Rollenspellen met resultaat

Trainen met de successpiraal

Wanneer je deelnemers gespreksvaardigheden leert, zijn rollenspellen onmisbaar. Maar het is ook een lastige werkvorm. De deelnemers hebben vaak uitgesproken weerstand, de observanten geven soms slechte feedback en als trainer kan het lastig zijn om te zien wat er precies gebeurt. Hoe begeleid je deze werkvorm veilig, met vaart en met diepgang?

Rollenspellen met resultaat

In de 3-daagse training Rollenspellen met resultaat leer je werken met zes tools uit de methode van Karin de Galan om deelnemers echt vaardigheden aan te leren. Je leert hoe je rollenspellen veilig, scherp en luchtig begeleidt, hoe je demonstraties geeft zonder angst voor fouten en hoe je subgroepjes effectief aan het werk krijgt. Daardoor gaan de deelnemers zelfstandig oefenen en elkaar prima feedback geven!

Wanneer je de training Rollenspellen met resultaat volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 60 PE-punten.

Doelgroep

De training Rollenspellen met resultaat is bedoeld voor soft skills trainers. We gaan ervan uit dat je minstens HBO werk- en denkniveau hebt.

Opbrengst

Met de training Rollenspellen met resultaat krijg je meer focus in je oefeningen en werk je toe naar succes. Hierdoor leren deelnemers meer en zijn ze enorm enthousiast – ook diegenen die eigenlijk een hekel hebben aan rollenspellen. Je leert bovendien hoe je zelf een goede demonstratie geeft, zodat de deelnemers gemakkelijk succes ervaren en hoe je ervoor zorgt dat deelnemers effectief in subgroepen oefenen.

Bijzonder aan deze training is dat ik het geleerde direct in de praktijk kan brengen en dat het een enorm verschil maakt in mijn trainingen. Mijn deelnemers leren veel meer van de rollenspellen en ik heb er meer plezier in!
– Merel Luichies Vakopleiding train de trainer

Programma

In de training Rollenspellen met resultaat ga je veel oefenen en ervaar je de methode aan den lijve. Daardoor snap je hoe die wekt en merk je hoe effectief hij is. De training Rollenspellen met resultaat bestaat uit de volgende onderdelen.

Verleiden tot rollenspellen

‘Ik doe in elk geval geen rollenspelen!’ Soms is dat het eerste wat deelnemers zeggen. Of het blijft lang stil als je vraagt wie wil oefenen. Hoe krijg je deelnemers toch zover dat ze durven experimenteren en oefenen? Dat lukt met de juiste taal. Door jargon en taboewoorden te vermijden, blijf je dicht bij hun praktijk en wek je als vanzelf pijn en vertrouwen.

  • Starten vanuit de pijn
  • Taboe-woorden
  • Go slow maar doortastend
  • Veiligheid bieden aan de oefenaar

De successpiraal  is een geweldige methode. In deze training heb ik ervaren hoe belangrijk het is om echt met je hart bij de deelnemer te zijn en hoe je deelnemers stap voor stap kunt verleiden om mee te doen aan een rollenspel. Als ze dat eenmaal hebben gedaan op deze manier, willen ze niet meer anders!
– Friso Mout Vakopleiding train de trainer

Meteen in de leerstand: pijn en vertrouwen opbouwen

Bij een ontdekkend rollenspel zet je de deelnemers aan het werk met een casus uit hun praktijk, zonder dat ze de theorie kennen. Daardoor gaan ze ter plekke in de fout en ervaren ze dat ze nog dingen te leren hebben (pijn). Tijdens de nabespreking ontdekken de deelnemers wat er anders kan en krijgen ze vertrouwen in jou als trainer (vertrouwen). Maar hoe zorg je ervoor dat de pijn veilig op tafel komt en dat je daarna toewerkt naar een doorleefd succes?

  • Scherp nabespreken: verleiden tot leren
  • Veilig maken voor oefenaar en observanten
  • Wat als ze het meteen goed doen?

Altijd met succes naar huis

Deelnemers vinden rollenspellen eng, omdat ze bang zijn om te falen. Daarom is het belangrijk dat jij ze een succeservaring geeft. Met de successpiraal zorg je ervoor dat hun leerpunt op tafel komt en werk je toe naar succes. Zo hebben de deelnemers echt iets geleerd en gaan ze met zelfvertrouwen naar huis.

