Online trainen 1

Online rollenspellen begeleiden

Een onlinetraining kan net zo leerzaam, intensief en fijn zijn als een training in het zaaltje. Met rollenspellen waarin deelnemers oefenen. Met goede discussies, eigen ervaringen van deelnemers en veel interactie.

Maar online trainen is ook een uitdaging, want het hele proces luistert nauwer. Als een training in het zaaltje even iets minder loopt, zie je dat snel en kun je er meteen iets mee doen. Online kunnen de deelnemer ongestoord hun whatsapp checken, hun beeld uitschakelen en koffie gaan drinken. Je ziet het niet meteen, maar je voelt het wel en daar loop je op leeg als trainer.

Bij ons leer je hoe je een onlinetraining zo opbouwt en begeleidt dat de deelnemers van begin tot eind geboeid zijn en zienderogen leren. In Online trainen 1 leer je hoe je online met rollenspellen werkt. Daarna kun je verdergaan met Online trainen 2 en leren hoe je andere werkvormen online gebruikt.

De methode van Karin de Galan is didactisch sterk onderbouwd en tot in detail uitgewerkt. Letterlijk biedt het de punten op de i om je programma’s en uitvoering naar het volgende niveau te tillen. In mijn ogen is dit ook de enige methode die vrijwel een-op-een te vertalen is naar online trainingen. Een absolute aanrader dus!
– Harry Stoffelen Vakopleiding train de trainer

Online trainen 1: online rollenspellen begeleiden

Veel communicatietrainers vragen ons of je deelnemers in een onlinetraining wel rollenspellen kunt laten doen. Ons antwoord: ja, dat kan heel goed. In Online trainen 1 leer je in 5 sessies hoe je dat veilig, leerzaam en boeiend doet.

Sessie 1. Verleiden tot rollenspellen

Een training wordt pas spannend als je begint met een rollenspel over een echte casus in plaats van met de theorie. Maar hoe neem je de deelnemers daarin mee? Je leert hoe je ze uitdaagt én hun laat merken dat het veilig is om fouten te maken.

Sessie 2. Een ontdekkend rollenspel begeleiden

In het eerste rollenspel wil je dat bij alle deelnemers de kwartjes vallen. Iedereen gaat zien wat wel en niet werkt en voelt dat hij nog wat te leren heeft. Hoe begeleid je dat proces online veilig en scherp?

Sessie 3. Focus met de checklist

Comprimeer je theorie tot een handzame checklist. Daardoor beperk je je uitleg, leren deelnemers meer en kunnen ze zelfstandig oefenen. Je leert hoe je een goede checklist ontwerpt.

Sessie 4. Een intrainend rollenspel begeleiden

Na de theorie is er weer een rollenspel, maar dat begeleid je nét wat anders dan de ontdekkende start. Doordat je dit verschil leert, krijg je meer scherpte en succes in je training.

Sessie 5. Persoonlijke supervisie

Je oefent een onlinerollenspel in een groepje van 3 tot 5 deelnemers. Iedereen probeert een stuk uit en krijgt feedback van elkaar en van de trainer.

In 5 ochtenden heb ik geleerd hoe ik als trainer mijn deelnemers meekrijg. Hoe ik ze direct kan laten oefenen met praktijksituaties, zonder aandacht en tijd te verliezen. Omdat de training online is, heb ik geleerd door naar Karin en Marleen te kijken hoe ik liefdevol kan afkappen, doorpakken en helder theorie kan uitleggen. Kortom een aanrader voor iedere trainer.
– Bert Landstra Vakopleiding train de trainer

Persoonlijke feedback

Je krijgt twee keer persoonlijke feedback van de trainer: op de introductie van je rollenspel en op de checklist. Daardoor weet je zeker dat deze cruciale ingrediënten goed zijn.

Opname van je supervisie

Je neemt het rollenspel dat je begeleidt tijdens de supervisie op. Als je de opname terugkijkt, veranker je wat je geleerd hebt in Online trainen 1.

