vakopleiding train de trainer

Certificeren als Karin de Galan trainer

Heb je de leergang Didactisch meesterschap afgerond met een SPHBO-diploma? Dan kun je ook een stap verder gaan en je laten certificeren als Karin de Galan trainer. Daarmee geef je een extra impuls aan je professionele ontwikkeling en aan je zichtbaarheid. Lees meer over certificeren als Karin de Galan trainer.

Boeken

Tijdens de opleiding gebruik je drie boeken van Karin de Galan. Je schaft de boeken zelf aan, zodat je ze al voor de opleiding kunt lezen.

 • Trainen, een praktijkgids – derde editie (Pearson 2015).
 • Trainingen ontwerpen – derde editie (Thema 2015).
 • Zo werken rollenspellen echt (Thema 2015).

Praktische informatie

Meedoen aan de leergang Didactisch Meesterschap kost € 3975. Er komt geen btw bovenop de prijs, want daarvan zijn we vrijgesteld. Als je wilt, kun je betalen in termijnen – samen spreken we dan een soepele betalingsregeling af.

Alle reguliere kosten zijn inbegrepen: begeleiding, zaalhuur, lunch en diploma. Tijdens de leergang Didactisch meesterschap gebruik je drie boeken van Karin de Galan. Je schaft de boeken zelf aan, zodat je ze al voor de opleiding kunt lezen. Tijdens de leergang Didactisch meesterschap krijg je veel extra materiaal: een reader met stukken die nog niet in druk zijn verdwenen, een map met informatie over de opleiding, een checklistenboekje met een korte beschrijving van alle interventies die je leert en een werkvormenboek met alle werkvormen in de glijbaan en de trap.

Tijdens de leergang Didactisch meesterschap kom je 11 ochtenden online bij elkaar en 2 hele dagen live in een trainingsruimte. Je vindt alle data in dit document. De online trainingen duren van 9.30 tot 12.30 uur. De dagen in het zaaltje duren van 9.30 tot 17.00 uur.

Zin om mee te doen?

Geef je op via de blauwe inschrijfknop aan de zijkant van of onderaan deze pagina. Dan ontvang je van ons een uitnodiging voor een telefonisch intakegesprek. Samen met de trainer bekijk je dan wat je wilt leren en wat de opleiding biedt.

Overweeg je om mee te doen aan de leergang Didactisch meesterschap maar wil je ons eerst aan het werk zien? Kom dan naar de Introductiemiddag. Ook daarvoor kun je je opgeven via de blauwe inschrijfknop aan de zijkant van of onderaan deze pagina.