  • Rollenspel met vanzelfsprekende herkansing
  • Autoriteit durven nemen
  • Werken vanuit de zone van de naaste ontwikkeling

De herkansing van een rollenspel is een uitkomst. Deelnemers verlaten nu de training met een goed gevoel over hun eigen kunde en oefenen met vertrouwen verder in de praktijk.
– Roos Beelen Vakopleiding train de trainer

De groep leiden

Bij het begeleiden van plenaire rollenspellen kun je heel wat hobbels tegenkomen. Bijvoorbeeld een oefenaar die meteen na het rollenspel meldt: ‘Ik vond het best goed gaan!’ terwijl het volgens jou helemaal niet goed ging. Hoe krijg je hem in de leerstand? Of observanten die enorm wijdlopig zijn met tips hoe zíj het zouden aanpakken. Hoe houd je de feedback gefocust, zodat je ook nog tijd hebt voor een herkansing?

  • Omgaan met de oefenaar: de kunst van het stoom afblazen
  • Observanten aansturen: focus op het doel of op de checklist
  • Zelf feedback geven: kill your darlings

Subgroepjes aan de slag

Deelnemers leren het meest wanneer ze in kleine groepjes gericht oefenen en elkaar goede feedback geven. Maar daar zit meteen het probleem: ze komen niet altijd tot oefenen en de feedback laat vaak ook te wensen over. Hoe zet je de subgroepjes goed aan het werk?

  • Stap voor stap opbouwen
  • Werkvormen die structuur bieden
  • Motiverend en helder instrueren

Bij Karin ga je aan de slag. Niets achterover in je stoel zitten, maar ervaren. De opbouw van Karin is veilig en volgens haar eigen methode. Mooi staaltje ‘practice what you preach’.
– Shamal Binnendijk Vakopleiding train de trainer

Demonstreren

Deelnemers zeggen weleens: ‘Doe jij het dan eens voor!’ En dat is begrijpelijk, want ze kunnen veel leren van een goed voorbeeld. Maar wat als je het niét goed voordoet en er niet helemaal uitkomt? In de training Rollenspellen met resultaat zul je ervaren dat de groep daardoor des te meer leert en dat een fout geen afbreuk doet aan je positie.

  • Een demo spannend en echt maken
  • Kort introduceren, de groep activeren, scherp nabespreken
  • Relaxed omgaan met fouten

Mijn deelnemers vroegen om voorbeeldgedrag, maar ik durfde het zelf niet aan, iets voordoen voor de groep, laat staan een rollenspellen begeleiden. Te veel variabelen waar ik geen invloed op had, toch wat onzeker. Deze training heeft me net dat zetje gegeven om wel met de groep een lastige situaties uit te proberen.
– Martine Vecht Vakopleiding train de trainer

Leeromgeving plus map

Bij de training Rollenspellen met resultaat zit een elektronische leeromgeving met uitlegfilmpjes, toepassingsvragen en voorbeelden uit echte trainingen. Je ziet bijvoorbeeld hoe Karin een rollenspel begeleidt. Samen met de training maakt de elektronische leeromgeving het veel makkelijker om het geleerde vast te houden en toe te passen in de praktijk.

We raden je aan om het boek Zo werken rollenspellen écht van Karin de Galan te lezen. Daarin vind je alle inhoud van de training en nog meer. Tijdens de training Rollenspellen met resultaat krijg je concrete checklisten waarmee je in de praktijk aan de slag gaat.

Groepsgrootte

Bij de training Rollenspellen met resultaat zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers met 1 trainer.

Studiebelasting

De training Rollenspellen met resultaat duurt 3 dagen. De totale studielast bedraagt 32 uur.

De training gaf me diverse instrumenten die ik direct met succes het toegepast. Ik heb bewondering voor de lichtheid van de toon die Karin de Galan gebruikt, gecombineerd met de diepgang van de onderwerpen. Een zeer bruikbare en leuke training, absoluut de investering waard.
– José Ritzer Vakopleiding train de trainer

Wanneer je de training Rollenspellen met resultaat volgt, levert je dat ook PE-punten op bij de NOBTRA, de beroepsvereniging van trainers in Nederland. De training is goed voor 60 PE-punten.

Prijs

Meedoen aan de training Rollenspellen met resultaat kost € 1225. Dit bedrag is vrijgesteld van btw en dekt alle kosten. De training is zonder overnachting, maar natuurlijk kun je een kamer zoeken in de omgeving of op de trainingslocatie.