Omgaan met weerstand

Van de weerstand in de leerstand

Een deelnemer die denkt dat hij alles al kan, elke keer een ‘ja-maar’ op je uitleg, iemand die buiten de boot valt. Hoe pak je zulke storingen aan? Op welke manier krijg je een groep die soepel samen leert? En hoe zorg je voor een goede sfeer ook of juist als er weerstand is?

Omgaan met weerstand

In de 3-daagse training Omgaan met weerstand leer je werken met zes tools uit de methode van Karin de Galan om deelnemers mee te krijgen. Je leert hoe je verbinding maakt met de deelnemers en hoe je autoriteit pakt. Wanneer je deze technieken inzet, buig je weerstand schijnbaar moeiteloos om en gaan de deelnemers actief leren. Zo verandert weerstand in een cadeautje!

Doelgroep

De training Omgaan met weerstand is bedoeld voor soft skills trainers en voor hard skills trainers. We gaan ervan uit dat je minstens HBO werk- en denkniveau hebt.

Opbrengst

Na de training Omgaan met weerstand ben je niet meer bang voor weerstand. Want je kunt lastig gedrag van je deelnemers bijsturen en je kunt weerstand tegen de inhoud laten verdwijnen door een didactische discussie te leiden of door deelnemers meteen te laten ervaren ‘what’s in it for them.’ Hierdoor train je ontspannen en in contact met de groep.

Een must voor iedere trainer omdat je zoveel effectiever leert omgaan met weerstand. Bovendien geeft het je vertrouwen waardoor je weerstand verwelkomt er niet onbewust voor wegduikt. Heb het al met succes weten toe te passen!
Carla Maessen Vakopleiding train de trainer

Programma

Het programma van de training Omgaan met weerstand bestaat uit de volgende onderdelen.

Autoriteit opbouwen: my castle, my rules!

Je wilt starten, maar twee deelnemers zitten steeds te smoezen. Of iemand kijkt steeds op zijn telefoon terwijl jij je introductie geeft. Wat doe je ermee? Negeren, tot de orde roepen? Voor je het weet ben je de juf of meester – niet echt een fijne start van de training. Als je het goed aanpakt verstevig je juist je eigen positie én het contact met de groep.

  • Autoriteit opbouwen
  • Werken met je hart bij de deelnemer
  • Staan voor je normen en je programma
  • Wat doe je met een deelnemer die er zit omdat ‘het moet van de baas’?

Mijn belangrijkste inzicht was: Eerst mijn aannames loslaten en mij echt verdiepen in de ander, om daarna toch uit te komen waar ik oorspronkelijk naar toe wilde. Maar nu met behoud van de relatie met deelnemers.
– Marc Schwencke Vakopleiding train de trainer

Omgaan met lastige vragen en eigenwijze deelnemers

Je hebt een helder verhaal, maar een deelnemer is het niet met je eens: ‘Dat werkt zo niet!’ Of: ‘Ik heb altijd geleerd dat het anders zit!’ Als je niet uitkijkt, krijg je een woordenstrijd met deze deelnemer en kijkt de rest toe. Je krijgt een gelijkwaardige verhouding als je de ja-maar ombuigt in een groepsdiscussie. Dan zorgt de weerstand juist voor verdieping en wordt het iets om samen van te leren. Je pakt de autoriteit weer terug door je eigen mening pas aan het eind te geven.

  • Van trainer naar procesbegeleider en weer terug
  • Advocaat van de duivel spelen
  • Informele leiders voorkomen en je autoriteit overeind houden

De eerste drie minuten

De eerste minuten van een training zijn altijd spannend. Daar zit je dan, de groep valt stil, en iedereen wacht op wat je gaat zeggen.  Wat je de eerste minuten zegt kan enorm veel impact hebben. De groep kan meteen voelen: ‘ja, dit is wat we willen leren’. En dat geeft je als trainer vaak weer een ontspannen gevoel.

  • ‘Pijn’ oproepen en dichtbij komen
  • Geloven in wat je te bieden hebt: vertrouwen opbouwen

Karin zette in de eerste drie minuten al een sfeer neer van vrolijkheid en nieuwsgierigheid. Alle weerstand die er ’s morgens toch een beetje was (de spanning van een groep enge dingen moeten gaan doen) verdween en wat bleef was een verlangen naar meer.
– Lidwien Boudens Vakopleiding train de trainer

What’s in it for me?

Deelnemers raken gemotiveerd wanneer ze doorkrijgen wat de training hun kan opleveren. Dat bereik je meestal niet met een uitleg, maar wel door ze dat meteen te laten ervaren. Hoe ontwerp en begeleid je een oefening waarin meteen kwartjes vallen en deelnemers vertrouwen krijgen in wat jij te bieden hebt?

  • Een uitdagend en herkenbaar praktijkvoorbeeld kiezen en presenteren
  • Herkenbare valkuilen
  • Iedereen meteen in de actie krijgen

Zwarte schapen: lastige deelnemers bijsturen

Een deelnemer die steeds te laat komt, die geen feedback geeft of juist veel te veel, te vaak antwoord geeft of helemaal nooit… Je krijgt er kromme tenen van. Maar hoe spreek je zo iemand aan en waarom is dat belangrijk?

  • Omgaan met een zwart schaap
  • Confronterend coachen: hard op de boodschap, zacht voor de relatie
  • Professionele liefde voelen

Karin de Galan is als trainer een mooi voorbeeld, ze laat deelnemers op ontspannen en positieve wijze leren. Meeveren met weerstand in de groep door oprecht geïnteresseerd te zijn. Dankjewel voor deze ervaring!
– Simone Spanjaard Vakopleiding train de trainer

Killing the leader

Het is de horrorervaring van elke trainer: een hele groep die vindt dat je iets fout hebt gedaan. Je voelt dat er iets fout zit doordat je het contact verliest en met buikpijn voor de groep staat. Maar wat doe je eraan? Doorzwoegen tot 5 uur wordt? De aanpak van ‘killing the leader’ geeft je houvast om kritiek bespreekbaar te maken en er goed doorheen te komen.

  • Vijf stappen van killing the leader
  • Oprecht excuus maken
  • Je kop buigen én leiding houden in het proces

Leeromgeving plus map

Bij de training Omgaan met weerstand zit een elektronische leeromgeving met uitlegfilmpjes, toepassingsvragen en voorbeelden uit echte trainingen. Je ziet bijvoorbeeld hoe Karin  een lastige deelnemer aanspreekt op zijn gedrag. Samen met de training maakt de elektronische leeromgeving het veel makkelijker om het geleerde vast te houden en toe te passen in de praktijk. Ook krijg je een uitgebreide map mee naar huis met achtergrondteksten en checklisten.

Groepsgrootte

Bij de training Omgaan met weerstand zit je in een groep tot 12 deelnemers (met 1 trainer) of tot 16 deelnemers (met 2 trainers).

Heel fijn dat ik zelf mocht ervaren hoe het mis kan gaan en hoe je het goed kunt doen. De veiligheid die Karin biedt en de humor die ook een grote rol speelt, maakt dat ik goed tot leren kwam.
– Marion KemelingVakopleiding train de trainer

Studiebelasting

De training Omgaan met weerstand duurt 3 dagen. Van te voren lees je de theorie door. De totale studielast bedraagt 24 uur.

Prijs

Meedoen aan de training Omgaan met weerstand kost €1225. Dit bedrag is vrijgesteld van btw en dekt alle kosten. De training is zonder overnachting, maar natuurlijk kun je een kamer zoeken in de omgeving of op de trainingslocatie.