Certificeren na de opleiding

Heb je groep 9 t/m 54 van de vakopleiding train de trainer afgerond of de opleiding Van deskundige naar trainer? Dan kun je ook een stap verder gaan en je laten certificeren als trainer. Daarmee geef je een extra impuls aan je professionele ontwikkeling en aan je zichtbaarheid.

Waarom certificeren?

Tijdens de opleiding doe je veel nieuwe kennis en vaardigheden op. De certificering stimuleert je om alle competenties gericht toe te passen en verder aan te scherpen. Dat helpt je op 4 manieren om een nog betere trainer te worden.

1. Nog meer leerresultaat

Aan het eind van de opleiding beheers je alle competenties die je als trainer nodig hebt. Maar dat wil niet zeggen dat je ze ook allemaal toepast. Kunnen is nog geen doen. Doordat je je laat certificeren, zorg je ervoor dat je alle competenties ook echt gaat toepassen. Zo haal je maximaal rendement uit de opleiding.

2. Nog meer zelfvertrouwen

Tijdens de certificering kijk je kritisch naar je trainersvaardigheden en ga je nog beter snappen wat je doet en waarom je dat doet. Op die manier word je bewust bekwaam en daardoor kom je nog steviger in je schoenen te staan.

Na de opleiding wist ik een heleboel en kon ik ook veel toepassen. Maar sommige dingen werkten nog niet bij mij en ik wist niet waaraan dat lag. In het certificeringstraject ging ik samen met Marleen heel precies kijken naar wat ik doe. Daardoor ging ik snappen wat ik niet goed deed en hoe ik het beter kon doen. Bijvoorbeeld bij de introducerende start: ik begon met een situatie en vroeg of mensen die herkenden, maar vroeg te veel details. Daardoor duurde het te lang. De volgende keer vroeg ik eerder door op het gevoel: ‘Hoe is dat dan voor jou?’ Maar vervolgens vroeg ik aan de rest: ‘Herkennen jullie dit gevoel?’ Dat deden ze niet, dus dan sloeg het gesprek weer door.
De derde keer had ik ‘m echt goed en nu zet ik deze vaardigheid zo makkelijk in! Situatie op tafel, paar vragen aan de groep waardoor de pijn ontstaat en dan zenden wat ik ze ga bieden, programma uitleggen, even terugleggen in de groep (‘Hoe klinkt dit?’ en bám, ik heb ze allemaal aan boord.
Het certificeringstraject heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Ik ben best jong en train soms mensen van 50 jaar en ouder. Ik voel me veel steviger omdat ik precies weet wat ik doe. Ik hoef niet meer te twijfelen of ik het goed doe of niet, want ik kan onderbouwen wat ik doe.
– Lotte van Oppenraay, gecertificeerd in 2017

3. Erkend post-hbo-diploma

Bij de afronding van het certificeringstraject ontvang je ook een diploma van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs. Daarmee kun je voor de dag komen bij opdrachtgevers. Het diploma geeft je boven een vrijstelling voor de audit ‘docent’ bij het CRKBO.

4. Zichtbaar als Karin de Galan-trainer

Na afloop van het traject mag je jezelf gediplomeerd Karin de Galan-trainer noemen en het bijbehorende logo voeren. Ons bureau staat goed aangeschreven in de markt, dus die titel is wat waard.

Hoe werkt de certificering?

De certificering is een individueel traject dat je doorloopt na afloop van de opleiding. Het bestaat uit 2 delen: een kennistoets en supervisiegesprekken.

Kennistoets

De kennistoets duurt een uur. In die tijd beantwoord je 10 open vragen over de stof van de opleiding. Met de kennistoets gaan we na of je die stof goed genoeg snapt.

Supervisie

Voor de supervisiegesprekken maak je video-opnames van eigen trainingen. Als je denkt dat je bepaalde competenties goed laat zien, leg je de opname voor aan de supervisor. Deed je het inderdaad goed? Dan tekent de supervisor de betreffende competentie af. Ging het nog niet goed? Dan bespreek je dat met de supervisor en als het nodig is oefen je het ter plekke. Daarna maak je een nieuwe opname die je bespreek tijdens een volgend supervisiegesprek. Op die manier werk je alle competenties af, net zo lang tot je ze allemaal goed hebt laten zien.

Veel mensen vroegen me: ‘Waarom zou je je laten certificeren? Met de opleiding ga je toch al tot het gaatje?’ Maar ik heb er veel aan gehad. Doordat ik de opnames met Daan Rookmaaker terugkeek, ging ik de stof beter snappen. Neem de techniek advocaat van de duivel spelen in een discussie – dat deed ik helemaal niet. Tijdens een gesprek ging Daan een stukje terug in de opname en vroeg me: ‘Zet de video nu zelf stil op het moment dat je de discussie zou kunnen verdiepen. Wat zou je zeggen?’ Daardoor ging ik de techniek echt snappen.
Het was echt mooi om Daan de opname tijdens het volgende gesprek te laten zien. Ik zag toen ook zelf dat het effect had: de groep ging meer leren en ik had er nog meer lol in. Door de gesprekken over de opnames snap ik nu wat ik aan het doen ben. Daan vroeg me vaak: zit je nu op de glijbaan of de trap? Ik zag dat ik vaak ontdekkend bezig was, terwijl ik al op de trap zat en veel meer mocht sturen naar het resultaat.
– Jonna van der Kam, gecertificeerd in 2016

Wat kost certificeren?

Het certificeringstraject is geen deel van de opleiding en je betaalt er dus apart voor. De kosten hangen samen met het aantal gesprekken dat je nodig hebt. Je kunt ervan uitgaan dat je 4 tot 6 gesprekken nodig hebt en elk gesprek kost € 250. Daarnaast betaal je € 100 voor de kennistoets en € 100 registratiekosten aan het SPHBO voor het diploma. Meestal liggen de kosten dus tussen € 1200 en € 1700. Je betaalt geen btw, want daarvan zijn we vrijgesteld.

Inschrijven

Je kunt je aanmelden voor het certificeringstraject met behulp van de blauwe inschrijfknop aan de rechterzijde van deze pagina.