Interactief online trainen

Summer school voor ervaren communicatietrainers

Ben je een ervaren communicatietrainer en wil je snel beter worden in online trainen? Dan is de summer school Interactief online trainen iets voor jou. In 5 ochtenden leer je hoe je een online training net zo interactief en leerzaam maakt als een live training.

Interactief online trainen – kan dat wel?

 • Kan ik in een online training überhaupt interactie krijgen? Of blijft het vooral eenrichtingsverkeer?
 • Kunnen deelnemers in een online training wel echt oefenen? Of wordt een rollenspel online toch nooit echt?
 • Haken deelnemers in een online training niet veel sneller af met al die afleiding om zich heen?
 • Kan online trainen net zo leuk worden als live trainen? Of lukt het met zo’n schermpje ertussen toch nooit om te genieten van het contact?

Als je je in deze vragen herkent, is de summer school Interactief online trainen waarschijnlijk iets voor jou. Want het klopt: online trainen is net iets anders dan trainen in een zaaltje. Deelnemers hebben meer afleiding om zich heen en kunnen daardoor makkelijk afhaken. En dan wordt trainen een martelgang.

Toch zijn de deelnemers aan een online training dezelfde mensen die meedoen aan een live training. En dat biedt hoop. Want als het je lukt om ze intrinsiek te motiveren, haken ze online ook aan. Als het je lukt om de deelnemers echt te laten leren, blijven ze ook online geboeid en zijn ze na de training tevreden. En wanneer je deze kunst beheerst, kun je als trainer ook online ontspannen en lol maken met de groep.

De methode van Karin de Galan is didactisch sterk onderbouwd en tot in detail uitgewerkt. Ze biedt letterlijk de punten op de i om je programma’s en uitvoering naar het volgende niveau te tillen. In mijn ogen is dit ook de enige methode die vrijwel 1-op-1 te vertalen is naar online trainingen.
– Harry StoffelenVakopleiding train de trainer

Doelgroep: communicatietrainers met 3+ jaar ervaring

Je kunt meedoen aan de summer school Interactief online trainen wanneer je voldoet aan de volgende ingangseisen.

 • Je hebt HBO werk- en denkniveau.
 • Je werkt al 3 jaar of langer als communicatietrainer en hebt ervaring met het plenair begeleiden van rollenspellen.
 • Je kent een of meer communicatiemodellen (assertiviteit, roos van Leary, onderhandelen et cetera) als je broekzak. Mis je die expertise? Dan ben je waarschijnlijk meer procesbegeleider dan trainer en is de summer school Interactief online trainen niet geschikt voor jou.
 • Je bent bekend met onze methode. Dat wil zeggen dat je ofwel eerder bij ons deelgenomen hebt aan een training of opleiding; ofwel het boek Trainingen ontwerpen gelezen hebt; ofwel deelgenomen hebt aan de Introductiemiddag.

Opbrengst: interactief online trainen

In 5 ochtenden leer je de basics om een interactief online trainingsonderdeel te ontwerpen en begeleiden. Wat levert dat op?

 • Je kunt deelnemers meteen de online training in trekken. Voor de eerste pauze heb je ze allemaal aan boord.
 • Je kunt focus aanbrengen, zodat je de theorie beknopt kunt houden. Bij een online training is dát het deel waarbij de deelnemers het eerst afhaken.
 • Je kunt online rollenspellen aantrekkelijk en leerzaam maken voor alle partijen: oefenaar, tegenspeler én observanten.

Programma

De summer school Interactief online trainen bestaat uit 5 ochtenden en vindt zelf ook online plaats. We werken met Zoom. Het is belangrijk dat je in middag van de tweede dag een paar uur vrij houdt om je ontwerp uit te werken.

Summer school Interactief online trainenDownload hier de folder met alle informatie over de summer school Interactief online trainen.

1. Hoe trek je deelnemer de training in?

Deelnemers zitten niet ‘vanzelf’ in een training en online kun je daar nog meer last van hebben dan live. Hoe boei je ze vanaf de eerste minuut? Dat doe je niet door te beginnen met je uitleg, maar door praktisch aan de slag te gaan. Met een relevante casus en een demo is je online training meteen spannend.

 • Demonstreren online: hoe doe je dat?
 • Relaxed omgaan met fouten
 • Bouwen aan vertrouwen

Super waardevolle training voor wie trainingen wil geven met impact. Of dat nu online of offline is! Karin en Marleen zijn beiden enthousiast en het motto “practice what you preach” is hen op het lijf geschreven. De training is eigenlijk één grote demo waardoor je dus ook zelf direct ervaart wat werkt en hoe dat werkt. Voor mij een feestje om erbij te zijn en mijn trainingen naar een nog hoger plan te tillen!
– Cindy BakkerVakopleiding train de trainer

2. Focus in je theorie: ontwerpen van de checklist

Wil je deelnemers geboeid houden? Dan is het belangrijk dat de theorie midden in de roos is. Je wilt dat de deelnemers voelen dat jouw theorie dat is wat ze nodig; dat het gaat over hun praktijk en dat ze daardoor beter gaan presteren. Dat bereik je door de theorie te vertalen naar een concrete checklist en vandaaruit je darlings te killen.

