Certificering voor trainers

Heb je de opleiding train de trainer of de opleiding Van deskundige naar trainer afgerond? Dan heb je alle vaardigheden die een trainer nodig heeft en kun je zo aan de slag. Maar je kunt ook een stap verder gaan en je laten certificeren. Daarmee geef je een extra impuls aan je professionele ontwikkeling en aan je zichtbaarheid.

Waarom certificering?

Tijdens de opleiding doe je veel nieuwe kennis en vaardigheden op. De certificering stimuleert je om alle competenties gericht toe te passen en verder aan te scherpen. Dat helpt je op 3 manieren om een nog betere trainer te worden.

1. Nog meer leerresultaat

Aan het eind van de opleiding beheers je alle competenties die een trainer nodig heeft. Maar dat wil niet zeggen dat je ze ook allemaal toepast. Kunnen is nog geen doen. Doordat je je laat certificeren, zorg je ervoor dat je alle competenties ook echt gaat toepassen. Zo haal je maximaal rendement uit de opleiding.

2. Nog meer zelfvertrouwen

Tijdens de certificering kijk je kritisch naar je trainersvaardigheden en ga je nog beter snappen wat je doet en waarom je dat doet. Op die manier word je bewust bekwaam en daardoor kom je nog steviger in je schoenen te staan.

3. Erkend post-hbo-diploma

Aan het eind van de certificering ontvang je een diploma van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs. Dat diploma is echt wat waard, want het staat hoog aangeschreven in het veld. Je kunt er dus mee voor de dag komen bij opdrachtgevers.

Hoe werkt certificering?

De certificering is een individueel traject dat je doorloopt na afloop van de opleiding. Het bestaat uit 2 delen: een kennistoets en supervisiegesprekken.

Kennistoets

De kennistoets duurt een uur. In die tijd beantwoord je 10 open vragen over de stof van de opleiding. Met de kennistoets gaan we na of je die stof goed genoeg snapt.

Supervisie

Voor de supervisiegesprekken maak je video-opnames van eigen trainingen. Als je denkt dat je bepaalde competenties goed laat zien, leg je de opname voor aan de supervisor. Deed je het inderdaad goed? Dan tekent de supervisor de betreffende competentie af. Ging het nog niet goed? Dan bespreek je dat met de supervisor en als het nodig is oefen je het ter plekke. Daarna maak je een nieuwe opname die je bespreek tijdens een volgend supervisiegesprek. Op die manier werk je alle competenties af, net zo lang tot je ze allemaal goed hebt laten zien.

Veel mensen vroegen me: ‘Waarom zou je je laten certificeren? Met de opleiding ga je toch al tot het gaatje?’ Maar ik heb er veel aan gehad. Ik denk dat ik met de opleiding 50% vooruitgegaan ben, met de kennistoets 25% en met de supervisie nog eens 25%.

Dankzij de kennistoets ging ik alle stof van 9 maanden training nog eens herhalen en dat was heel waardevol. Doordat ik de opnames met Daan Rookmaaker terugkeek, ging ik die ook beter snappen. Neem nu ‘advocaat van de duivel spelen’ in een discussie – dat deed ik helemaal niet. Tijdens een gesprek ging Daan een stukje terug in de opname en vroeg me: ‘Zet de video nu zelf stil op het moment dat je de discussie zou kunnen verdiepen. Wat zou je zeggen?’ Daardoor ging ik de techniek echt snappen.

Het was echt mooi om Daan de opname tijdens het volgende gesprek te laten zien. Ik zag toen ook zelf dat het effect had: de groep ging meer leren en ik had er nog meer lol in. Door de gesprekken over de opnames snap ik nu wat ik aan het doen ben. Daan vroeg me vaak: zit je nu op de glijbaan of de trap? Ik zag dat ik vaak ontdekkend bezig was, terwijl ik al op de trap zat en veel meer mocht sturen naar het resultaat.’

– Jonna van der Kam, gecertificeerd in 2016

Wat kost certificering?

Het certificeringstraject is geen deel van de opleiding en je betaalt er dus apart voor. De kosten hangen samen met het aantal gesprekken dat je nodig hebt. Je kunt ervan uitgaan dat je 3 tot 5 gesprekken nodig hebt en elk gesprek kost €250. Daarnaast betaal je €100 voor de kennistoets en €100 administratiekosten aan het SPHBO voor het diploma. Meestal liggen de kosten dus tussen €950 en €1450. Je betaalt geen btw, want daarvan zijn we vrijgesteld.

Vragen?

Wil je meer weten over de ins en outs van het certificeringstraject? Download dan hier de folder over het certificeringstraject. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te bellen op 06 543 08 229 of om ons te mailen.

Inschrijven

Heb je de de opleiding afgerond en wil je je laten certificeren? Stuur ons een mail en vertel het ons! Inschrijven voor de kennistoets kan via de blokken aan de rechterzijde (of aan de onderzijde) van deze pagina.