Interactief online trainen

Summer school voor ervaren communicatietrainers

Ben je een ervaren communicatietrainer en wil je snel beter worden in online trainen? Dan is de summer school Interactief online trainen iets voor jou. In 5 ochtenden leer je hoe je een online training net zo interactief en leerzaam maakt als een live training. De basis hiervoor is de methode van Karin de Galan. Je leert díe ingrediënten die zorgen voor een effectieve training online.

Interactief online trainen – kan dat wel?

 • Kan ik in een online training überhaupt interactie krijgen? Of blijft het vooral eenrichtingsverkeer?
 • Kunnen deelnemers in een online training wel echt oefenen? Of wordt een rollenspel online toch nooit echt?
 • Haken deelnemers in een online training niet veel sneller af met al die afleiding om zich heen?
 • Kan online trainen net zo leuk worden als live trainen? Of lukt het met zo’n schermpje ertussen toch nooit om te genieten van het contact?

Als je je in deze vragen herkent, is de summer school Interactief online trainen waarschijnlijk iets voor jou. Want het klopt: online trainen is net iets anders dan trainen in een zaaltje. Deelnemers hebben meer afleiding om zich heen en kunnen daardoor makkelijk afhaken. En dan wordt trainen een martelgang.

Toch zijn de deelnemers aan een online training dezelfden als de mensen die meedoen aan een fysieke training. En dus werken online dezelfde mechanismen als in het zaaltje. Alleen luistert het online nóg nauwer hoe je ze toepast, want je kunt minder makkelijk iets repareren als je de plank misslaat en discussies duren deelnemers al snel te lang. In deze training leer je onze top 5 aan interventies die zorgen voor effectieve online trainingen.

 • De glijbaan. Online is het nóg belangrijker dan in het zaaltje om te starten bij de praktijk. Je wilt deelnemers meteen laten ervaren what’s in it for them. Dat doe je door op tafel te leggen waar ze tegenaan lopen en daarmee aan de slag te gaan.
 • Je theorie beknopt houden. Geen ‘death by PowerPoint’, maar een korte, boeiende uitleg. Je vertelt precies dát wat de deelnemers nodig hebben om zelfstandig te oefenen. En ook online kun je werken met een flap-overtje. Het voordeel: je houdt oogcontact met je deelnemers.
 • Veilige rollenspellen. Oefenen voor de groep vinden deelnemers in het zaaltje al spannend en online helemaal. Hoe maak je rollenspellen online echt en hoe zorg je voor een succeservaring?
 • Doelgericht oefenen. Niet alle oefeningen werken online net zo goed als in het zaaltje. Hoe ontwerp je oefeningen waarbij deelnemers ervaren dat ze leren en dus intrinsiek gemotiveerd blijven?
 • Motiverend instrueren. ‘Ik heb niks, ga jij maar!’ Zo schuiven subgroepjes de bal door zonder te gaan oefenen. Dat is in het zaaltje al lastig en online helemaal, want je hebt de deelnemers niet in het oog. Zorg dus voor een glasheldere en motiverende instructie.

De methode van Karin de Galan is didactisch sterk onderbouwd en tot in detail uitgewerkt. Ze biedt letterlijk de punten op de i om je programma’s en uitvoering naar het volgende niveau te tillen. In mijn ogen is dit ook de enige methode die vrijwel 1-op-1 te vertalen is naar online trainingen.
– Harry StoffelenVakopleiding train de trainer

Doelgroep: communicatietrainers met 3+ jaar ervaring

Je kunt meedoen aan de summer school Interactief online trainen wanneer je:

 • HBO werk- en denkniveau hebt.
 • al 3 jaar of langer werkt als communicatietrainer en ervaring hebt met het plenair begeleiden van rollenspellen.
 • een eigen expertise hebt waarin je traint: assertiviteit, klantgerichtheid, omgaan met dementie enzovoort. Beschouw je dat niet als je rol? Dan ben je waarschijnlijk meer procesbegeleider dan trainer en is de summer school Interactief online trainen niet geschikt voor jou.
 • bekend bent met en enthousiast bent over onze methode. Ken je die nog niet? Volg dan eerst de Introductiemiddag of lees het boek Trainingen ontwerpen.

Opbrengst: interactief online trainen

In 5 ochtenden leer je de basics om een interactief online trainingsonderdeel te ontwerpen en begeleiden. Wat levert dat op?

 • Je trekt deelnemers meteen de online training in. Voor de eerste pauze heb je ze allemaal aan boord.
 • Je hebt focus, zodat je de theorie beknopt en doelgericht houdt. Bij een online training is dát het deel waarbij de deelnemers het eerst afhaken.
 • Je online rollenspellen zijn aantrekkelijk, veilig en leerzaam voor alle partijen: oefenaar, tegenspeler én observanten.
 • Deelnemers kunnen zelfstandig oefenen in subgroepen. Dat is vaak het deel waarover ze het meest enthousiast zijn, dus het is belangrijk om daar naartoe te werken.

Programma

De summer school Interactief online trainen bestaat uit 5 ochtenden en vindt zelf ook online plaats. We werken met Zoom. Het is belangrijk dat je elke middag een paar uur vrij houdt om je ontwerp uit te werken, je voor te bereiden op de volgende dag en/of te oefenen met wat je ‘s ochtends hebt geleerd.

Summer school Interactief online trainenDownload hier de folder met alle informatie over de summer school Interactief online trainen.

1. Starten met een demo: meteen de lastige praktijk op tafel

Deelnemers zitten niet ‘vanzelf’ in een training en online kun je daar nog meer last van hebben dan live. Hoe boei je ze vanaf de eerste minuut? Dat doe je niet door te beginnen met je uitleg, maar door praktisch aan de slag te gaan. Met een relevante casus en een demo is je online training meteen spannend.

