Didactisch meesterschap

Dé opleiding voor senior communicatietrainers

Heb je soms ook het gevoel dat je meer uit je training kunt halen? Dat je gevarieerder en effectiever kunt trainen dan je nu doet? Dat je meer grond onder je voeten wilt, beter wilt weten wat je doet en waarom dat werkt? Dat je weer nieuwe inspiratie wilt opdoen? Dan is de opleiding Didactisch Meesterschap precies wat je zoekt. Je leert elke bijeenkomst nieuwe tools en interventies die je de dag erop meteen kunt inzetten in je training. Je zit in een groep met gelijkgestemde ervaren collega-trainers en je krijgt veel feedback van de trainer. Met alles wat je al in huis hebt, word je zo de beste trainer die je kunt zijn.

Voor senior communicatietrainers

De opleiding Didactisch meesterschap is bedoeld voor communicatietrainers met 5 tot 30 jaar ervaring. Je geeft vooral communicatietrainingen (bijvoorbeeld klantgericht communiceren of leidinggeven) en staat zeker een tot twee dagen per week voor de groep. Rollenspellen zijn daarbij een essentiële werkvorm.

 • Geef je communicatietrainingen, maar heb je minder dan 5 jaar ervaring? Kijk dan eens bij de vakopleiding train de trainer. Die is speciaal bedoeld voor medior en startende communicatietrainers.
 • Geef je wel trainingen, maar over inhoudelijke vaardigheden, zoals LinkedIn-profielen maken, projectmanagement, omgaan met een softwarepakket? Dan ben je waarschijnlijk meer op je plaats in de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts.
 • Kom je er niet uit welke opleiding bij je past? Bel dan met Peter Baggen op 06 543 08 229.

Meest leerzame opleiding die ik tot nu toe heb gevolgd! Waarom? De trainer doet continu voor hoe je zelf als trainer aan de slag kunt gaan met jouw deelnemers. Het ‘goede voorbeeld’ zien en er zelf ook mee aan de slag gaan is zo leerzaam! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de praktische boeken van Karin, de supervisie, checklists, map en materialen.
– Sophie Raaijmaker Vakopleiding train de trainer

HBO+ niveau

De opleiding Didactisch meesterschap wordt gegeven op HBO+ niveau. We gaan ervan uit dat je bij de start HBO denk- en werkniveau hebt.

Download de folder

Didactisch meesterschapWil je de uitgebreide folder bekijken met het competentieprofiel, het programma en nog veel meer over de opleiding Didactisch meesterschap? Download die hier.

Wat levert de opleiding Didactisch Meesterschap op?

Met de opleiding Didactisch Meesterschap krijg je meer structuur in je training. Je snapt wat er gebeurt in de hoofden van je deelnemers en je kunt daar gericht op interveniëren. En je hebt houvast voor alle keuzes die je vooraf en tijdens de training moet maken. Daardoor krijg je de deelnemers gemakkelijker mee, bereik je meer resultaat en train je relaxter.

Omdat ik een gecertificeerd trainer wil zijn, ben ik deze opleiding gaan doen. Dat was een lang gekoesterde wens, maar was het na 10 jaar trainingservaring niet een beetje mosterd na de maaltijd? Zou het niet twee vingers in de neus zijn en achteroverleunen? Arrogant? Ja, best wel. Misplaatst? Ja echt wel! Ik ben uitgedaagd en gemotiveerd om gebaande paden te verlaten en nieuw gedrag aan te leren. Ik ben anders  gaan kijken naar het trainersvak, naar mijn eigen stijl van trainen. En ik heb aan den lijve ondervonden hoeveel leerplezier deze methodiek in mijn eigen trainingen brengt. De situaties en deelnemers waar ik vroeger buikpijn van kreeg, begeleid ik nu heel anders en dat levert positieve uitkomsten op.
– Lionne Hietberg Vakopleiding train de trainer

Betere gesprekken met opdrachtgevers

Je kunt snel en precies onderzoeken wat de trainingsvraag is en van daaruit een programma maken dat opdrachtgever en deelnemers biedt wat ze willen.

