Rollenspellen met resultaat

Trainen met de successpiraal

Wil je dat deelnemers je smeken om rollenspellen, omdat je die zo fijn begeleidt – heel anders dan in andere trainingen? Wil je dat alle deelnemers met een succeservaring naar huis gaan? En dat ze in subgroepjes snel en doelgericht gaan oefenen? Hoe je dat voor elkaar krijgt, leer je in de training Rollenspellen met resultaat.

Rollenspellen met resultaat

In de training Rollenspellen met resultaat leer je rollenspellen begeleiden met de ‘successpiraal’ van Karin de Galan. Dat is een uitgekiende aanpak waarmee de deelnemers snel leren, doordat ze succes ervaren. In de training ga je leren hoe je:

• focus aanbrengt in elk rollenspel. Veel rollenspellen zijn een mix van ontdekken en intrainen. Wanneer je dat uit elkaar trekt, krijg je veel meer vaart en diepgang in rollenspellen.

• een trainingsacteur zijn plek geeft. Wanneer je werkt met een trainingsacteur kan het lijken dat je nog maar weinig toe te voegen hebt. Maar als trainer ben jíj degene die het proces begeleidt en de deelnemer naar succes brengt. Wanneer je je rol kent, kun je relaxter sturen.

Ik heb het geleerde inmiddels verschillende keren in de praktijk kunnen brengen met krachtige eyeopeners tot gevolg. Ik voel me als trainer verrijkt met deze methode en kan hem inderdaad relaxed toepassen, mede dankzij de perfecte checklist.
– Martine Vecht Vakopleiding train de trainer

• omgaat met een deelnemer die na afloop zegt: ‘Ja, maar in het echt gaat het toch anders!’ Met een gerichte interventie krijg je de weerstand van tafel en staat de deelnemer open voor feedback.

• deelnemers moeiteloos aan het werk krijgt in subgroepen. Vaak blijven subgroepen hangen in ‘praten over’ of zijn ze al snel klaar. Maar met de juiste opbouw en werkvormen gaan ze zelfstandig aan de slag.

• elke deelnemer met succes naar huis laat gaan. Hierdoor krijg je veel meer leerrendement en ontstaat er een geweldige sfeer in de groep. Deelnemers vragen zelf om rollenspellen!

• een rollenspel zó start dat je niet die lange stilte krijgt als je vraagt wie er wil oefenen. Voor je het weet zit er iemand in de startblokken.

Programma

In de training Rollenspellen met resultaat ga je veel oefenen en ervaar je de methode aan den lijve. Daardoor snap je hoe die wekt en merk je hoe effectief hij is. De training Rollenspellen met resultaat bestaat uit de volgende onderdelen.

Altijd met succes naar huis

Deelnemers vinden rollenspellen eng, omdat ze bang zijn om te falen. Daarom is het belangrijk dat jij ze een succeservaring kunt geven. Met de successpiraal zorg je ervoor dat het leerpunt van de deelnemer op tafel komt en werk je toe naar succes. Zo heeft de deelnemer echt iets geleerd en gaat hij met zelfvertrouwen naar huis.
• Rollenspel met vanzelfsprekende herkansing
• Autoriteit durven nemen
• Werken vanuit de zone van de naaste ontwikkeling

Verleiden tot rollenspellen

‘Ik doe in elk geval geen rollenspelen!’ Soms is dat het eerste wat deelnemers zeggen. Of het blijft lang stil als je vraagt wie wil oefenen. Hoe krijg je deelnemers toch zover dat ze durven experimenteren en oefenen? Dat lukt met de juiste taal: door jargon en taboewoorden te vermijden, blijf je dicht bij hun praktijk en wek je als vanzelf pijn en vertrouwen.
• Starten vanuit de pijn
• Taboe-woorden
• Go slow maar doortastend
• Veiligheid bieden aan de oefenaar

Bijzonder aan deze training is dat ik het geleerde direct in de praktijk kan brengen en dat het een enorm verschil maakt in mijn trainingen. Mijn deelnemers leren veel meer van de rollenspellen en ik heb er meer plezier in!
– Merel Luichies Vakopleiding train de trainer

Goede feedback uit de groep

Deelnemers kunnen veel leren van elkaar. Maar feedback uit de groep kan ook kromme tenen geven: te veel, te negatief, alleen maar positief (‘ik vond alles wel goed eigenlijk’) of buiten het kader. Hoe zorg je voor goede feedback, zodat de deelnemers betrokken zijn en ook als observanten leren?
• Focus in je rollenspel houden: ontdekkend of intrainend?
• Waarom ‘een top en een tip’ averechts werkt
• Een intrainend rollenspel voor de groep begeleiden
• Effectieve werkvormen voor subgroepen

Meteen aan de slag: van de au naar de oh!

Bij een ontdekkend rollenspel zet je de deelnemers aan het werk met een casus uit hun praktijk, zonder dat ze de theorie kennen. Als je dat goed doet, gaan de deelnemers ter plekke in de fout en ervaren ze dat ze nog dingen te leren hebben (pijn). Als je de oefening goed nabespreekt, ontdekken ze wat er anders kan en krijgen ze vertrouwen in jou als trainer (vertrouwen). Maar hoe houd je ze die spiegel op een veilige manier voor? Hoe zorg je ervoor dat de pijn veilig op tafel komt en dat je daarna toewerkt naar een doorleefd succes?
• Scherp nabespreken: verleiden tot leren
• Veilig maken voor oefenaar en observanten
• Wat als ze het meteen goed doen?

Bij Karin ga je aan de slag. Niets achterover in je stoel zitten, maar ervaren. De opbouw van Karin is veilig en volgens haar eigen methode. Mooi staaltje ‘practice what you preach’.
– Shamal Binnendijk Vakopleiding train de trainer

Boek: Zo werken rollenspellen écht

We raden je aan om het boek Zo werken rollenspellen écht van Karin de Galan te lezen. Daarin vind je alle inhoud van de training en nog meer. Tijdens de training Rollenspellen met resultaat krijg je concrete checklisten waarmee je in de praktijk aan de slag gaat.

Groepsgrootte

Bij de training Rollenspellen met resultaat zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers met 1 trainer.

Studiebelasting

De training Rollenspellen met resultaat duurt 2 dagen. De totale studielast bedraagt 16 uur.

Prijs

Meedoen aan de training Rollenspellen met resultaat kost €750 (vrijgesteld van BTW). Dit bedrag dekt de begeleiding, de zaalhuur en de lunch. De training is zonder overnachting, maar natuurlijk kun je een kamer zoeken in de omgeving of op de trainingslocatie