 • Demonstreren online: hoe doe je dat?
 • Relaxed omgaan met fouten
 • Bouwen aan vertrouwen

Super waardevolle training voor wie trainingen wil geven met impact. Of dat nu online of offline is! Karin en Marleen zijn beiden enthousiast en het motto “practice what you preach” is hen op het lijf geschreven. De training is eigenlijk één grote demo waardoor je dus ook zelf direct ervaart wat werkt en hoe dat werkt. Voor mij een feestje om erbij te zijn en mijn trainingen naar een nog hoger plan te tillen!
– Cindy BakkerVakopleiding train de trainer

2. Jezelf overbodig maken: de checklist ontwerpen

Wil je deelnemers geboeid houden? Dan is het belangrijk dat de theorie midden in de roos is. Je wilt dat de deelnemers voelen dat jouw theorie dat is wat ze nodig; dat het gaat over hun praktijk en dat ze daardoor beter gaan presteren. Dat bereik je door de theorie te vertalen naar een concrete checklist en vandaaruit je darlings te killen.

 • Redeneren vanuit de praktijk van de deelnemer
 • Checklisten op maat maken
 • Online presenteren met flappen

3. Rollenspellen online: ja dat kan!

Een training kan alleen effect hebben als de deelnemers oefenen. Maar hoe gaat dat online? Normaal gesproken zijn rollenspellen al lastig genoeg: je kunt te maken krijgen met weerstand, feedback die alle kanten op gaat en teleurgestelde deelnemers. Vandaag leer je de procedure van de successpiraal en hoe je die online veilig en met vaart begeleidt.

 • De successpiraal online: neem regie en maak het veilig
 • Knoppeninstructie verweven in het rollenspel
 • Souffleren: durf in te breken

4. Activerend trainen: online werkvormen ontwerpen

Deelnemers vinden het heerlijk om in subgroepen aan de slag te gaan. Dat zijn ook de momenten waarop ze veel leerresultaat bereiken, zelfstandig oefenen en feedback krijgen. Maar hoe ontwerp je aantrekkelijke en leerzame oefeningen voor een online training? En hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden van online trainen?

 • Variëren met online werkvormen voor subgroepen
 • Stap voor stap toewerken naar succes

5. Regie nemen: online instrueren

Het lastige van online trainen is dat je niet goed kunt overzien wat de deelnemers doen in hun subgroepen. Terloops bijsturen is daardoor lastiger. Daarom is het cruciaal dat je instructie kraakhelder is, zowel wat betreft de inhoud als de technische details.

 • Instrueren: motiveren en helderheid geven
 • Voorkom ‘praten over’: zet subgroepen meteen aan het werk

Karin de Galan, is ondertussen een begrip in trainersland. Ik heb gedurende 5 ochtenden geleerd hoe ik als trainer mijn deelnemers meekrijg. Hoe ik ze direct kan laten oefenen met praktijksituaties, zonder aandacht en tijd te verliezen. O ja, ik heb ook nog een jaar lang toegang tot waardevolle les-videos, oefening en theorie.
– Bert LandstraVakopleiding train de trainer

Transfer

Je krijgt online trainen pas goed onder de knie als je het kunt oefenen. Wanneer je zelf al online trainingen hebt staan, kun je meteen aan de slag. Heb je nog geen eigen groepen? Dan kunnen jullie onderling een groep maken waarin je de vaardigheden op elkaar oefent. Wie zin heeft, doet dat meteen ‘s middags, maar het kan ook op een later moment.

Wil je extra steun hebben bij de toepassing? Dan kun je de volgende extra’s bijkopen.

 • Feedback op je ontwerp: je werkt een ontwerp uit voor een trainingsonderdeel (checklist, glijbaan, tussenoefening en kernoefening). Een van onze trainers mailt je de feedback en spreekt die met je door in een telefoongesprek van 30 minuten. Daarna heb je een ontwerp dat staat als een huis.
 • Supervisie op de uitvoering. Je neemt een eigen online training op en kiest daaruit een stuk waarover je twijfelt. Dat bespreek je met een van onze trainers. Zo krijg je snel in beeld wat je wel en niet effectief doet. Met onze trainer oefen je het nieuwe gedrag, zodat je dat een volgende keer meteen kunt toepassen.

Materiaal: reader en leeromgeving

Bij de summer school Interactief online trainen ontvang je de reader ‘Online trainen met de glijbaan en de trap’. Die zit bomvol stap-voor-stap beschrijvingen van werkvormen, tips voor contact, tips om diepgang te krijgen en een lijst met valkuilen waarvoor je online moet oppassen. Je krijgt bovendien toegang tot onze elektronische leeromgeving. Daarin vind je extra uitleg en voorbeeldfilmpjes van de vaardigheden die je leert.

Groepsgrootte

Bij de summer school Interactief online trainen zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers.

Studiebelasting

De studielast voor de summer school Interactief online trainen is 60 uur: 20 uur voor de plenaire bijeenkomsten, 40 uur voor de zelfstudie (reader, elektronische leeromgeving en opdrachten uitwerken).

Prijs

Meedoen aan de summer school Interactief online trainen kost € 850 (vrijgesteld van btw). Daarvoor krijg je 5 ochtenden online training, een uitgebreide reader en toegang tot de leeromgeving. Wil je extra steun hebben bij de toepassing? Uitgebreide feedback op je ontwerp kost € 200, supervisie op de uitvoering kost € 250.