Ik heb al heel wat trainersopleidingen gevolgd en had toch behoefte aan meer kennis en vaardigheden. De opleiding Didactisch Meesterschap heeft die belofte waargemaakt en me veel houvast gegeven door middel van een logische, bruikbare didactiek. Dat levert een hoop zelfvertrouwen op tijdens het trainen zelf, maar ook tijdens het ontwerpen en de intake bij een opdrachtgever.
– Elk Wiss Vakopleiding train de trainer

Sneller en beter ontwerpen

Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer keuzes je hebt in inhoud en werkvormen. Met onze didactiek krijg je een structuur, waardoor je beter en gemakkelijker ontwerpt. Je voelt je bovendien rustig over je ontwerp, want je weet dat je het goede gaat doen. Je hoeft dus niets meer bij te stellen op het laatste moment.

Na het volgen van deze opleiding ben ik nog meer van het vak trainer gaan houden dan ik al deed. Door de heldere methode, focus op het leerrendement van de deelnemer en de vele eyeopeners ben ik helemaal verkocht. Het voelt zo natuurlijk aan, dat ik niet meer op de ‘oude’ manier kan trainen.
– Maarten Buur Vakopleiding train de trainer

Deelnemers met weerstand meekrijgen

Je kunt deelnemers binnen een uur laten ervaren ‘what’s in it for them’. Daardoor stapt iedereen in en zit jij relaxed aan de lunch.

Inhoudelijk boeiend en zelfs na 25 jaar trainen een push in mijn ontwikkeling als trainer. Het werken met Karin en een groep van zeer ervaren trainers was een feest van inspiratie, herkenning en uitdaging. Het heeft de ontwikkeling van de trainingen en leergangen van Locus training, coaching en advies naar een hoger didactisch peil gebracht en daarmee geholpen de transitie van “face to face” naar online trainen het afgelopen jaar kwalitatief goed vorm te geven.
– Peter Moors Vakopleiding train de trainer

Het groepsproces leiden

Je snapt waar weerstand vandaan komt, je herkent strubbelingen in het groepsproces en kunt daarop sturen. Daardoor krijg je veilige groepen en voel je jezelf ook op je gemak.

Wat mij betreft dé verdiepende opleiding voor doorgewinterde trainers. De methode van Karin de Galan is didactisch sterk onderbouwd en tot in detail uitgewerkt. Ze biedt letterlijk de punten op de i om je programma’s en uitvoering naar het volgende niveau te tillen. Een absolute aanrader dus!
– Harry Stoffelen Vakopleiding train de trainer

Echt resultaat

Voor, tijdens en na de training stuur je op gedragsverandering in de praktijk. Daardoor gaan de deelnemers de stof echt toepassen. Ze vertellen hun successen op de volgende trainingsdag en opdrachtgevers zeggen dat ze echt verschil zien, bijvoorbeeld door hogere verkoopcijfers of klantevaluaties.

Wat een fantastische training! Al had ik al 20 jaar ervaring als trainer, ik heb een hoop bijgeleerd. Karin weet je te prikkelen om het geleerde ook echt in de praktijk te brengen. Mijn trainingen zijn effectiever dan ooit!
– Geesje Tomassen Vakopleiding train de trainer

Actieve deelnemers

Deelnemers leren het meest wanneer ze zelfstandig oefenen. Maar hoe krijg je dan voldoende niveau? De ‘trap’ geeft je handvaten om deelnemers succesvol aan de slag te laten gaan in subgroepen. Zo leren ze meer en hoeft jij ook minder hard te werken.