Elektronische leeromgeving

Je krijgt een half jaar toegang tot onze leeromgeving met extra uitlegvideo’s, verdiepingsvragen en video’s waarop je ziet hoe Karin rollenspellen begeleidt. Daardoor ga je de stof nog beter snappen en kun je die makkelijker toepassen, online én in het zaaltje.

Werk je met een trainingsacteur?

Veel trainers werken met een trainingsacteur. Na Online trainen 1 snap je ook hoe je daar goed mee samenwerkt. Hoe gebruik je de acteur in een onlinetraining optimaal en houd je zelf de regie? Je leert ook hoe je rollenspellen begeleidt tussen deelnemers onderling, zodat je minder afhankelijk bent van de acteur.

Wat leer je niet?

In Online trainen 1 leer je hoe je een onlinetraining didactisch goed opbouwt en uitvoert. Doordat we werken met Zoom leer je ook welke functies je daarvoor gebruikt. We leren je niet alle ins en outs van de andere onlineplatforms zoals Teams. Daarover kun je op internet veel instructiefilmpjes vinden.

Training en transfer

Voor de eerste vier bijeenkomsten houd je de hele dag vrij. De plenaire bijeenkomsten duren van 9.30 tot 13.00 uur. Daarna heb je een lange pauze. Van 15.00 tot 17.00 pas je de stof van die ochtend toe in een online oefengroep of je werkt in duo’s aan je ontwerp. De ontwerpen mail je naar de trainer. Die geeft je binnen drie dagen feedback, zodat je het resultaat in de volgende bijeenkomsten kunt gebruiken.

Op de vijfde dag krijg je persoonlijke supervisie van 9.00 – 12.30 uur of van 13.30 – 17.00 uur. De indeling daarvoor bepalen jullie samen in de eerste bijeenkomst. Houd alle dagdelen vrij tot dan.

We trainen volgens de methode die je zelf ook leert gebruiken. Daardoor leer je voortdurend op twee niveaus. Je leert van de inhoud die je krijgt én van wat je ons ziet doen. Aan het eind van elke sessie is vrijwel altijd gelegenheid om daarop te reflecteren en ons te bevragen.

Theorie, uitwerken en doen wisselen elkaar uitstekend af. Karin en Marleen zijn beiden enthousiast en het motto “practice what you preach” is hen op het lijf geschreven. De training is eigenlijk één grote demo waardoor je dus ook zelf direct ervaart wat werkt en hoe dat werkt. Voor mij een feestje om erbij te zijn en mijn trainingen naar een nog hoger plan te tillen!
– Cindy Bakker Vakopleiding train de trainer

Voorbereiding

Voorafgaand aan Online trainen 1 koop en lees je het boek Online trainen van Karin de Galan, zodat je goed voorbereid begint. Je kunt het boek hier bestellen.

Je bekijkt ook Karins webinar Lessen uit de leerpsychologie. Daarin legt ze uit hoe je een training leerzaam en motiverend maakt. Dat is de manier van trainen die je leert in Online trainen 1.

Voor wie is Online trainen 1 bedoeld?

Je kunt meedoen aan Online trainen 1 als je communicatietrainer bent en zeker 1 jaar ervaring met het begeleiden van rollenspellen.

Heb je de vakopleiding train de trainer al een tijdje geleden afgerond? Dan ben je ook zeer welkom in Online trainen 1. Je frist je oude vaardigheden op en leert die online toepassen.

Groepsgrootte

Bij Online trainen 1 zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers.

Studiebelasting

De studiebelasting van Online trainen 1 bedraagt 40 uur: 10 uur voorbereiding (leeswerk en filmpjes + vragen op de leeromgeving), 20 uur training en 10 uur voor oefen- en ontwerpopdrachten.

Prijs

Meedoen aan Online trainen 1 kost € 1225. Daarvoor krijg je 5 ochtenden onlinetraining, 2 keer persoonlijke feedback van de trainer, 1 opname van een eigen rollenspel, 6 maanden toegang tot de elektronische leeromgeving en praktische checklisten voor het ontwerp en de uitvoering van de werkvormen die je leert. Het boek Online trainen, dat hoort bij de training, koop en betaal je zelf.