Certificeren als Karin de Galan trainer

Heb je de Vakopleiding train de trainer, de leergang Didactisch meesterschap large of de leergang Didactisch meesterschap compact afgerond met een SPHBO-diploma? Dan kun je ook een stap verder gaan en je laten certificeren als Karin de Galan trainer. Daarmee geef je een extra impuls aan je professionele ontwikkeling en aan je zichtbaarheid.

Waarom certificeren als Karin de Galan trainer?

Tijdens de Vakopleiding train de trainer, de leergang Didactisch meesterschap large of de leergang Didactisch meesterschap compact doe je veel nieuwe kennis en vaardigheden op. De certificering stimuleert je om alle competenties gericht toe te passen en verder aan te scherpen. Dat helpt je op 3 manieren om een nog betere trainer te worden.

1. Nog meer leerresultaat

Aan het eind van de opleiding beheers je alle competenties die een trainer nodig heeft. Maar dat wil niet zeggen dat je ze ook allemaal toepast. Kunnen is nog geen doen. Doordat je je laat certificeren, zorg je ervoor dat je alle competenties ook echt gaat toepassen. Zo haal je maximaal rendement uit de opleiding.

2. Nog meer zelfvertrouwen

Tijdens de certificering kijk je kritisch naar je trainersvaardigheden en ga je nog beter snappen wat je doet en waarom je dat doet. Op die manier word je bewust bekwaam en daardoor kom je nog steviger in je schoenen te staan.

Na de opleiding wist ik een heleboel en kon ik ook veel toepassen. Maar sommige dingen werkten nog niet bij mij en ik wist niet waaraan dat lag. In het certificeringstraject ging ik samen met Marleen heel precies kijken naar wat ik doe. Daardoor ging ik snappen wat ik niet goed deed en hoe ik het beter kon doen. Bijvoorbeeld bij de introducerende start: ik begon met een situatie en vroeg of mensen die herkenden, maar vroeg te veel details. Daardoor duurde het te lang. De volgende keer vroeg ik eerder door op het gevoel: ‘Hoe is dat dan voor jou?’ Maar vervolgens vroeg ik aan de rest: ‘Herkennen jullie dit gevoel?’ Dat deden ze niet, dus dan sloeg het gesprek weer door.
De derde keer had ik ‘m echt goed en nu zet ik deze vaardigheid zo makkelijk in! Situatie op tafel, paar vragen aan de groep waardoor de pijn ontstaat en dan zenden wat ik ze ga bieden, programma uitleggen, even terugleggen in de groep (‘Hoe klinkt dit?’) en bám, ik heb ze allemaal aan boord.
Het certificeringstraject heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Ik ben best jong en train soms mensen van 50 jaar en ouder. Nu voel ik me veel steviger, omdat ik precies weet wat ik doe. Ik hoef niet meer te twijfelen of ik het goed doe of niet, want ik kan onderbouwen wat ik doe.
– Lotte van Oppenraay, gecertificeerd in 2017

3. Zichtbaar als Karin de Galan trainer

Na afloop van het traject mag je jezelf gecertificeerd Karin de Galan-trainer noemen en het bijbehorende logo voeren. Ons bureau staat goed aangeschreven in de markt, dus die titel is wat waard.

Hoe werkt certificeren als Karin de Galan trainer?

De certificering is een individueel traject en bestaat uit een serie supervisiegesprekken. Voor die gesprekken maak je video-opnames van eigen trainingen. Als je denkt dat je bepaalde competenties goed laat zien, leg je de opname voor aan de supervisor. Deed je het inderdaad goed? Dan tekent de supervisor de betreffende competentie af. Ging het nog niet goed? Dan bespreek je dat met de supervisor en als het nodig is oefen je het ter plekke. Daarna maak je een nieuwe opname die je bespreek tijdens een volgend supervisiegesprek. Op die manier werk je alle competenties af, net zo lang tot je ze allemaal goed hebt laten zien.

Als een supervisor met je meekijkt naar de competenties van de opleiding kun je bang worden dat je alles in één keer perfect moet doen. Dat is niet zo. We bekijken samen wat je doet en welk effect dat heeft. Daarbij kun je best eens iets minder handig doen. Het is bijvoorbeeld niet zo erg als je bij de instructie van een oefening vergeet om de duur te noemen. Veel belangrijker is of je het nut en de opzet van de oefening helder benoemt. Uiteindelijk gaat het erom dat je de deelnemers effectief laat leren. Het certificeringstraject helpt je daarbij.

Veel mensen vroegen me: ‘Waarom zou je je laten certificeren? Met de opleiding ga je toch al tot het gaatje?’ Maar ik heb er veel aan gehad. Doordat ik de opnames met Daan Rookmaaker terugkeek, ging ik de stof beter snappen. Neem de techniek advocaat van de duivel spelen in een discussie – dat deed ik helemaal niet. Tijdens een gesprek ging Daan een stukje terug in de opname en vroeg me: ‘Zet de video nu zelf stil op het moment dat je de discussie zou kunnen verdiepen. Wat zou je zeggen?’ Daardoor ging ik de techniek echt snappen.
Het was echt mooi om Daan de opname tijdens het volgende gesprek te laten zien. Ik zag toen ook zelf dat het effect had: de groep ging meer leren en ik had er nog meer lol in. Door de gesprekken over de opnames snap ik nu wat ik aan het doen ben. Daan vroeg me vaak: zit je nu op de glijbaan of de trap? Ik zag dat ik vaak ontdekkend bezig was, terwijl ik al op de trap zat en veel meer mocht sturen naar het resultaat.
– Jonna van der Kam, gecertificeerd in 2016

Je kiest zelf een supervisor uit onze trainers, op voorwaarde dat het niet de hoofdtrainer van je eigen opleiding is. De trainers zitten verspreid door Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Driebergen, Nijmegen en Deventer.

Wat kost certificeren als Karin de Galan trainer?

Het traject om je te certificeren als Karin de Galan trainer is geen deel van de opleiding. Je betaalt er dus apart voor. De kosten hangen samen met het aantal gesprekken dat je nodig hebt. Je kunt ervan uitgaan dat je 5 tot 6 gesprekken nodig hebt en elk gesprek kost € 250. Meestal liggen de kosten dus tussen € 1250 en € 1500. Je betaalt geen btw, want daarvan zijn we vrijgesteld.

Inschrijven

Heb je de Vakopleiding train de trainer, de leergang Didactisch meesterschap large of de leergang Didactisch meesterschap compact afgerond met een SPHBO-diploma en wil je je laten certificeren als Karin de Galan trainer? Meld je dan aan met behulp van de blauwe inschrijfknop aan de rechterzijde van deze pagina.