Een opleiding die echt iets toevoegt, ook al heb je jarenlange ervaring. Ik heb veel geleerd en ook dingen afgeleerd. Ik ontwerp nu al mijn trainingen via het didactisch model van Karin. Deelnemers komen veel sneller in de leerstand. En… het is heerlijk met ervaren mensen te leren en te oefenen.
– Heleen van Houten Vakopleiding train de trainer

Evidence-based trainen

Veel van de interventies die we gebruiken, zijn uitgebreid getest door wetenschappers. Tijdens de opleiding Didactisch meesterschap leer je waarom die interventies zo goed werken en hoe ze het leren van deelnemers precies ondersteunen. Daardoor sta je sterker in je schoenen. Je gaat beter snappen wat wel en niet werkt en kunt opdrachtgevers beter uitleggen wat er allemaal nodig is om echt resultaat te bereiken.

Nieuwe inspiratie

Je gaat met nieuwe ogen naar je vak kijken en ziet nieuwe manieren om deelnemers te laten leren. Daardoor worden trainingen (nog) leuker, kosten ze minder energie en krijg je meer resultaat.

Wanneer je, zoals ik, ervaren verkopers en leidinggevenden traint dan vertel je ze aan het begin van je training dat je ze niet gaat leren verkopen of leidinggeven. Je gaat samen met ze kijken waar het scherper, anders en misschien wel beter kan. Dat is ook precies wat je aangereikt krijgt tijdens de leergang Didactisch Meesterschap van Karin de Galan. Jezelf weer aanscherpen aan een goed werkend didactisch model, je eigen ‘darlings killen’ en weer met een frisse blik naar bestaande en nieuwe trainingen kijken.
– Willem van der Vegte Vakopleiding train de trainer

Erkend diploma

Didactisch meesterschapHeb je alle trainingsdagen gevolgd, alle opdrachten gemaakt, de leeromgeving goed gebruikt en de kennistoets gehaald? Dan krijg je een erkend diploma van de Stichting Post HBO. Dat geeft je een vrijstelling voor de audit ‘docent’ bij het CRKBO. Je mag bovendien het logo ‘Gediplomeerd Karin de Galan trainer’ voeren. Dat is een interessant signaal naar opdrachtgevers, want die vragen steeds vaker om een trainer die opgeleid is door ons.

Word versneld Mastertrainer NOBTRA

Didactisch meesterschapAls je de opleiding Didactisch meesterschap afgerond hebt, kun je je gemakkelijker aansluiten bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers. Ons diploma geeft je vrijstelling voor meerdere eisen die de NOBTRA stelt aan de erkenning als Mastertrainer NOBTRA.

Gratis oriëntatiewebinar en folder

Overweeg je om mee te doen aan de opleiding Didactisch meesterschap maar wil je ons eerst aan het werk zien? Kom dan naar het Oriëntatiewebinar. Daar ontdek je of de opleiding bij je past.

Didactisch meesterschapWil je de uitgebreide folder bekijken met het competentieprofiel, het programma en nog veel meer over de opleiding Didactisch meesterschap? Download die hier.

Hoe ziet de opleiding Didactisch Meesterschap eruit?

Hieronder vatten we de opleiding Didactisch Meesterschap samen in 9 steekwoorden.

1. Grondige intake

We starten altijd met een persoonlijke intake. Samen gaan we na of de opleiding Didactisch meesterschap past bij je leerwensen. Als dat zo is, ben je meer dan welkom.

Goed om eens geheel buiten mijn eigen comfortzone te trainen. Met meer dan 10 jaar ervaring binnen het trainersvak heb ik na het volgen van deze opleiding echt inzicht gekregen in wat al goed gaat en nog steeds beter kan.
– Eugene Bos Vakopleiding train de trainer

2. Kern: 13 bijeenkomsten

Jullie komen 8 hele dagen samen in een zaaltje en 5 ochtenden online. Tijdens elke bijeenkomst leer je nieuwe vaardigheden en technieken die je meteen kunt toepassen in je eigen trainingen.

In deze leergang vond ik de fijne mix van kwaliteit, ‘de diepte in achter de komma’ en het plezier om samen met anderen hard te werken een elkaars ontwikkeling. Flinke dosis professionaliteit en scherpe blik van Karin gecombineerd met liefde voor jou als deelnemer, veel lachen en lekker hoog niveau! Geweldig inspirerend, niets dan lof voor Karin en deze opleiding.