 • Redeneren vanuit de praktijk van de deelnemer
 • Checklisten op maat maken

3. Rollenspellen online: ja dat kan!

Een training kan alleen effect hebben als de deelnemers oefenen. Maar hoe gaat dat online? Normaal gesproken zijn rollenspellen al lastig genoeg: je kunt te maken krijgen met weerstand, feedback die alle kanten op gaat en teleurgestelde deelnemers. Vandaag leer je de procedure van de successpiraal en hoe je die online veilig en met vaart begeleidt.

 • De successpiraal online: neem regie en maak het veilig
 • Knoppeninstructie verweven in het rollenspel

4. Activerend trainen: online werkvormen ontwerpen

Deelnemers vinden het heerlijk om in subgroepen aan de slag te gaan. Dat zijn ook de momenten waarop ze veel leerresultaat bereiken, zelfstandig oefenen en feedback krijgen. Maar hoe ontwerp je aantrekkelijke en leerzame oefeningen voor een online training? En hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden van online trainen?

 • Variëren met online werkvormen voor subgroepen
 • Stap voor stap toewerken naar succes

5. Regie nemen: instructie online

Het lastige van online trainen is dat je niet goed kunt overzien wat de deelnemers doen in hun subgroepen. Terloops bijsturen is daardoor lastiger. Daarom is het cruciaal dat je instructie kraakhelder is, zowel wat betreft de inhoud als de technische details.

 • Instrueren: motiveren en helderheid geven
 • Voorkom ‘praten over’: zet subgroepen meteen aan het werk

Transfer

Je krijgt online trainen pas goed onder de knie als je het kunt oefenen. Wanneer je zelf al online trainingen hebt staan, kun je meteen aan de slag. Heb je nog geen eigen groepen? Dan kunnen jullie onderling een groep maken waarin je de vaardigheden op elkaar oefent. Wie zin heeft, doet dat meteen ‘s middags, maar het kan ook op een later moment. Na zo’n 6 weken is er een individueel spreekuur waarin je de vragen kunt stellen die je onderweg bent tegengekomen.

Wil je extra steun hebben bij de toepassing? Dan kun je de volgende extra’s bijkopen.

 • Feedback op je ontwerp: je werkt een ontwerp uit voor een trainingsonderdeel (checklist, glijbaan, tussenoefening en kernoefening). Een van onze trainers mailt je de feedback en spreekt die met je door in een telefoongesprek van 30 minuten. Daarna heb je een ontwerp dat staat als een huis.
 • Supervisie op de uitvoering. Je neemt een eigen online training op en kiest daaruit een stuk waarover je twijfelt. Dat bespreek je met een van onze trainers. Zo krijg je snel in beeld wat je wel en niet effectief doet. Met onze trainer oefen je het nieuwe gedrag, zodat je dat een volgende keer meteen kunt toepassen.

Materiaal: reader en leeromgeving

Bij de summer school Interactief online trainen ontvang je de reader ‘Online trainen met de glijbaan en de trap’. Die zit bomvol stap-voor-stap beschrijvingen van werkvormen, tips voor contact, tips om diepgang te krijgen en een lijst met valkuilen waarvoor je online moet oppassen. Je krijgt bovendien toegang tot onze elektronische leeromgeving. Daarin vind je extra uitleg en voorbeeldfilmpjes van de vaardigheden die je leert.

Karin de Galan, is ondertussen een begrip in trainersland. Ik heb gedurende 5 ochtenden geleerd hoe ik als trainer mijn deelnemers meekrijg. Hoe ik ze direct kan laten oefenen met praktijksituaties, zonder aandacht en tijd te verliezen. O ja, ik heb ook nog een jaar lang toegang tot waardevolle les-videos, oefening en theorie. Die 850 euro was het zeker waard.
– Bert LandstraVakopleiding train de trainer

Groepsgrootte

Bij de summer school Interactief online trainen zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers.

Studiebelasting

De studielast voor de summer school Interactief online trainen bedraagt zo’n 60 uur. 20 uur hiervan zijn voor de plenaire bijeenkomsten, 40 uur voor de zelfstudie (reader en elektronische leeromgeving).

Prijs

Meedoen aan de summer school Interactief online trainen kost € 850 (vrijgesteld van btw). Daarvoor krijg je 5 ochtenden online training, een uitgebreide reader, toegang tot de leeromgeving en een Q&A-uur na ongeveer 6 weken.

Wil je extra steun hebben bij de toepassing? Uitgebreide feedback op je ontwerp kost € 200, supervisie op de uitvoering kost € 250.