– Annet Cupédo Vakopleiding train de trainer

3. Volop feedback op ontwerpopdrachten

Tussen de trainingsdagen door maak je regelmatig ontwerpopdrachten. Je verbetert een bestaand onderdeel of je ontwerpt een heel nieuw onderdeel. Op elke ontwerpopdracht krijg je uitgebreid feedback van je trainer.

Ik heb ontzettend veel geleerd in deze opleiding. Als ervaren trainer gaan al veel dingen goed, maar toch nog heel veel didactische vaardigheden echt verbeterd, aangescherpt en uitgediept. Vooral dat je zelf weer programma’s inlevert en filmpjes van je didactische vaardigheden en daar samen met Karin naar kijkt is ongelooflijk waardevol.

– Mieke van de Pol Vakopleiding train de trainer

4. Individuele supervisie

Tijdens de supervisie bekijk je samen met de trainer een opname van een eigen training. Je krijg feedback op hoe jij traint, zodat je weet wat je al goed toepast en wat je nog verder kunt aanscherpen.

5. De minitraining als knaller

Op driekwart van de opleiding Didactisch meesterschap verzorg je een zelfontworpen minitraining. Je merkt hoeveel je al kunt toepassen en de trainer helpt je om nog net een stapje verder te gaan. Zo leer je op de toppen van je kunnen.

Dé opleiding voor (ervaren) trainers, zeer praktisch en toepasbaar en gebaseerd op een goed doordachte didactiek. Ik kan mijn deelnemers echt meer kwaliteit bieden door een scherpere begeleiding van rollenspellen, meer werken vanuit hun eigen praktijk en een training die flow heeft in plaats van ‘blokjes’. Ook online werkt dit alles prima!
– Monique Geerdink Vakopleiding train de trainer

6. Ervaren mededeelnemers

Je mededeelnemers zijn allemaal senior trainers met 5 tot 30 jaar ervaring. Net als jij zijn ze super gemotiveerd om meer uit hun vak te halen. We werken samen in een fijne sfeer en ondersteunen elkaar in het vak waaraan we allemaal ons hart verpand hebben.

Deze leergang zat voor mij bomvol inzichten, praktische ideeën en stevige hands-on oefeningen. En de training te doen met een groep echt ervaren mensen was voor mij ook een grote meerwaarde.
– Christiaan Zandt Vakopleiding train de trainer

7. Uitdagende inhoud

Hoe lang je ook traint, tijdens de opleiding Didactisch meesterschap ga je enorm veel leren. Ben je in andere trainingen wel eens verveeld geweest of vond je het niveau te laag, bij ons gaat je dat niet gebeuren. Je krijgt punten op de i voor didactiek, groepsproces en je eigen handelen.

Leerzaam, praktisch, uitdagend, loslaten, aanpassen, koesteren … alles komt voorbij. En wat een feestje om dit te mogen doen onder begeleiding van Karin, met een fijne groep vakgenoten! Mooie bonus; we zien elkaar nog regelmatig online voor intervisie.
– Ubon Ruijs Vakopleiding train de trainer

8. Transfer centraal

Alles wat je doet in de opleiding Didactisch Meesterschap is gericht op toepassing. Veel van de studiebelasting gaat zitten in het toepassen van nieuwe werkvormen en vaardigheden in een eigen training. Je bereidt je erop voor, past toe en reflecteert op weg naar huis. Zo creëer je je eigen successpiraal.

Enorme aanrader voor de ervaren trainer. Ik heb superveel geleerd en pas dat dagelijks toe. Buiten dat: fijne sfeer, tof om met ervaren groep te leren en goed om weer flink uitgedaagd te worden.
– Tica Peeman Vakopleiding train de trainer

9. Unieke leeromgeving

Een beeld zegt meer dan honderd woorden. Daarom krijg je tijdens de opleiding Didactisch Meesterschap toegang tot onze leeromgeving tjokvol voorbeelden uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg van de theorie.

Deze opleiding is een absolute aanrader voor ervaren trainers die zoeken naar verdieping en ontwikkeling. En ze is ook echt wat waard. Een tijdje geleden hoefde ik bij een sollicitatie geen proeftraining te geven ‘want je bent opgeleid door Karin de Galan, dus dat geloof ik wel’.
– Elke Wiss Vakopleiding train de trainer

Studielast

De studielast van de opleiding Didactisch meesterschap bedraagt 320 uur. Die tijd gaan zitten in:

 • De 13 bijeenkomsten die je met z’n allen bij elkaar komt.
 • Alle activiteiten vóór en na de bijeenkomsten: leeswerk,  leeromgeving, opdrachten en feedback, supervisie, eventueel oefengroep. Reserveer hiervoor circa 4 uur per week.
 • De toepassing van de nieuwe vaardigheden in je eigen trainingen.

Investering

Meedoen aan de opleiding Didactisch meesterschap vraagt een investering van € 5250. Daarvoor krijg je:

 • 13 intensieve en hoogwaardige bijeenkomsten.
 • 8 uur individuele begeleiding op je ontwerpen, je verslagen en tussentijdse vragen.
 • 2 persoonlijke supervisiegesprekken over een stuk van je training.
 • 18 hoofdstukken van Karin de Galan die nergens anders in druk verschenen zijn, toegespitst op de inhoud van de opleiding.
 • Ons eigen werkvormenboek met ruim 50 werkvormen waardoor je heel makkelijk kunt variëren in je training.
 • Ons checklistenboek met 50 checklisten die je houvast geven bij ontwerpen en begeleiden van alle werkvormen.
 • 2 jaar lang toegang tot onze digitale leeromgeving tjokvol voorbeelden uit echte trainingen, praktijkvragen en extra uitleg over de theorie.
 • Beoordeling van je portfolio en van de kennistoets en aanvragen van het SPHBO-diploma plus inschrijven in het register.
 • 8 dagen verblijf in een trainingsaccommodatie.

Vrijgesteld van btw, betalingsregeling mogelijk

We brengen geen btw in rekening, want daarvan zijn we vrijgesteld dankzij een registratie bij het CRKBO. Als je wilt, kun je gespreid betalen. Daarvoor maken we een betalingsregeling op maat.

Gratis oriëntatiewebinar en folder

Overweeg je om mee te doen aan de opleiding Didactisch meesterschap maar wil je ons eerst aan het werk zien? Kom dan naar het Oriëntatiewebinar. Daar ontdek je of de opleiding bij je past.

Didactisch meesterschapWil je de uitgebreide folder bekijken met het competentieprofiel, het programma en nog veel meer over de opleiding Didactisch meesterschap? Download die hier.

Praktische informatie

Een trainingsdag in het zaaltje duurt van 9.30 tot 17.00 uur. Een eventuele overnachting regel en betaal je zelf. Een online training is van 9.30 tot 13.00 uur. Vaak heb je in de middag een ontwerp- of oefenopdracht zodat je de stof meteen verwerkt.

Tijdens de opleiding Didactisch meesterschap gebruik je drie boeken van Karin de Galan.

 • Trainen, een praktijkgids – vierde editie (Pearson, 2021).
 • Trainingen ontwerpen – derde editie (Thema, 2015 of later).
 • Zo werken rollenspellen echt – eerste editie (Thema, 2015 of later).

Je schaft de boeken zelf aan, zodat je ze al voor de opleiding kunt lezen. Je kunt de boeken hier bestellen.

Zin om mee te doen?

Geef je op via de inschrijfknop aan de zijkant van deze pagina. Dan ontvang je van ons een uitnodiging voor een telefonisch intakegesprek. Samen met de trainer bekijk je dan wat je wilt leren en wat de opleiding Didactisch meesterschap biedt.